Bitcoin ei ole suoraan sidoksissa perinteisen talouden myllerryksiin. Pienikin omistus lisää hajautusta salkussa.
Tässä artikkelissa kerrotaan viisi syytä, miksi bitcoinin hankkiminen on järkevää.
1. Bitcoinin omistaminen on epäsymmetrinen riski
Bitcoin tunnetaan volatiliteetista, eli jyrkistä hinnan heilahteluista. Volatiliteetti on kytköksissä merkittävään tuottoon. Eksponentiaalinen kasvu ei ole lineaarista. Bitcoinin vuosikymmenen jatkunut yli 100 %:n keskimääräinen vuosituotto ei toteudu ilman voimakkaita noususuhdanteita ja ajoittaisia jyrkkiä romahduksia.
Bitcoin on vielä noin biljoonan dollarin kokoisena omaisuusluokkana hyvin pieni verrattuna noin 10 biljoonan kultaan, yli 100 biljoonan kokoiseen osakemarkkinaan tai satojen biljoonien kokoiseen joukkovelkakirjamarkkinaan. Omistamalla bitcoinia voi enintään menettää sijoittamansa summan, mutta tuotto voi olla jo muutamassa vuodessa moninkertainen. Historian perusteella tuoton ja riskin suhde on bitcoinin omistajalle erittäin houkutteleva.
2. Hajautus lisää tunnetusti turvaa
Bitcoin erottuu muista omaisuusluokista, sillä se ei ole suoraan sidoksissa perinteisen talouden myllerryksiin. Keskuspankkiireilla, poliitikoilla tai yritysjohtajilla voi olla sanansa sanottavana bitcoinista, mutta sen kontrollointi tai pysäyttäminen on vallankäyttäjien ulottumattomissa. Bitcoin on louhinnan ansiosta rakenteellisesti erittäin vahva.
Bitcoinin inflaatiota tai kokonaisvarantoa ei voi manipuloida.
Sen sijaan bitcoinin hinta määrittyy vapailla maailmanlaajuisilla markkinoilla kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti.
Pienikin bitcoin-omistus lisää hajautusta salkussa. Vuosikymmenessä sijoittaja, jonka salkusta 1 % on bitcoinissa ja 99 % euroissa, on kasvattanut ostovoimaansa vahvemmin kuin esimerkiksi S&P 500 -osakeindeksi, vieläpä matalammalla volatiliteetilla. Enimmäistappion riski on ollut 1 %, mutta toteutunut tuotto suurempi kuin 100 % osakepositiolla.
3. Bitcoin ei ole velkaa kenellekään
Bitcoin on puhtaasti omistajansa omaisuutta. Toisin sanoen bitcoin on omaisuutta, jota voit käyttää ja omistaa ilman vastapuoliriskiä. Bitcoinia ei voi manipuloida, eikä omistuksia jäädyttää.
Käteisen omistamiseen liittyy aina riski siitä, että keskuspankki kasvattaa valuuttavarantoa heikentäen valuutan ostovoimaan tai jopa suoranaisesti poistaa käteistä kierrosta, kuten Intiassa tapahtui vuonna 2016 keskuspankin poistaessa suositut 500 ruplan setelit yllättäen kierrosta.
Velkakirjoissa ja pankkitalletuksissa on luonnollisesti vahva vastapuoliriski siitä, että toinen osapuoli jättää koron tai koko velan maksamatta. Euroopassa kreikkalaiset muistavat varmasti vielä 2010-luvun pankkikriisin, jolloin heidän pankkitalletusten nostoja rajoitettiin kovalla kädellä.
Bitcoin on kullankaltainen vastapuoliriskitön omaisuusluokka. Bitcoinin ja kullan merkittävin ero hyödykkeenä on siinä, että bitcoinin tuotanto ei vaihtele kysynnän mukaisesti. Kun kullan hinta nousee, sitä louhitaan enemmän maasta ja tarjonta kasvaa luonnollisesti. Bitcoinin tuotanto puolestaan on vahvaan koodiin kirjoitettu, se noudattaa ennalta määritettyä tahtia.
4. Maailmassa on rajattu määrä bitcoinia
Bitcoinin rahajärjestelmä sisältää 21 miljoonaa bitcoinia, joista helmikuussa 2022 noin 18,95 miljoonaa on kierrossa. Kaikki 21 miljoonaa bitcoinia tulevat olemaan kierrossa joskus vuoden 2140 paikkeilla. Tämän jälkeen uusia bitcoineja ei enää tule kiertoon.
Yksi bitcoin jakaantuu 100 miljoonaan pienempään yksikköön, eli 8 desimaaliin. Pienin yksikkö on nimeltään satoshi. Maapallon 7,9 miljardia asukasta kohti on kierrossa noin 0.00236000 bitcoinia eli 236 000 satoshia. Päivän kurssihinnalla oman bitcoin-osuuden hankkiminen kokonaisvarannosta kustantaa noin 80 euroa.
5. Bitcoin tuo turvaa hätätilanteessakin
Bitcoin on paras vaihtoehto omaisuuden mukaan ottamiseksi hädän hetkellä. Bitcoin on täysin digitaalinen ja rajat ylittävä rahajärjestelmä, joka on avoin kenelle tahansa, milloin tahansa, missä tahansa. Bitcoinin käyttämiseen tai myymiseen tarvitset vähimmillään internetyhteyden ja älylaitteen.
Bitcoin on käytännössä toiminut aina, ja siitä on ollut hyötyä miljoonille ihmisille pankkikriisien aikana.
Mikäli elinolosuhteet asuinalueella muuttuvat levottomiksi voi bitcoinin omistaminen osoittautua elintärkeäksi. Bitcoinin omistaja voi tiukan paikan tullessa olla huoletta omaisuutensa suhteen. Oikeaoppisesti omistettu bitcoin on miltei mahdotonta menettää pahantahtoisille tahoille. Bitcoinia on mahdollista kuljettaa ja säilyttää täysin huomaamattomasti. Sitä, mikä on näkymätöntä, on hyvin vaikea varastaa.
Bitcoinin hankkiminen tulee tehdä suhteellisesti omaan ymmärrykseen, varallisuuteen sekä riskinsietokykyyn nähden. Se kuinka paljon sijoittajan tulisi varallisuudestaan säilyttää bitcoinissa on tietenkin tapauskohtaista. Ainoa väärä vaihtoehto on ohittaa bitcoin täydellisesti.
Toni Heiskanen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja ja maksuttomasti saatavilla olevan “Bitcoin: Avain vapauteen” -e-kirjan toinen kirjoittaja.
