Öljymarkkinat on pitkään tunnettu treidaajien markkinoina. Sektori on tavallista korkeampi volatiliteetiltään, eli hinnan muutokset ovat suurempia. Treidaajilla on tarkoituksena hyödyntää korkempaa volatiliteettiä, ja tätä me toivommekin kohde-etuudelta.
Öljy on herättänyt viime aikoina enemmän ja enemmän mielenkiintoa niin treidaajien kuin sijoittajien keskuudessa. Tuntuvin esimerkki tästä lienee vuoden 2020 kevät, kun öljyn hinta meni ensimmäistä kertaa ikinä negatiiviseksi. Viime vuonna heränneet inflaatiohuolet ja Ukrainan tilanne ovat luoneet paljon nousupainetta.
Tässä tekstissä käyn läpi öljymarkkinoiden treidatuinta kohdetta eli WTI-öljyä. Kurkataankin heti kuukausigraafia.
Yllä olevassa kuvassa WTI-öljyfutuurit vuodesta 2000 lähtien.
Kuten graafista nähdään, on öljyn hinnan kehitys ollut hurjaa molempiin suuntiin. Satojen prosenttien nousuja ja useiden kymmenien prosenttien laskuja on nähty useasti historiassa. Tämänkaltaisissa isoissa liikkeissä treidaajienon mahdollista hyödyntää pitkiä trendaavia liikkeitä.
Isoissa liikkeissä treidaajienon mahdollista hyödyntää pitkiä trendaavia liikkeitä.
Edellinen vuosi oli todella vahva. Hinnan kehitys oli peräti yli 50 % verratten esimerkiksi S&P 500 -indeksiin, joka nousi noin puolet tästä. Myös alkuvuodesta 2022 öljy on ollut huomattavasti vahvempi kuin osakemarkkinat.
Treidaajalle on tärkeää seurata useita eri kohde-etuuksia ja hyödyntää niitä, joissa on tarjolla ns. treidipaikkoja. Treidaaminen ei tarkoita pelkästään päiväkauppaa ja trendejä voi hyödyntää pidemmälläkin aikavälillä:esimerkisi päivä -ja viikkotasolla.
Ylläolevassa kuvassa WTI-öljyfutuurit vuodesta 2021 alkaen.
Katsotaan seuraavaksi öljyn hinnan kehitystä päivägraafilla. Joulukuussa alkanut vahva nousutrendi ei ole näyttänyt hidastumisen merkkejä. Näin vahvat nousutrendit uutisten vahvistamina voivat helposti olla yliampuvia. Viimeiset seitsemän viikkoa ollaan jatkuvasti noustu ylös, mutta jossain kohtaa hinnan täytyy jäähdytellä.
Joulukuussa alkanut vahva nousutrendi ei ole näyttänyt hidastumisen merkkejä.
Uskon, että pian voidaan nähdä korjausliikettä mutta en pidä mahdottomana skenaariona sitä, että vahva liike jatkuisi vielä ylimitoitettuna vetäen viimeisetkin mukaan kyytiin.
Päivägraafilta löytyy myös keltainen viiva, joka on 10 päivän liukuva keskiarvo (10MA). Käytän tätä indikaattoria esimerkkinä siitä, kuinka yksinkertaisilla menetelmillä on mahdollista tunnistaa hyviä trendejä pidemmältäkin aikaväliltä. Katsotaan vielä WTI-öljyfutuurien viikkograafia.
Yllä olevassa kuvassa WTI-öljyfutuurien kehitys vuodesta 2016 alkaen.
Kuten huomaamme viimeisin nousujakso vuoden 2020 pohjasta on kestänyt lähes kaksi vuotta. Luulen, että jossain kohtaa tänä vuonna alkaapidemmän aikavälin korjausliike. Se voi tarkoittaa, että hinta kulkee sivuttaisuunnassa pidempääntai sitten hinta tulee laskemaan alemmas.
Markkinat harvemmin nousevat ikuisesti ja näinkin pitkä ja vahva nousu vaatii hengähdystaukoa. Pysyttelen itse sivustaseuraajan roolissaja jossakin vaiheessa tätä vuotta alan etsimään shorttipaikkoja.
Treidaajana tärkeintä on pääoman suojelu ja riskien hallinta.
Loppuun haluisin vielä palata aikaisemmin mainitsemaani lauseeseen: treidaaminen ei tarkoita pelkästään päiväkauppaa. Treidaaminen usein heti yhdistetään tietokoneiden nanosekunneissa käytävään kaupankäyntiin. Treidaajana tärkeintä on pääoman suojelu ja riskien hallinta.
Tuntigraafin vaihtaminen päivägraafin voi joskus olla paras valinta, jonka treidaaja on tehnyt.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.