"Yleisesti pitkän uran tehneet treidaajat tuntevat itsensä todella hyvin ja ovat itsekriittisiä."
Päätöksentekoa käsittelevän blogisarjani ensimmäisessä osassa kirjoitin päätöksenteon nopeudesta ja klassisista päätöksentekijätyypeistä. Kerroin myös raskaan analysoinnin haittapuolista. Sitten totesin, että egoa tai identiteettiä ei pidä sitoa päätöksiin tai mielipiteisiin. Lopuksi kerroin, että tärkeiden päätösten teko kuluttaa ja siitä on saatava lepoa.
Tässä toisessa osassa puran päätöksentekoa ja treidaamisen psykologisia edellytyksiä sekä vaikutuksia.
Yleisesti pitkän uran tehneet treidaajat tuntevat itsensä todella hyvin ja ovat itsekriittisiä. Voisi sanoa, että insinööri rakentaa maailmaa, humanisti maailmankuvaansa ja treidaaja itseään.
Treidaajilla on yksi varmaan aika tuntematon ja kiero taito. Se on kyky tehdä oikean mielipiteensä vastaisia ratkaisuja. Manuaalinen stop loss on se yleisin tilanne, jossa tehdään oman mielipiteen vastainen ratkaisu. Itseään vastaan jatkuva argumentointikin heikentää egoa. Päiväkaupassa oikeassa olon tarve ja ego voivat kulua melko nopeastikin pois.
Treidaaja, johtaja tai muu vaikeita päätöksiä paljon tekevä voi jopa kärsiä päätöksenteon vaikeuksista arjessa. Aivojen vaikeita päätöksiä käsittelevä hippokampus on poltettu loppuun muutamassa tunnissa jatkuvalla puntaroinnilla.
Ego, egotismi
Freudilainen ego (tai sen tietoisuus) toimii käsityksenä itsestämme ja paikastamme maailmassa. Ihminen liittää havaintojaan, mielipiteitään ja tunteitaan tärkeäksi pitämistään asioista kiinni egoonsa. Se on kuin oman kartan piirtoa käsin ja näköhavainnoin.
Tätä omien käsitysten kertymistä kutsun nyt normaaliksi egotismiksi. Hyvää egotismissa on, että se luo ihmiselle jonkunlaisen kuvan ja mielipiteen itsestä, maailmasta ja niiden suhteesta. Näin ihminen voi ylipäätään toimia ja liikkua itselleen edulliseen suuntaan, vaikka vajavaisillakin tiedoilla. Nuo tärkeät käsitykset itsestä ja maailmasta myös puolustautuvat usein uutta ristiriitaista tietoa vastaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Egotism
Kuva itsestä, omasta tilanteesta ja maailman toiminnasta on aina puutteellinen. Treidaajalle asenteista, mielipiteistä ja vahvoista premisseistä on lähinnä haittaa. Treidaaja pyrkii epäilemään näitä omia tietojaan, tunteitaan ja oletuksiaan tiedostaen puolueellisuutensa. Pitkään treidanneelta ei saa ehdotonta näkemystä oikein mihinkään. Kaikki on ehdollista ja konditionaalia.
Narsisti vs treidaaja
Isolla egolla varustetut tyypit taas nähdään usein itsevarmoina, määrätietoisina ja ehkä narsistisina. Narsistit voi olla ihan suosittuja tyyppejä ja harkitsevia päätöksentekijöitä. He ovat johtajina yleisiä. Pohdi Donald Trumpia junioria.
Narsistilla ja treidaajalla on päätöksentekijäprofiilin lisäksi yhteistä se, että heidän käsitys itsestään on epänormaali. Iso ero on kuitenkin siinä, että narsistit eivät määritelmällisesti kyseenalaista ollenkaan jo tekemiään päätöksiä. Treidaajalla jo tehdyt päätöksetkin voi jäädä hiertämään. Kauppoja voi ja pitää perua. Narsisteilla on erehtymättömyyden tunne ja he nauttivat maailman muuttamisesta, jotta heidän egonsa selviäisi. Treidaajat taas manipuloivat itseään markkinan mukaisiksi.
Miten treidaajan psyyke voi muuttua?
Syvämeditoijat tai hallusinogeenien kokeilijat ovat usein kertoneet egotismiin nähden päinvastaisesta ilmiöstä eli egokuolemasta. Sitä on kuvailtu pysyvämpänä altruistisempana ja tilana jonkinlaisen ”valaistumisen” tai ”ruumiista irtoamisen” jälkeen. Mielestäni hyvän treidaamisen tärkeä kehitysaskel on, että treidaajan ego tai kuva itsestä irtoaa ainakin jonkin verran mielipiteistä tai teoista. Kun osaa myöntää olevansa väärässä, parantaa dramaattisesti riskienhallintaansa ja on päätöksentekijänä aivan uudella tasolla.
Sivuoireena minäkuva voi hieman fragmentoitua. Itsellänikin on ollut välillä haamumainen olo jos on tarkkaillut myös oman elämänsä tapahtumia liian kylmästi ja etäältä. Henkilökohtaisiin päätöksiin olematon ego voi siis olla haitaksi, mutta töissä päätöksentekoon tällainen asetelma on tavallista objektiivisempi. Oikea termi taitaa olla emotionaalinen dissosiaatio.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dissociation_(psychology)
En voinut olla huomaamatta artikkelista seuraavaa lainausta, sillä olen huomannut mindfulnessin olevan erittäin suosittua ammattimaisten treidaajien keskuudessa: ”…it (dissociation) is inversely related to mindfulness, which is a potential treatment.”
Toisaalta Carl Jung piti emotionaalista dissosaatiota ihan tavoiteltavana ja välttämättömänä kunnon tietoisuudelle. Mene ja tiedä.
Hyvää kesää!
Kristian Kannus
Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.