Kiinnostus asuntosijoittamiseen on kasvanut viime vuosina, mutta kuinka löytää itselle sopiva sijoitusasunto, siihen hyvä vuokralainen ja kuinka vuokraamisen käytännön yksityiskohdat hoidetaan, saattavat arveluttaa ainakin alkuvaiheessa.
– Tyytyväinen vuokralainen takaa parhaimman vuokratuoton, sanoi Suomen Vuokranantajien lakimies Tiia Tukiainen vuonna 2019.
Hän listasi kuusi keskeistä vinkkiä, joilla asuntosijoittamista aloitteleva tai siitä kiinnostunut voi päästä asiassa alkuun.
1. Käytä aikaa sijoituskohteen valintaan
Sopivan ja kannattavan asuntosijoituskohteen löytäminen onnistuu harvoin tuuripelillä.
– Hyvän sijoituskohteen valintaan ei ole yhtä oikeaa reseptiä. Kohteen valintaan vaikuttavat asuntosijoittajan toiveet ja strategia: yksi painottaa hyvää vuokratuottoa, toinen hakee tuottoa sijoitukselleen asunnon arvonnoususta ja kolmas panostaa asunnon remontointiin hakien sillä tavalla vastinetta rahoilleen, Tukiainen sanoo.
Joka tapauksessa hyvän kohteen valinta vaatii tunnuslukujen tuntemista: vuokratuoton, arvonnousupotentiaalin sekä asuntosijoituksen riskien, kuten korkoriskin, laskemista.
Myös taloyhtiön kunto tai uudiskohteissa rakennuttajan taloustilanne kannattaa tutkia tarkkaan.
2. Sopiva vuokrataso löytyy usein kultaiselta keskitieltä
Vuokran määrittelyssä kannattaa olla tarkkana.
– Yleensä paras vuokra ei ole markkinoiden korkein, mutta ei alhaisinkaan. Mikäli vuokran hinaa liian korkealle, voi joutua yllättymään vuokralaisten vaihtuessa tiuhaan tahtiin. Tästä seuraa vuokranantajalle lisää ajankäyttöä ja kuluja, kun pitää etsiä jatkuvasti uutta vuokralaista. Kun vuokra ei ole toisaalta se alhaisinkaan, päästään tuotoltaan tyydyttävään vuokraan, Tukiainen kuvaa.
Vuokratasoon vaikuttavina tekijöinä kannattaa huomioida esimerkiksi asunnosta aiheutuvat hoitokulut. Yhtiölle maksetaan hoitovastiketta, mahdollisesti pääomavastiketta ja asunnossa voi joutua tekemään esimerkiksi tavanomaisen kulumisen seurauksena aiheutuneita remontteja.
Ei kannata myöskään unohtaa, että verottaja nappaa pääomatuloverojen muodossa osan asuntosijoittajan voitoista.
3. Mistä löytyy juuri se oikea vuokralainen?
Sopiva vuokralainen ei ole täydellinen ihminen, vaan sellainen asukas, joka kokee asunnon kodikseen, pitää siitä huolta ja hoitaa velvollisuutensa. Vuokralaisen etsimiseen ja valintaan kannattaa käyttää aikaa.
– Luottotietojen tarkistaminen on erityisen tärkeää. Vaikka luottotietomerkintä ei automaattisesti ole este vuokraamiselle, se on tärkeä taustatieto esimerkiksi vuokrasopimuksen ehtojen laatimiselle. Parempi katsoa luottotiedot kuin katua sinisilmäisyyttä myöhemmin, Tukiainen summaa.
4. Tarkkuutta vuokrasopimuksen laatimiseen
Kun sopiva vuokralainen on löytynyt, kannattaa vuokranantajan istua rauhassa alas ja perehtyä vuokrasopimuksen onnistuneeseen laadintaan.
Jotta vuokrasuhteen aikana välttyy erimielisyyksiltä vuokralaisen kanssa, kannattaa sopimus käydä ennen allekirjoittamista vuokralaisen kanssa tarkkaan läpi ja varmistaa, että kummatkin ymmärtävät sopimuksen ehdot samalla tavalla. Näin vältytään turhilta aikaa vieviltä erimielisyyksiltä vuokrasuhteen aikana.
5. Vakuutukset kuntoon
Sijoitusasunnon vakuuttamiseen on tarjolla erilaisia vakuutuksia, jotka kattavat esimerkiksi menetettyä vuokratuottoa tai sijoitusasunnon vahinkoja.
Vuokralaisen kotivakuutus on lisäksi erittäin tärkeä turva vuokralaiselle.
6. Vuokranantajuus on palvelutehtävä
Kun vuokralaisvalinta on tehty, sopimukset allekirjoitettu, vakuudet ja vakuutukset hoidettu sekä avaimet luovutettu vuokralaiselle, työ ei pääty siihen.
– Jokaisen vuokranantajan kannattaa muistaa, että tyytyväinen vuokralainen takaa parhaimman vuokratuoton. Kun koko vuokrasuhteen aikana huolehtii siitä, että on vuokralaisen tavoitettavissa tarvittaessa, voi olettaa, että kommunikointi sujuu vaivattomammin myös toiseen suuntaan. Hyvässä vuorovaikutussuhteessa vuokralainen uskaltaa ottaa mieltä askarruttavia asioita esille ja ongelmatkin ratkeavat keskustelemalla, Tukiainen kannustaa.
Juttu on julkaistu alun perin elokuussa 2019.