Bitcoinin kurssi lähentelee 100 000 dollarin huipputasoa. Yhdysvaltain presidentinvaalit, ETF-rahastojen ennätykset sekä puoliintumisen vaikutukset ovat vaikuttaneet bitcoinin kurssinousuun. Toisaalta riski suuremmalle korjausliikkeelle alaspäin voi olla merkittävä.
Kryptomarkkinoiden vuoden viimeinen kvartaali on osoittautumassa hyvinkin positiiviseksi erityisesti bitcoinin kurssikehityksen osalta. Bitcoinin kurssi on noussut uusiin kurssihuippuihin yli 99 000 dollarin tasolle, ja 100 000 dollarin psykologisen haamurajan rikkominen on jäänyt ainakin toistaiseksi vain parin sadan dollarin päähän. Bitcoinin kokonaismarkkina-arvo on kohonnut yli 1,8 biljoonan dollarin tasolle, ja vuoden alusta kurssinousua on kertynyt yli 130 prosenttia.
Huomionarvoista on myös, että bitcoinin markkina-arvo on perinteiseen osake- ja hyödykepuoleen verrattuna vastikään ylittänyt mm. Facebookin sekä hopean markkina-arvot. Mikäli bitcoinin kurssinousu tästä vielä jatkuisi, seuraavana vuorossa olisivat mm. Amazon ja Alphabet, joiden markkina-arvo on reilu 2 biljoonaa dollaria. Maailman kolmen suurimman pörssiyhtiön (Apple, NVIDIA sekä Microsoft) markkina-arvot ovat puolestaan yli 3 biljoonaa dollaria. Mikäli halutaan spekuloida, niin 3 biljoonan dollarin markkina-arvo suhteutettuna bitcoinin hintaan tarkoittaisi yli 150 000 dollarin yksikköhintaa. Onko tämä lainkaan realistista vai jääkö tämä vain bitcoinsijoittajan märkien päiväunien asteelle, nähtäneen tulevien kuukausien aikana.
Bitcoinin kurssinousun taustalla useita syitä
Bitcoinin marraskuisen jyrkän kurssinousun takana lienee yhtenä merkittävänä ajurina Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi. Kryptoalan sääntelyn helpottaminen sekä spekulaatiot bitcoinin ottamisesta osaksi Yhdysvaltain omaa reservivarantoa kullan rinnalle ovat nostaneet sijoittajien hintauskoa. Ensi vuoden aikana nähtäneen konkreettisesti, mitä Trumpin vaalilupaukset todellisuudessa tarkoittavat. Keväinen lohkopalkkion puoliintuminen ja supistunut bitcoinien tarjonta alkaa myös vaikuttamaan nousevan hintakäyrän muodossa.
Osasyynä bitcoinin tämänvuotiseen menestystarinaan ovat myös suoraan bitcoiniin sijoittavat yhdysvaltalaiset pörssinoteeratut ETF-rahastot. ETF-rahastot aloittivat toimintansa tammikuussa, ja 10 kuukautta lanseerauksen jälkeen voidaan todeta, että ne ovat olleet yksinkertaisesti sanoen jättimäinen menestys ja lyöneet koko ETF-maailman lähes kaikki ennätykset. Rahastoihin on nettomääräisesti kumuloitunut yli 30 miljardia dollaria, ja ETF-rahastojen yhteenlaskettu hallinnoitava pääoma on ylittänyt 100 miljardia dollaria. ETF-rahastot omistavatkin jo yli 5 prosenttia kaikista maailman bitcoineista. Esimerkiksi BlackRockin IBIT-rahasto on saavuttanut 40 miljardin dollarin rajapyykin nopeammin kuin yksikään muu ETF pörssinoteerattujen sijoitusrahastojen historiassa.
ETF-rahastojen lisäksi markkinoiden huomion on kiinnittänyt yhdysvaltalainen pörssiyhtiö MicroStrategy. Yhtiö on tullut tunnetuksi pääosin velkarahalla pyörivästä bitcoinin osto-ohjelmastaan. MicroStrategy alotti vuonna 2020 bitcoinien ostamisen yhtiön taseeseen, ja ostotahti on tänä vuonna vain kiihtynyt. Tätä nykyä yhtiö omistaa jo vajaa 400 000 bitcoinia, markkina-arvoltaan yli 35 miljardia dollaria. MicroStrategyn osakekurssi on tänä vuonna noussut jo yli 500 prosenttia, ja yhtiön osake on noussut myös koko Nasdaqin vaihdetuimpien osakkeiden kärkisijoille. Yhtiön osaketta voitaneenkin kutsua vaihtoehtoiseksi ja yksinkertaiseksi tavaksi ottaa bitcoinnäkemystä.
Toisaalta on myös hyvä muistaa kyseiseen yhtiöön liittyvät erityiset riskit, kuten velkavivun käyttö bitcoinhankinnoissa sekä markkinoiden hinnoittelema ylisuuri preemio yhtiön nettovarallisuusarvoon nähden. MicroStrategyn osake on hinnoiteltu moninkertaisesti suhteessa sen omistamien bitcoinien arvoon. On hyvinkin mahdollista, että bitcoinin kurssin kääntyessä laskuun riski MicroStrategyn osakkeen suuremmalle korjausliikkeelle voi olla merkittävä.
Kovaa nousua saattaa seurata kova lasku
Vaikka bitcoinin kurssinousu voi saada bitcoinsijoittajalle vienon hymyn huulille, ei nopea kurssinousu ole aina välttämättä hyvä asia. Kautta bitcoihin hintahistorian jyrkkiä nousuja on seurannut yleensä myös jyrkkä lasku. Nousumarkkina tuo yleensä mukanaan myös FOMO-ilmiön (fear of missing out), jolloin malttamaton ja nopeita voittoja tavoitteleva sijoittaja saattaa tulla markkinoille mukaan juuri kurssihuipussa, eli juuri silloin kun olisikin ns. oikea aika siirtyä myyntilaidalle. Tyypillisesti bitcoinia on ollut kannattavaa hankkia sijoitussalkkuun silloin, kun median ja muiden sijoittajien kiinnostus sitä kohtaa on vähäistä, eikä vasta silloin kun iltapäivälehdet kirjoittelevat uutisotsikoita meemikolikoilla äkkirikastuneista kryptosijoittajista.
On mielenkiintoista seurata, nähdäänkö bitcoinmarkkinoilla loppuvuonna vielä osakepuolelta tuttua ns. joulupukkirallia. On mahdollista, että monet ensimmäistä kertaa bitcoinmarkkinoilla toimineet ETF-sijoittajat siirtyvät myyntilaidalle voittojen kotiutuksen muodossa. Toisaalta mahdollinen 100 000 dollarin psykologisen rajan rikkoutuminen saattaa laukaista laajemmankin FOMO-ilmiön. Tällöin myös hintakuplavaroitukset palannevat uutisotsikoihin. Markkinatilanne on tällä hetkellä hyvin ainutlaatuinen ja voi tarjota bitcoinia harkitsevalle sijoittajalle potentiaalisia osto- ja myyntimahdollisuuksia.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.