Sääntöjen, teknisen analyysin, tunteiden ja monen muun asian ymmärtäminen treidaajana on tärkeää onnistumisen kannalta. Kohde-etuuden ymmärtäminen on todella tärkeää ja haluaisin tähän paneutua paremmin. Miten treidaajana lähestyn eri kohde-etuuksia tai vaikka sektoreita. Hypätään heti esimerkkigraafille niin pääsen havainnollistamaan mitä tarkoitan.
Otetaan uraanigenren suosituimpia osakkeita tarkasteluun eli Energy fuels, jonka ticker on UUUU. Alla olevalla graafilla nähdään viikkograafilla kurssikehitys 2019 heinäkuusta vuoden2021 maaliskuuhun asti. Lähden aina tarkastelemaan treidattavaa kohdetta isossa kuvassa eli tyypillisesti viikko -tai kuukausigraafilla. Jos tällainen graafi tulisi eteesi niin mitä ajattelisit? Haluaisitko mieluummin ostaa osaketta vai shortata eli myydä lyhyeksi hyötyen mahdollisesta kurssilaskusta?
Lisäsin graafille 200 päivän liukuvan keskiarvon (keltainen viiva). Tykkään itse havainnollistaa itselleni missä mennään käyttäen pidemmän aikavälin indikaattoreita. Kuten graafilta nähdään hinta on karannut tästä indikaattorista hyvin kauas. Ikään kuin kuminauha, joka on venynyt ja venynyt äärimmilleen. Yleisesti tällaisessa tilanteissa itse treidaajana olen aika neutraalilla näkökannalla liikkeellä. Hinta on vahvassa nousutrendissä mutta hinnan ollessa niin venyneenä, yritän säilyttää kärsivällisyyteni enkä lähde ”FOMOttamaan”. (Fear Of Missing Out)
Alla olevalle graafille olen havainnollistanut hyvin tyypillisen tilanteen. Osake on vahvassa nousussa ja jokaisena päivänä nähdään vain isoja kurssinousuja. On hyvin normaalia, että ylempänä mainitsemani FOMO iskee helposti päälle. Haluaisin ostaa osaketta mutta pelkään, että osake jatkaa rakettimaista nousua. Painan paniikissa ostonappia ja tilanne näyttää hyvältä hetken aikaa. Sitten hinta romahtaa silmieni edessä ja herää kysymys miksi?
Tästä päästäänkin hyvin juoneen kiinni. Hinta on kuin kuminauha, joka on venytetty äärimmilleen. Jossain vaiheessa väistämättä hinta palautuu kuin kuminauha ”normaaliin”.
Tekniset työkalut astuvat vahvasti voimaan näissä tapauksissa. Alla esimerkki Bollinger bands työkalusta. Tässä työkalussa on paljon erilaisia tyylejä, joita käyttää treidaamisessa. Itse pyrin käyttämään työkalua ostamalla, kun hinta on lähempänä alempaa nauhaa (Eli hinta on korjausliikkeessä ja käytän työkalua hyödykseni, jotta saan mahdollisimman hyvän riski tuotto suhteen treidiin). Tilanteissa, joissa hinta on venynyt liian kauas ”normaalista”, on aina lähtökohtaisesti huono riski tuotto suhde. Sama toimii myös toiseen suuntaan eli todella paljon ja lyhyessä ajassa laskenut osake ei välttämättä ole hyvä kohde enää shortata.
Tuoreena esimerkkinä tästä on energiasektori. Alempana on XLE-etf eli energiasektorin ETF päivägraafilla. Hinta on noussut todella vahvasti koko 2022 vuoden alusta. Oranssi viiva on 200 päivän liukuva keskiarvo. Pahimmillaan hinta oli noin 40 % tämän liukuvan keskiarvon puolella. Treidaajana etsin sellaisia kohde-etuuksia, joista pystyn tunnistamaan trendejä ja menemään niiden mukana. XLE oli hyvä esimerkki tästä, mutta hälytyskellot soivat tällaisissa tilanteissa, missä kuminauha on venynyt liian tiukalle. Kahdeksas päivä kesäkuuta alkoi ”paluu normaaliin”. XLE laski kahdessa viikossa niin paljon, että kolmen kuukauden tuotot sulivat pois. Nyt kun hinta on taas lähellä 200 päivän liukuvaa keskiarvoa sekä Bollinger bands alanauhaa, herää mielenkiintoni tähän kohde-etuuteen. Riski tuotto suhde long treidiin on paljon parempi kuin mitä se oli esimerkiksi kesäkuun alussa.
Osakemarkkinoilla taas vaikuttaa päinvastaiselta. Kuvassa alempana Nasdaq indeksifutuurit. Hinta on hyvin kaukana 200 päivän liukuvasta keskiarvosta ja näin venyneenä on taas huono riski tuotto suhde short puolen treidille.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.