Tuntuva kurssilasku tarjoaa säästäjälle romahdusosakkeita
Osakesäästäjien kannalta eletään parhaillaan mielenkiintoista aikaa. Euroopan ja koko läntisen maailman talouden peruspilarit tärisevät monestakin syystä. Korona, inflaatio, korkokehitys, komponenttipula, Venäjän sota Ukrainaa vastaan ja siitä seurannut pakotepolitiikka sekä koko Eurooppaa kurittava energiakriisi luovat tummia pilviä osakemarkkinoille.
Helsingin pörssin suuria yhtiöitä kuvaava OMX Helsinki 25 -indeksi on laskenut vuodessa noin 19 prosenttia. Kurssipudotuksen seurauksena moni niin sanottu laatuyhtiökin on laskenut yleisen markkinapudotuksen mukana jo sellaiselle tasolle, että osa sijoittajista kyttää sopivia ostamisen paikkoja.
Osakesäästötilille säästävän piensijoittajan kannattaa nyt ja ensi talvena seurata tilannetta tarkasti. Yksi tapa poimia pitkään salkkuun edullisia osakkeita on metsästää romahdusosakkeita. Tervettä liiketoimintaa tekevät ja osinkoa jakavat perinteiset yhtiöt voivat pörssimarkkinoiden yleisessä alamäessä vajota houkuttelevalle tasolle.
P/E-luku on yksi osakkeen arvoa kuvaavista mittareista. Nousuhuumassa keväällä 2021 Helsingin pörssin keskimääräinen P/E-luku kipusi jo noin 24 tietämille. Pitkän ajan P/E-luku on keskimäärin noin 15–16. Tämän blogin kirjoitushetkellä moni laatuyhtiö on valahtanut tämän rajan alapuolelle. Tällaisia ovat muiden muassa pohjoismainen IT-talo Tietoevry ja kansainvälinen metalli- ja teknologiayritys Valmet.
Yksi esimerkki Helsingin pörssin yhtiöistä, joka on Ukrainan sodan seurauksena ottanut rankasti iskuja pörssikurssiinsa, on Nokian Renkaat Oyj. Rengasfirman osakkeen arvo on vuodessa pudonnut yli 60 prosenttia. Tähän on tietysti syynä se, että Nokian Renkaiden iso tehdas sijaitsee Venäjällä Pietarin kupeessa.
Nokian Renkaat loi mallin, jossa sillä on sijoitettuna kolme eri tuotantolaitosta keskeisille talvirengasmarkkinoille: tehtaat Suomessa (Pohjoismaat), Venäjällä ja USA:ssa (myös Kanadan markkinat). Kuulostaa melko järkevältä, mutta tuotanto ei kuitenkaan ole jakautunut tasaisesti näiden kolmen kesken. Esimerkiksi kaikista henkilöautonrenkaista tammi-maaliskuussa 2021 jopa 82 prosenttia valmistettiin Venäjän tehtaassa. Talvella 2021 Venäjän tehdasta pyöritettiinkin täydellä teholla. Halvan öljyn ja työvoiman myötä kumipyöräyritys takoi tulosta. Kvartaalin 1/2021 liikevaihto kasvoi yli 38 prosenttia ja henkilöautonrenkaiden segmentin liikevoitto oli mojovat 21,5 prosenttia.
Syksyllä 5.10.2021 Arvopaperi-verkkolehti esitteli Nordean suomalaiset tähdet -rahaston vastaavaa hoitajaa, joka oli iskenyt silmänsä Nokian Renkaisiin. Tutustuminen paikan päällä yhtiön USA:n tehtaan kehitysnäkymiin oli vakuuttanut pankin ja Nordean rahasto päätti iskeä. Ensin rengasvalmistajaa ostettiin rahastosalkkuun koronakuopasta keväällä 2020 noin 20 euron hinnalla ja myöhemmin vielä noin 25 euron hintaan. Verkkojutun aikaan Nokian Renkaiden kurssi huiteli noin 31 euron pinnassa, joten leveään hymyyn oli syytä.
