Treidaamisessa on kyse lähinnä psykologiasta sekä kassan- ja riskienhallinnasta. Osto- ja myyntipaikkojen tunnistaminen kattaa vain kymmenen prosenttia kokonaisuudesta.
Minulta kysytään usein vinkkejä treidaamisen aloittamiseen. Kokosin tähän blogiin viisi ohjetta, joiden tarkoituksena on erityisesti varmistaa kitkaton ja sulava startti, joten pääfokus on pääoman suojelemisessa.
Treidaamisessa osto- ja myyntipaikkojen tunnistaminen on vain 10 prosenttia kokonaisuudesta, loput 90 prosenttia on psykologiaa sekä kassan- ja riskienhallintaa.
Tutustu erilaisiin treidaustyyleihin ja -strategioihin
Internet on nykypäivänä täynnä erilaisia treidaussisältöjä, jotka ovat saatavilla teksti- tai videomuodossa ja vieläpä täysin ilmaiseksi. Käytä reilusti aikaa ja tutustu erilaisiin materiaaleihin ja selvitä, millainen treidaustyyli sinulle voisi sopia parhaiten. Sopivatko luonteeseesi päiviä kestävät swing-treidit vai oletko ennemminkin päivätreidaaja, joka ottaa useita treidejä päivässä? Entä haluatko täyttää ruutusi erilaisilla indikaattoreilla vai onko sinulle luontevampaa keskittyä ”price actioniin” eli lukemaan hintaliikettä esimerkiksi kynttiläanalyysiä hyödyntäen?
Treidaustyylejä on yhtä monta kuin treidaajia, ja onkin heti alusta lähtien tärkeää kehittää oma tapa ja ”systeemi” kaupankäyntiin. Ota mallia ja kalastele ideoita muilta!
Aloita demolla ja tiedä, kuinka paljon olet valmis häviämään
Älä kuitenkaan syöksy tekemään kauppaa heti oikealla rahalla, vaan kokeile, kehitä ja harjoittele omaa treidausta alkuun ”paperitreidaamalla”, eli ilman riskiä oman pääomasi häviämisestä. Paperitreidaamista voi tehdä kirjaimellisesti kynä-paperi-yhdistelmällä tai hyödyntämällä välittäjien tarjoamia ilmaisia demoversioita, joissa kauppaa tehdään leikkirahalla.
Siirry tekemään kauppaa oikealla rahalla vasta siinä vaiheessa, kun treidaustuloksesi ovat voiton puolella. Huomaa kuitenkin, että oikean rahan tuominen peliin tuo mukanaan uuden psykologisen aspektin, joka tekee treidaamisesta haastavampaa kuin demotreidaaminen.
Ennen oikean rahan tuomista mukaan kannattaa myös ennakkoon määrittää, kuinka paljon on enimmillään valmis häviämään – älä siis syyllisty uhkapelaajan perisynteihin, joita on muun muassa rahan lisääminen treidaustilille tavoitteena tehdä hävityt rahat takaisin.
Aseta jokaiseen treidiin etukäteen voitto- ja tappiorajat
Riskien- ja kassanhallinnasta huolehtiminen on treidaajan tärkein työ. Siis jopa tärkeämpi kuin itse kaupantekostrategia.
Voitollisessa treidauksessa tärkeitä ovat pienet riskit, johdonmukaisuus ja tasaisuus. Riskeeraa siis jokaiseen treidiin vain pieni osa pääomastasi (1–2 prosenttia), älä tavoittele isoja voittoja esimerkiksi 100X vipua käyttämällä. Tasainen ylöspäin menevä salkkukäyrä muodostuu siitä, kun treidaaja ei koskaan ota isoja tappioita ja toteuttaa strategiaansa orjallisen kuuliaisesti. Aseta siis jokaiseen treidiin jo ennen kaupantekoa profit target ja stop loss -toimeksiannot.
Istu käsilläsi
Kärsivällisyys on yksi treidaajan arvokkaimmista hyveistä. Käsien päällä istuminen ilman positioita on vaikeaa – onhan treidaajan työ juuri treidien ottaminen. Mutta vielä sitäkin tärkeämpää on olla osaamatta ottaa treidejä.
Ammattitreidaaja osaa määritellä oman treidausstrategiansa mukaiset A-luokan treidit. Siis ne treidit, kun markkinaolosuhteet ovat oikeat, kellonaika on oikea sekä kaikki muutkin palaset loksahtavat kohdalleen. Näitä parhaan onnistumisprosentin treidejä kannattaa odottaa eikä tuhlata aikaa sekä treidauskassaa ottamalla B- ja C-luokan treidejä.
Treidausstrategian kehittäminen
Kuten aiemmin totesin, jokaisen treidaajaksi mielivän kannattaa kehittää omaan tyyliin sopiva treidaustapa ja treidausstrategia. Tästä kokonaisuudesta voisi kirjoittaa oman kirjansa, joten en tässä lyhyessä blogissa syvenny tarkemmin tähän aihepiiriin. Kannattaa kuitenkin katsoa aiemmista Viisas Raha -blogikirjoituksistani vinkkejä erilaisten teknisen analyysin indikaattoreiden käyttöön, hintaliikkeen lukemiseen sekä esimerkkejä ottamistani treideistä.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.