Yksi sijoittamisen megatrendeistä, eli vastuullinen sijoittaminen, on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti vuosien aikana. Sijoittajabarometrin tuloksissa nähtiin lähes 60 prosenttiyksikön kasvu vuosien 2020–2021 aikana liittyen siihen, kuinka moni vastaajista kertoi huomioivansa ESG-kriteerit sijoittaessaan. Vaikka tämä megatrendi on tullut jäädäkseen, herättää se monenlaisia tunteita ja saa (ihan aiheellista) kritiikkiä.
Yleisesti nuoret ja naiset toivovat yhtiöiltä yhä läpinäkyvämpää viestintää toiminnastaan. He vaativat, että vastuullisuus ja ESG-asiat ankkuroidaan yhtiön strategiaan ja toimintaan. Samalla toiset sijoittajat kritisoivat vastuullista sijoittamista. Tutkimustuloksia löytyy vastuullisen sijoittamisen eduksi ja sitä vastaan. Osa tutkimuksista osoittaa, että vastuullinen sijoittaminen vaikuttaa positiivisesti tuottoihin, kun taas toiset tutkimukset argumentoivat tämän arvonnousun liittyvän muihin asioihin. Lisäksi vastuullisuuden mittaaminen ja vastuullisuuden implementointi käytännössä nähdään ongelmallisena.
Sijoittajabarometrissa* syksyllä 2020 vastaajista 15 prosenttia kertoi huomioivansa ESG-kriteereitä sijoittaessaan.Voidaan tulkita, että 85 prosenttia ei kiinnittäisi huomiota ESG-asioihin. Vuotta myöhemmin ainoastaan 16 prosenttia vastaajista kertoi, että he eivät kiinnitä sijoittaessaan huomiota ESG-asioihin. Muutos on lähes 60 prosenttiyksikköä. Kyselytutkimuksien tulokset ovat aina tulkinnanvaraisia, mutta trendi vaikuttaisi tämän teeman osalta selvältä.
Sijoittajabarometrissa syksyllä 2021 huomattiin, että eri ikäryhmät ja sukupuolet arvostavat sijoittaessaan eri ESG-asioita.
Nuorista yli kolmannes pitää sijoittaessaan ESG-kriteereistä tärkeimpänä ympäristöasioita, kun taas vanhemmat ikäluokat pitävät tärkeimpänä hyvää hallintoa. Lähes puolet miehistä piti tärkeimpänä vastuullisuuskriteerinä hyvää hallintoa, kun taas naisille tärkein kriteeri oli ympäristöasiat. Ympäristöasioiden merkitys väheni, mitä suurempi sijoitussalkku oli. Vastaavasti hyvän hallinnon tärkeys korostui, sitä mukaa, kun sijoitussalkun arvo nousi.
Vastuullinen sijoittaminen saa siis kiitosta ja kritiikkiä.Siitä ollaan myös montaa mieltä. Olemme edelleen lapsen kengissä vastuullisen sijoittamisen osalta ja matkaa on vielä paljon. Uskon, että tästä syystä aihe herättääkin laajan kirjon tunteita, uskomuksia ja luuloja.
Torstaina 10.11.2022 järjestämme webinaarin yhdessä Danske Bankin kanssa, jossa keskustellaan vastuullisen sijoittamisen sudenkuopista ja mahdollisuuksista. Voit ilmoittautua kaikille avoimeen tapahtumaan tästä.
Odotan itse mielenkiintoista keskustelua siitä, miten vastuullisen sijoittamisen merkitys ja houkuttelevuus näyttäytyvät tällaisessa maailmantilanteessa. Webinaarissa keskustellaan myös siitä, mahdollistavatko kestävyystavoitteet riittävän tuoton tavoittelun ja kuinka sijoittaja voi vaikuttaa vastuullisuuden huomioimiseen omissa sijoitusvalinnoissaan. Näistä aiheesta keskustelee Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman yhdessä Danske Bankin ESG-analyytikko Peter Lindströmin kanssa.
Suosittelen webinaaria lämpimästi jokaiselle, jota vastuullinen sijoittaminen mietityttää niin hyvässä kuin pahassa.
*Sijoittajabarometri on Suomen Osakesäästäjien, Pörssisäätiön ja Viisas Raha -talouslehden Tietoykkönen Oy:ltä tilaama tutkimus. Vastaajat ovat Suomen Osakesäästäjien jäseniä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajia.
Kristina Bergström
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien viestintäpäällikkö.