Tämä taustaksi sille, että moni piensijoittajakin on ostanut Nokian Renkaita, kun kerran oman auton alla on pitävät Hakkapeliitan nastarenkaat, ja vielä Nordeakin sitä osaketta suosittaa. Vaikka USA varoitti, niin
Venäjän hyökkäys ja sen seuraukset tulivat monille yllätyksenä. Yllättävää monelle oli myös supisuomalaisen rengasfirman dramaattinen kytkös Venäjälle. Itänaapurin riskin sijaan ainakin talousmediassa hehkutettiin vuosi sitten lähinnä ison Amerikan tehtaan tulevaa kapasiteettia.
Nokian Renkaiden johto kyllä varoitti kolmen tehtaan riskeistä muun muassa osavuosikatsauksessa 4.5.2021. Tarkka lainaus kuuluu: ”Odottamattomat tuotanto- ja toimituskatkokset näissä laitoksissa voivat vaikuttaa negatiivisesti yhtiön toimintaan.” Osarissa myös mainitaan riskinä ”geopoliittiset olosuhteet” ja ”poliittiset epävarmuustekijät”.
Nokian Renkailla on monia vahvuuksia Venäjän tehdastappiosta huolimatta.
Nokian Renkaiden kurssi oli vielä tammikuun alussa 2022 noin 33 euron tietämillä. Helmikuussa, muutama päivä ennen Venäjän hyökkäystä, Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen osti romahtanutta osaketta noin 24 euron hintaan. Nyt syyskuussa osakkeen kurssi on noin 11 eurossa.
Vaikeasta tilanteesta huolimatta itselläni on uskoa pitkällä tähtäyksellä Nokian Renkaisiin sijoituskohteena. Jos käytössä on kärsivällistä rahaa ja sijoitustähtäin on jossain 3–5 vuoden päässä, niin sopivia ostopaikkoja voi alkaa kytätä. Voi olla, että vielä ensi talvena kannattaa Nokian nastarenkaita vain potkia ja tehdä pelkkää rengaskauppaa, mutta ensi kesänä kumiyritys voi olla mielenkiintoinen käänneyhtiö.
Täytyy muistaa, että Nokian Renkailla on monia vahvuuksia Venäjän tehdastappiosta huolimatta. Itse tuote on kunnossa ja sillä on kulumisesta aiheutuvaa jatkuvaa kysyntää rengasmarkkinoilla. Talvirenkaissa Nokian Hakkapeliittojen maine on huipputasoa. Kumifirman brändi, laatu ja tekninen osaaminen muun muassa uusissa Green Step -kierrätysrenkaissa ei ole kadonnut minnekään. Lähivuosina kiihtyvä sähköautokauppa lisää osaltaan renkaiden myyntiä. Yksi kurssia vahvistava fakta on myös USA:n jättitehtaan resurssit ja mahdollisuudet koko Pohjois-Amerikan markkinoilla.
Mutta ennen kuin Nokian Renkaiden vahvuudet pääsevät kunnolla taas loistamaan ja kummeissa on pitoa, pitää Euroopan rengastuotanto saada järjestykseen. Viimeisin tieto on, että Venäjän tehtaasta tehdään hallittu vetäytyminen. Nokian Renkaat on jatkanut kapasiteetin nostamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtailla ja samalla päättänyt investoida täysin uuteen valmistuskapasiteettiin Euroopassa.
Kirjoittajalla itsellään on osakesäästötilillä pieni määrä Nokian Renkaiden osakkeita. Tappio niissä näyttää nyt rumalta, mutta ostin siitä huolimatta yhtiötä vähän lisää keväällä. Odottelen kumiosakkeet salkussa ja firman Green 3 -renkaat Volkkarin alla kaikessa rauhassa, että yhtiö saa rakennettua Euroopan tuotannon uuteen iskuun.
Pauli Komsi
Kirjoittaja on toimittaja ja osakesäästäjä. Hän julkaisi syksyllä 2021 Suomen ensimmäisen osakesäästötilin käyttöön keskittyneen opaskirjan.
