Treidaamista kokeilee tietääkseni melko moni aktiivinen sijoittaja jossain vaiheessa. Listaan vähän työn plussia ja miinuksia ja kerron, mihin asioihin treidaaja kiinnittää usein liian vähän huomiota.
Treidaamisen erikoisuuksia on, että työajat, tavoitteet, menestys, vastuu ja palkkio ovat vain omissa käsissä. Treidaamalla voi saavuttaa paljon, mutta jos ”tilttaa”, voi hävitä vuoden tuottonsa, salkkunsa tai omaisuutensa vaikka tunnissa. Tarkkaile aina mielentilaasi, mutta varsinkin voitto- ja tappioputkessa. Tämä juttu on löyhästi jatko-osa tammikuun blogiini.
Vastuut ja paineet
Treidaaja on usein yrittäjä, työntekijä ja itsensä työnantaja. Itselle on luotava tavoitteet ja omat rutiinit, mutta pidettävä kohtuus mukana. Kokonaisuuden näkeminen voi olla vaikeaa – milloin mikäkin on tärkeintä?
+- Oman roolin ja vastuun koon voi nähdä siis sekä hyödyksi että haitaksi.
– Treidaaminen varaa paljon henkisiä resursseja, ja pitkä viikko voi kuluttaa harkitun päätöksentekokyvyn lähes olemattomiin. Päätöksenteosta pitkälti vastaava etuotsalohko (prefrontal cortex) väsyy treidien jatkuviin puntarointeihin, ja mitättömätkin arjen päätökset voivat olla liian pitkän päivän jälkeen raskaita. Tätä jotkut ovat sitten “hoitaneet” päihteillä, kuten joissakin Wallstreet-aiheisissa elokuvissa liioitellen kuvataan. Taukojen ja vapaiden pito ajoissa on tärkeää. Tämän olen vasta oppinut. – Treidaajalla on kohonnut riski terveysongelmiin joko epäonnistumisten ja itsesyyttelyn tai korkean vastuun ja stressin vuoksi. Myös työskentelytavat ja -ajat ovat helposti epäterveellisiä, sillä treidaaminen vie mukanaan hyvin kokonaisvaltaisesti. Joillakin mestareilla ote on niin rauhallinen, että he ovat jatkuvasti työkunnossa.
Nuorempana kohtasin tärkeimmissä urheilukilpailuissa ja tenteissä aika samantyyppistä suorituspainetta. Onnistumisen tunne oli samalla lailla hetkisidonnaista. Yleisesti olisi kuitenkin parempi, etteivät voitot toisi liikaa dopamiinia eivätkä tappiot huonoa mieltä.
Kehittyminen
Seuraavat asiat ovat henkilökohtaisia, mutta niitä kannattaa vähintäänkin tarkkailla. Oman ajattelun ja tekemisen muutoksista kannattaa mielellään myös keskustella tai kirjoittaa. Tällä hetkellä näistä puhutaan aivan liian vähän, ja se hidastaa monen kehittymistä.
– Ammattimainen treidaaminen vaatii huomattavasti enemmän opiskelua, kokemusta, epäonnistumisia, mielenhallintaa ja pääomaa kuin passiivisempi sijoittaminen. Tämä on selkeä ”haitta”.
+ Treidaaja oppii ajattelemaan yhden ehdottoman näkemyksen sijaan todennäköisyyksiä ja skenaarioita sekä huomioimaan näkemystensä puutteita.
+ Hallitun riskinottajan rooli tuo harkitsevuutta, rohkeutta ja vastoinkäymisten käsittelyn taitoa. Treidaaja oppii tuntemaan itsensä, rajansa ja heikkoutensa hyvin selvästi.
+ Ammattimainen treidaaja päästää jatkuvasti irti mielipiteistään ja egostaan. Treidaaja kokee useita positiivisia persoonallisuuden muutoksia nimenomaan tähän liittyen: joustavuus, harkitsevuus ja vastakkaisen näkökulman arvostaminen kuuluvat sellaisiin myönteisiin muutoksiin, joita usein myös ihmiset ympärillä arvostavat.
Vapaus
+ Suuren vastuun kanssa käsi kädessä kulkee onneksi suuri vapaus. Se on ehkä työn hienoin puoli. Positioita vain pitää muistaa pienentää hyvissä ajoin ennen kuin on muuta menoa. Esimerkiksi lounastauolla ajatukset on vaikea saada irti avoimista positioista.
Luulen, että treidaajaksi aivan kuten kirjailijaksikin päätyy juuri laajaa ajattelun vapautta kaipaavia ihmisiä. Ei ole lainkaan sattumaa, että lähes kaikki treidaajat kirjoittaa päiväkirjaa, twiittejä tai blogia. Aika usein ilmestyy myös kirja tai pari.
Kristian Kannus
Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.