En aio keskittyä tässä blogissa liikaa riskienhallintaan enkä teknisiin asioihin, mutta ehkä alkuun jokunen paalutus niistäkin. Positioiden maltillinen koko on aina paras suojautumiskeino. Salkun kokonaisriskin ja korrelaatioiden ajattelu ehkä toiseksi tärkeintä (netto long/short riski, sektori-riski, Venäjäriski, makrouutisriski tms.). Järkevä stop loss -toimeksianto tappiolle painuviin positioihin on tietysti ihan keskeistä. Riskienhallinnan peruskaurasta muistettakoon vielä tappiollisiin positioihin lisäämisen ja stopparin siirtelyn välttäminen. Muistetaan psykologiselta puolelta väärässä olemisen nopea myöntäminen ja siirtyminen sen jälkeen johonkin muuhun.
Siirrytään harvemmin lausuttuihin riskeihin.
Teknisiltä ja sosiaalisilta häiriöiltä suojautuminen:
Treidaajan on hyvä käyttää useita välittäjiä, sillä välittäjien palvelut takkuaa mystisesti vähän liiankin usein erityisesti ”silloin kun ja siellä missä” kurssit liikkuu. Pari toimintakykyistä laitetta eri ISP:llä (=operaattoreilla) on ihan hyvä olla. Vähemmän huomiota saa työympäristön sosiaalisten häiriöiden huomiointi. Erityisesti päiväkaupassa tarvitaan jo hetkittäin kunnon työrauhaa ja keskittymistä. Kotona päiväkauppa voi tulla vaikeaksi. Perheenjäsenet tai joukkuekaverit viereisessä huoneessa eivät ole mikään hermoja tasoittava tekijä. Swing-treidaajalla hälytykset ovat tärkeitä, koska silmät ei ole kokoajan graafeissa kiinni. Riskitasoja vaan täytyy leikata ennen muuta puuhastelua.
Tunnepuuskilta suojautuminen:
Ennen aktiivista treidauspäivää käyn läpi mahdollisia heikkouksiani mielentilassani listan avulla. Listasta löytyy väsymykset, voittoputki, tappioputki, tunnekuohu, kiireen tuntu jne. joiden kohdalle kirjaan rasteja. Harvoin selviää ihan puhtailla papereilla, mutta puutteet tiedostettuna on jo turvallisempi tilanne kuin vajaakuntoisena treidaaminen. Pahemmasta tilanteesta tietenkin tulee jäähyä joksikin aikaa. Ihan kuten virheistäkin. Myös ulkopuolisilta vaikuttimilta esim. uutisilta, hypeltä ja erilaisilta ajatusvääristymiltä on mielestäni järkevä suojautua pitämällä selvää väliä lueskelun ja kaupanteon välillä. Uuden infon kannattaa antaa kypsyä ja päätöksenteon muotoutua rauhassa.
Jos homma kuitenkin pettää:
Kokemusta pahoista tilttauksista valitettavasti on. Hävisin 15-vuotiaana CFD-johdannaisilla voittoputken jälkeen kolmessa päivässä parin uuden mopon verran. 19-vuotiaana kävi lähes samoin, ihan hyvän auton verran haihtui vain viikossa. 27-vuotiaana aloin jo katsella asuntoa, mutta pääsin eroon moisista haaveista ja 90 kilosta kahdessa viikossa. On hyvä olla jokin toimintamalli; esim. kävelylenkki plus valitun kaverin numero, johon ”on pakko” soittaa heti jos tuli mokattua. Jos olisin itseni saanut rauhoitettua ja pitemmälle jäähylle ekan päivän jälkeen, nuo tappiot olisivat olleet vain noin kolmannekset lopullisista. Pörssissä ei ole koskaan mikään tarve tai kiire lähteä hakemaan revanssia. Jatkaa voi aina vasta viikon päästä ja silloinkin voi aloittaa kertaamalla sääntönsä. Hopeareunus kaukaa jälkikäteen katsottuna on, että isoista mokista oppii kuitenkin kaikkein eniten.
Tsemppiä ja malttia syksyn vaikean näköiseen markkinaan!
Kristian Kannus
Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.