Vuosi 2023 on jäämässä historiankirjoihin toisena peräkkäisenä heikkona pörssivuotena. Etenkin Helsingin pörssissä, mutta myös USA:ssa.
Vaikka pääindeksit ovat biljoonaluokan yhtiöiden ansiosta nousussa vuoden alusta laskettuna, niin mediaani kuin keskimääräinenkin jenkkiosake on laskenut jo toista vuotta putkeen. Ja jos tarkastellaan pienempiä yhtiöitä, small cap -indeksi (Russell 2000) sekä micro cap -indeksi laskivat toissaviikolla uusiin karhumarkkinan pohjiin. Näin ollen karhumarkkina näissä indekseissä on kestänyt jo kaksi vuotta. Indeksikehitys pienemmissä yhtiöissä on siis pitkälti identtinen Helsingin pörssin kehityksen kanssa.
Pörssisynkistelyn keskellä on kuitenkin hyvä turvautua historialliseen tilastodataan ja todeta, että keskimäärin karhumarkkinat kestävät vain noin vuoden. Pisin karhumarkkina vuoden 1950 jälkeen kesti 2,6 vuotta (vuosina 2000–2002). Jos historiankirjoja ei laiteta uusiksi karhumarkkinan keston suhteen, on aika turvallista suhtautua pörssin tulevaan kehitykseen hyvin optimistisesti. Ehkä em. indeksit pohjasivat jo lokakuussa? Tai ainakin tulevat pohjaamaan viimeistään seuraavan kuuden kuukauden sisällä?
Tulostaantuma on ohi
USA:ssa on vuosien 2022 ja 2023 aikana ollut käynnissä ”rullaava taantuma”, jonka aikana taloudellinen aktiviteetti on hidastunut useilla sektoreilla, mutta hidastuminen on tapahtunut aina sopivasti aaltoillen ja eri aikoihin. Tämä on johtanut siihen, että koko talous ei ole missään vaiheessa jarruttanut yhtäaikaisesti, ja varsinainen taantuma on vältetty. Tämä on pääosin vahvana pysytelleen työmarkkinan ansiota: niin kauan kuin työttömyysaste pysyy alhaalla, jenkkitaloutta pyörittävä yksityinen kulutus ei hidastu ja potkaise taantumakierrettä käyntiin.
Sektorikohtaiset ongelmat ja yritysten kannattavuuteen osunut hetkellinen korkea inflaatio kuitenkin ovat osuneet yritysten tuloksiin, ja seurauksena on ollut tulostaantuma. Se kesti lähes vuoden, mutta käynnissä olevan tuloskauden perusteella se on päättynyt, sillä S&P 500 -yhtiöt ovat raportoineet selvästi viime vuodesta nousseista tuloksista.
Huomionarvoista on, että vahvan tuloskehityksen ennustetaan jatkuvan myös tulevien kvartaalien aikana. Vuodelle 2024 ennustetaan noin 10 prosentin tuloskasvua, mikä tarkoittaa kaikkien aikojen ennätystuloksia. Jos nämä ennusteet toteutuvat edes jossain määrin, pörssin alakulo voi muuttua nopeastikin optimismiksi.
USA:n kotimarkkina vetää vahvasti
USA:n bruttokansantuote kasvoi kolmannella kvartaalilla 4,9 prosenttia (reaalisesti, annualisoituna). Talouden vahva kehitys on hyvin linjassa myös sen kanssa, mitä yhtiöt ovat raportoineet. Kotimarkkinan vahvuutta kuvastaa se, että tulokset paranivat 6,8 prosenttia niillä yhtiöillä, joiden liikevaihdosta yli puolet tulee USA:sta. Muun maailman heikkous taas korostuu, kun katsotaan niitä yhtiöitä, jotka toimivat pääosin ulkomailla: näiden yhtiöiden tulokset laskivat 4,7 prosenttia vuodentakaisesta. S&P 500 -yhtiöiden liikevaihdosta 59 prosenttia tulee kotimarkkinalta ja 41 prosenttia ulkomailta.
Arvostukset pääosin edullisia – jopa halpoja
Samalla tavoin kuin hintakehityksen kanssa, pääindeksit ja kourallinen osakkeita niissä saavat USA:n arvostuskertoimet näyttämään kalliimmilta kuin mitä ne keskimäärin ovat. Jos katsotaan mid cap- ja small cap -yhtiöitä, niiden P/E-kertoimet (~11-12) ovat painuneet samoille tasoille kuin finanssikriisissä ja koronadipissä. Jenkkiyhtiöitä harvoin pääsee ostamaan näin mataliin kertoimiin. Matalaksi painunut arvostus antaa myös osaltaan turvapatjaa sen alle, että kurssilasku tuskin voi ainakaan pitkään jatkua.
Myös S&P 500 -indeksistä voi tehdä hyviä löytöjä. Kahdeksan suurimman megacap-yhtiön P/E on keskimäärin 26.5, mikä nostaa markkina-arvopainotetun indeksin arvostuskerrointa selvästi. Pinnan alta löytyy siis myös huokeasti arvostettuja yhtiöitä, joiden kasvuprofiili on esimerkiksi eurooppalaisia osakkeita houkuttelevampi.
Yhteenveto
Osakemarkkinoilla on eletty poikkeuksellisen pitkää heikkoa jaksoa, joka on johtunut muun muassa tulostaantumasta, poikkeuksellisesta rahapolitiikan kiristämisestä, inflaatio-ongelmasta sekä geopoliittisten jännitteiden kasvusta. Heikkoja aikoja kuitenkin seuraavat aina paremmat ajat, ja osakkeiden arvo perustuu yhtiöiden kaikkiin tuleviin kassavirtoihin – ei pelkästään tämän tai seuraavan vuoden kassavirtoihin, joihin ainakin osalla yhtiöstä voi liittyä vielä paineta. Pörssi katsoo aina eteenpäin, ja vuoden 2024 aikana se keskittyy jo vuoteen 2025 – ehkä siellä aurinko paistaa jo risukasaankin?
Itse oletan vuoden 2024 aikana S&P 500 -yhtiöiden tulosten nousevan ennätystasolle, keskuspankkien siirtyvän rahapolitiikan kiristämisestä sen löysentämiseen ja inflaation asettuvan pysyvästi alle 3 prosentin tasolle. Näiden näkemysten toteutuessa on aika vaikea nähdä, että S&P 500 -indeksi ei nousisi uusiin huippuihin seuraavan 12 kuukauden aikana.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.