Saksan valtio tyhjensi bitcoinsalkkunsa heiluttaen samalla kurssia. Bitcoin on noussut osaksi Yhdysvaltain presidentinvaalien vaalikeskustelua. Ethereum ETF-rahastojen ensimmäiset kaupankäyntiviikot ovat takana.
Kryptomarkkinoiden ensimmäisen reilun vuosipuoliskon kehitys on ollut yleiseltä kurssikehitykseltään hyvin positiivinen. Suurimman kryptovaluutan bitcoinin markkina-arvo ylitti biljoonan dollarin rajan alkuvuodesta, ja tällä hetkellä sen markkina-arvo on yli 1,3 biljoonaa dollaria. Kurssi on noussut yli 60 prosenttia vuoden alusta. Maaliskuussa nähtiin bitcoinin tähänastisen historian korkein hintanoteeraus vajaa 74 000 dollaria, jonka jälkeen bitcoinin hinta on kevään ja kesän aikana sahannut pääosin noin 60 000 ja 70 000 dollarin välimaastossa.
Toiseksi suurimman kryptovaluutan ethereumin hinta on pyörinyt vuoden aikana 3 000–4 000 dollarin tasoilla ja vuoden alusta on kurssinousua tullut noin 45 prosenttia. Ethereumin tämänhetkinen markkina-arvo on reilu 400 miljoonaa dollaria, eli vajaa kolmannes suhteessa bitcoiniin. Koko kryptomarkkinan kokonaismarkkina-arvo ylitti maaliskuussa kahden biljoonan dollarin tason, ja sittemmin kokonaismarkkina-arvo on pysytellyt 2 ja 3 biljoonan dollarin välillä.
Kryptomarkkinoilla koettiin kuitenkin kesä-heinäkuussa rajuja liikkeitä, kun bitcoinin kurssi lähti lyhyessä ajassa reiluun laskuun ja putosi 55 000 dollarin tasolle. Laskun takana oli Saksan valtio, joka myi muutaman viikon aikana markkinoille liki 50 000 bitcoinia, yhteisarvoltaan vajaa kolme miljardia dollaria. Saksa oli saanut kyseiset bitcoinit haltuunsa alkuvuonna, kun piraattisivusto Movie2K suljettiin ja ylläpitäjien kolikot takavarikoitiin. Vaikka myyty määrä oli melkoisen suuri, kysyntää riitti, markkinat kiittivät alennusmyynnistä ja suuri osa kolikoista meni yhdysvaltalaisten ETF-rahastojen holviin. Sittemmin bitcoinin kurssi on toipunut takaisin yli 65 000 dollarin tasolle.
Trump kosiskelee bitcoinin omistajia
Olisikohan saksalaisten veronmaksajien kannalta ollut viisaampaa, että valtio olisi pitänyt bitcoinit hallussaan, jää nähtäväksi. Mikäli bitcoinista muodostuu tulevaisuudessa kullan tapainen globaali reservivaluutta, voi kyseisten bitcoinien myynti osoittautua tulevaisuudessa melkoiseksi harha-askeleeksi. Globaalin reservivaluutan status voi tänä päivänä kuulostaa puhtaalta spekulaatiolta sekä melkoiselta utopialta ja haihattelulta. Markkinoilla on näinä päivinä liikkunut kuitenkin villejä huhuja, että mikäli Donald Trumpista tulisi Yhdysvaltain presidentti, Yhdysvallat voisi mahdollisesti ottaa bitcoinin osaksi omaa reservivarantoaan kullan rinnalle.
Mikäli näin kävisi ja spekulaatiot osoittautuisivat joskus oikeaksi, yhä useampi valtio ja keskuspankki olisi bitcoinin peliteorian mukaan pakotettu toimimaan samalla tavalla. Tallaisella skenaariolla voisi olla järisyttävä vaikutus bitcoinin tulevaisuuden arvoon.
Kryptosijoittajan kannattaakin seurata tarkalla silmällä Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Erityisesti Trump on asemoinut itsensä kryptosijoittajien ehdokkaaksi lupaamalla muun muassa löyhempää kryptoalan sääntelyä. Samaten Trumpin kampanjakoneisto on myös ottanut ensimmäisenä suurena puolueena Yhdysvalloissa vastaan kannatusmaksuja kryptovaluutoilla. Ehdokkaista Trump sekä Kennedy Jr. pitivät puheen viime viikonloppuna suuressa bitcoinkonferenssissa Nashvillessa. Uusimpien arvioiden mukaan noin 40 prosenttia äänestysikäisistä amerikkalaisista, eli vajaa 100 miljoonaa kansalaista, omistaa bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja, joten kryptosijoittajien vaikutusta vaalien lopputulokseen ei voi väheksyä.
Ethereum ETF:t aloittivat kaupankäynnin Yhdysvalloissa
Yhdysvaltain SEC hyväksyi pitkällisen odotuksen jälkeen myös suoraan ethereumiin sijoittavat pörssinoteeratut ETF-rahastot. Kaupankäynti alkoi 23.7., ja lanseerausta seuranneina ensimmäisinä markkinapäivinä kaupankäyntivolyymit pyörivät noin miljardissa dollarissa per päivä. Ensimmäisen kaupankäyntiviikon lopuksi ethereumin kurssikehitys oli kuitenkin lievästi negatiivinen. Verrattuna bitcoin ETF:ien alkutaipaleeseen, volyymit olivat kuitenkin noin viidenneksen pienempiä. Markkina-asiantuntijat ovat myös arvioineet, että ethereum ETF:t tulisivat muodostamaan noin 10–20 prosenttia bitcoin ETF:ien volyymeistä sekä hallinnoitavista pääomista.
Ethereum ETF:ien markkinoille tulo on kokonaisuudessaan positiivinen asia koko kryptosektorille ja voi lisätä entisestään institutionaalisten sekä myös yksityissijoittajien kiinnostusta. Huomattava kuitenkin on, että yhdysvaltalaiset ETF-rahastot eivät sisällytä ethereumin staking-tuloja tuottoihinsa, toisin kun monet vastaavat eurooppalaiset ethereum ETP -rahastot. Markkinaspekulantit odottavat jo muunlaisiakin eri altcoineihin sijoittavia ETF-rahastoja, muun muassa Solana-ETF on mainittu spekulaatioissa useaan otteeseen. Missä menee sitten raja – nähdäänkö jonain päivänä jopa meemikolikko dogecoin ET -rahastoja, se jää nähtäväksi.
Kryptomarkkinan loppuvuosi tulee väistämättä olemaan mielenkiintoinen, eikä volatiilisuudeltakaan varmastikaan tulla välttymään. Bitcoinin keväisen puoliintumisen vaikutukset tarjontapuoleen alkanevat pikkuhiljaa näkymään. Yhdysvaltain presidentinvaalit, keskuspankkien rahapoliittiset muutokset sekä mahdolliset geopoliittiset tapahtumat tuovat markkinoille oman mausteensa. Samaten ethereum ETF:ien tuoma lisämielenkiinto kryptosektoriin saattaa vaikuttaa positiivisella tavalla johtavien kryptovaluuttojen kurssikehitykseen loppuvuonna.
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.