Kaikkein merkittävimmät positiivisimmat vaikutukset liittyvät kryptovaluuttoja kohtaan suotuisamman sekä selkeämmän lainsäädännön muodostumiseen. Mahdolliset uhkakuvat liittyvät markkinoiden vapautumisesta johtuviin ennalta arvaamattomiin ylilyönteihin sekä Trumpin hallinnon vaikutukseen pienempien kryptovaluuttojen markkinoilla.
Republikaanipuolueen Donald Trump on aloittanut varsin vauhdikkaasti toisen vaalikautensa Yhdysvaltain presidenttinä. Vaikka Trumpin politiikasta voidaan olla montaa mieltä, niin kryptovaluuttamarkkinoilla odotukset seuraavan neljän vuoden osalta ovat erittäin korkealla. Tämä johtuu siitä, että Trump sai merkittävän määrän vaalirahoitusta niin kryptovaluutta-alan toimijoilta kuin myös kryptovaluuttoihin myönteisesti suhtautuvilta henkilöiltä. Yleensä rahoittavalla taholla voidaan olettaa olevan sananvaltaa tulevaan päätöksentekoon.
Kaikkein merkittävimmät mahdolliset positiivisimmat vaikutukset liittyvät suotuisamman sekä selkeämmän lainsäädännön muodostumiseen kryptovaluutoille. Mahdolliset uhkakuvat liittyvät puolestaan markkinoiden vapautumisesta johtuviin ennalta arvaamattomiin ylilyönteihin sekä Trumpin hallinnon vaikutusmahdollisuuksiin pienempien kryptovaluuttojen markkinoilla.
Bitcoinista USA:n reservivarantovaluutta?
Ehkä merkittävin lainsäädännöllinen muutos, jonka Trump mahdollisesti voisi aikaansaada Yhdysvalloissa, liittyy niin sanottuihin strategisiin reservivarantovaluuttoihin. Valtiot yleisesti säilyttävät varantovaluuttoja merkittäviä määriä valuuttavarannossaan, joten esimerkiksi bitcoinin mahdollinen asema reservivarantovaluuttana tarkoittaisi sitä, että Yhdysvaltain valtio tulisi ostamaan merkittävän määrän bitcoineja tulevaisuudessa. Se saattaisi tarkoittaa merkittävää bitcoinin hinnan nousua sekä parempaa uskottavuutta sijoituskohteena.
Trump onkin heti presidenttikautensa aluksi perustanut työryhmän selvittämään, tulisiko bitcoin lisätä strategiseksi reservivarantovaluutaksi USA:ssa. Sen lisäksi työryhmä selvittää mm. vakaavaluuttojen lainsäädännön kehittämistä.
Hallintopäätökset
Trumpin nimittämän virkamieshallinto on jo tähän mennessä tehnyt useita hallintopäätöksiä kryptovaluuttoihin liittyen. SEC:n uusi johto ilmoitti (SAB 121), ettei kryptovaluuttoja enää käsitellä kirjanpidossa velkoina, mikä helpottaa yritysten kryptovaluuttahankintoja ja niiden kirjaamista yhtiön varoiksi.
Sen lisäksi pankeilta kiellettiin kryptovaluuttatoimijoiden perusteeton syrjintä pankkipalveluiden tarjoamisen osalta. Kryptovaluuttoja koskevia esteitä on myös raivattu merkittävällä tavalla, sillä esimerkiksi digitaaliset keskuspankkivaluutat (DBCD) ovat nyt USA:ssa kiellettyjä.
Kryptovaluuttamarkkinoilla saatetaan nähdä ylilyöntejä
Trump on ollut yhdessä hänen vaalikampanjansa päärahoittajan, maailman rikkaimman miehen Elon Muskin kanssa ajoittain hyvin aktiivinen kryptovaluuttamarkkinoilla. Trump on esimerkiksi aikaisempina vuosina myynyt digitaalista NFT-taidetta. Sen lisäksi hän on laskenut liikkeeseen jo parikin kryptovaluuttaa: World Liberty Financial -tokenin ja meemikolikon nimeltä Trump. Markkinat eivät ole vielä ainakaan olleet kovinkaan vakuuttuneita näiden projektien tuomasta konkreettisesta arvosta markkinoille. Musk puolestaan on puhunut aktiivisesti doge coinin puolesta.
Trumpin hallinnon korostunutta roolia kryptomarkkinalla ei voida kuitenkaan pitää pelkästään hyvänä asiana. Tämä johtuu siitä, että valtionhallinnon edustajat eivät yleensä voi toimia pienellä markkinalla aktiivisessa roolissa ilman, että he vaikuttaisivat merkittävällä tavalla markkinan toimintaan. Sellainen osapuoli, joka itse toimii käytännössä markkinoiden valvojana ja jolla on koko hallintokoneisto takanaan media mukaan lukien, ei voi olla kovinkaan riippumaton toimija markkina-arvoltaan pienemmällä markkinalla.
Kryptomarkkinalla erilaiset kriisit, markkinoiden manipuloiminen sekä huijaukset ovat valitettavasti olleet hyvin yleisiä. Tällaisen toiminnan ei haluta enää lisääntyvän Trumpin hallinnon aikana. Tässä tulee huomioida kuitenkin, että esimerkiksi bitcoin on jo sen verran suuri kooltaan, että sen markkina-arvoon Trump ei voi juurikaan vaikuttaa, mutta pienempien kryptovaluuttojen osalta vaikutusmahdollisuudet voivat olla merkittävät.
Vaikutukset Suomeen
Tällä hetkellä maailman suurin talous pohtii vaihtoehtoja hankkiakseen bitcoineja merkittäviä määriä pitkäaikaiseen omistukseen. Maailman suurimmat varainhoitajat BlackRock ja Fidelity puolestaan omistavat jo nekin merkittäviä määriä bitcoineja. Toisin sanoen Suomen finanssimarkkinoiden on pian jo pakko huomioida bitcoinin kasvanut rooli maailman taloudessa.
Suomen finanssimarkkina on useita vuosia jäljessä tätä kehitystä: Esimerkiksi panostukset ESG:hen, DEI:iin, ilmastopolitiikkaan ovat käytännössä ristiriidassa USA:n uusien talouspoliittisten linjausten kanssa. Onkin hyvin todennäköistä, että tulevaisuudessa Suomen finanssimarkkinat tulevat avaamaan ovia entistä myönteisemmälle suhtautumiselle, jos ei yleisesti kryptovaluuttoja niin ainakin bitcoinia kohtaan.
Historiallisesti bitcoin on tuottanut sijoitukselle keskimäärin noin 40 prosentin vuotuisen tuoton, ja bitcoinsijoittajat käytännössä yleensä pitävät bitcoin pankkitalletuksen tavoin pitkiä aikoja hallussaan. Tämän lisäksi bitcoinista on tullut maailman suurin maksujen välittäjä. Sen lisäksi bitcoinin teknologia on osoittanut kestävyytensä, sillä sen verkko ei ole kaatunut yli kymmeneen vuoteen kertaakaan. Yhdessä nämä tarkoittavat sitä, että bitcoin on tällä hetkellä käytännössä jo maailman suurin pankki sekä maailman suurin maksujen välittäjä.
Maailman suurimmat toimijat uskovat bitcoiniin. Tästä hyvänä esimerkkinä on Fidelity, joka kertoi jo viime vuoden lopulla, että tällä hetkellä suurempi riski on olla omistamatta bitcoineja kuin omistaa niitä.
Henri Väkeväinen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta