Helsingin pörssin vuosi 2022 on ollut kokonaisuudessaan mollivoittoinen. Sijoittajien kokemukset varmasti vaihtelevat lievästä pettymyksestä jopa suureen tuskaisuuteen riippuen asemoitumisesta eri Helsingin pörssin segmenteissä. Ihan kunnon karhumarkkinasta ovat tänä vuonna saaneet kärsiä ne yksityissijoittajat, jotka ovat sijoittaneet paljon Helsingin pörssin ja First Northin pieniin yhtiöihin.
Tekstin kirjoitushetkellä (25.12. sunnuntaina) vuotta on vielä yksi vajaa pörssiviikko jäljellä (ti-pe), mutta jo nykyisillä luvuilla voidaan todeta Helsingin pörssin kaikista pienimpien yhtiöiden tuottaneen yli 30 prosenttia turskaa vuoden alusta (indeksit OMXHSCGI ja FNFIEURGI). Pelkästään tämä turskalukema kuvaa ikävää karhumarkkinaa hyvin, mutta kun katsotaan tilannetta lähemmin, huomataan pienyhtiöiden olleen viikkotasolla laskutrendissä käytännössä koko vuoden. Sijoittajat eivät siis ole saaneet hetkeäkään rauhaa laskulta.
Kun katsotaan tilannetta esimerkiksi rahastonhoitajien näkökulmasta, jotka pääosin sijoittavat Helsingin pörssin suurempiin yhtiöihin, tilanne ei ole läheskään yhtä pahan näköinen. Vuosi on ollut ikävän volatiili, mutta lasku ei ole todellakaan kestämätön (esimerkiksi suuryhtiöiden indeksi OMXHLCGI on vuoden alusta laskenut alle 10 prosenttia). Jos on sijoittanut pienyhtiöiden ja suuryhtiöiden väliltä keskisuuriin yhtiöihin, jälki on ollut lähes yhtä ikävää kuin pienyhtiöissä (keskisuurten yhtiöiden indeksi OMXHMCGI n. -25,4 % vuoden alusta).
Tarkemmin katsottuna nähdään keskisuurten yhtiöiden olleen viikkotasolla jatkuvassa laskutrendissä pienyhtiöiden tapaan. Suuryhtiöt ovat kuitenkin olleet käytännössä sivuttaisliikkeessä vuoden puolivälistä alkaen, jota ennen pohja tehtiin ns. sotadipissä maaliskuussa.
Helsingin pörssin polarisoitunutta kehitystä voidaan tarkastella myös kahden ääripään kautta. Suuryhtiöissä esimerkiksi Sampo ja UPM (YTD-tuotot +23,8 % ja +11,1 %) ovat tuoneet sijoittajille karhumarkkinan keskellä mukavaa piristystä salkkuun yli 10 ja yli 20 prosentin vuosituotoilla osingot mukaan lukien. Toisessa ääripäässä esimerkiksi viime vuoden listautuja Duell ja pienyhtiö LeadDesk (YTD-tuotot -71,35 % ja -62,10 %) ovat tuoneet sijoittajille massiiviset turskat pääoman kärsiessä yli kuudenkymmenen prosentin turskat molemmissa tapauksissa. Tuollaisilla luvuilla pääoman palautuminen takaisin aloitustasoille vaatii taakseen jo erittäin suuren korjausliikkeen ylöspäin, kuten saatatte muistaa kassanhallinnan perusoppimäärästä.
Itse odotan suurella mielenkiinnolla tämän pienyhtiöiden erittäin heikon vuoden jälkeen ensi vuoden kehitystä. Lari spekuloi viimeisimmässä kirjoituksessaan, ettei uusien huippujen tekeminen ole indeksitasolla ehkä todennäköisin mahdollinen vaihtoehto. Minä kuitenkin spekuloin perään, että pidempiaikainen sivuttaisliike on vähintäänkin todennäköinen vaihtoehto ensi vuonna. Keskustelu etenkin indeksitason kehityksen ympärillä tuntuu pyörivän joko uuden bull-markkinan alkamisen spekuloinnilla tai vaihtoehtoisesti uusien pohjien ja bear-markkinan jatkon spekuloinnilla. Tässä tulee väkisinkin mieleen, että totuus voisi päätyä johonkin näiden kahden vaihtoehdon väliin. Oma veikkaukseni ensi vuodelle on, että Helsingin pörssissä saattaisi tulla niin sanottu osakepoimijoiden vuosi, kun alas hakatuissa pienyhtiöissä voi olla tarjolla hyvinkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen.
Toivotan jokaiselle sijoittajalle hyvää sijoitusvuotta 2023, olkoon hyvät tuotot teidän salkuissanne!
Johannes Sippola
Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.