Tärkeä aihe treidaajalle, mutta sisältö sopii kehittymiseen kaikenlaisissa laaja-alaisissa aiheissa.
Lukemisen paras puoli yleisesti on, että lukemalla oppii määrällisesti nopeasti. Huono puoli on, että se ei opeta soveltamaan. Lukiessa on myös hankala vaikuttaa opetettavaan aiheeseen. Tulee luettua irrelevanttia asiaa, itsestäänselvyyksiä ja sellaisia asioita, joita ei ollut vielä valmis hoksaamaan.
Treidaajalle hyvää lukemisessa on se, että pääsee näppärästi omien ajatusympyröiden ulkopuolelle. Lukemalla voi löytää hyvin kiteytettyjä periaatteita ja uusia näkökulmia. Avartaa mieltä.
Osan asioista oppii tekemällä
Treidaajalle näihin kuuluu mielestäni tekninen analyysi, position hallinta ja kaikenlainen toimiminen ja suoriutuminen (tiukassa tilanteessa).
Joku saattaa ajatella, että pelkällä teknisellä osaamisella pärjää. Treidaaminen ei kuitenkaan ole tekemistä, vaan ajattelua, jota toteutetaan teoilla. Ongelma tekemällä oppimisessa on päinvastainen kuin lukemisen hyöty. Ajattelu ei avarru vaan tulee putkinäköä.
Osan asioista oppii hitaasti
Yleisesti kaikki asiat, jotka täytyy oppia kantapään kautta, kuuluvat tähän kategoriaan. Treidaajan näkökulmasta myös itsekriittisyyden, omat vahvuudet ja heikkoudet oppii hitaasti. Markkinan sentimentin lukemisen, syklin vaiheen tunnistamisen ja harvinaisia ääri-ilmiöitä oppii vain pitkällä kokemuksella.
Myös kaikenlainen tilannetietous, skenaarioajattelu, asioiden merkittävyyksien ja todennäköisyyksien arviointi ja painottaminen kehittyvät hitaasti. Hyvä puoli on, että näitä kykyjä ei tarvitse opiskella. Ne kehittyvät kokemuksen mukana.
Vuosien päästä ajattelua voi myös rutinoitua pois.
Kokemuksellakin on hintansa. Isoin osa hintaa on usein kasvava ylpeys tai laiskuus.
Esimerkki: Koronarallissa erittäin kokeneet shorttasivat GME:tä, AMC:ta, kryptoja ja Teslaa koska menneisyydessä tuollaiset paraboliset hintakuplat poksahtivat paljon aikaisemmin. Kokeneet eivät viitsineet ottaa selvää uuden typerän ilmiön eli meemien voimasta.
Osan asioista oppii virheistä
Kumppanin valinta ja treidaajan riskienhallinta kuuluvat tänne. Oman toiminnan, ajattelun sekä psykologisen profiilin puutteet tulevat myös ilmi lähinnä vastoinkäymisten kautta. Ei näitä kukaan mieti, kun aurinko paistaa ja menee hyvin. Rehellisyys itseä kohtaan vie näissä eteenpäin.
Osan asioista oppii kertaamalla
Monia jo opittuja asioita unohtuu leikin tohinassa. Kaikki opittu tieto ei mene heti rutiiniksi asti vaan asioita täytyy kerrata. Tieto ei ole vielä taitoa. Erityisesti sellaiset asiat, jotka vaativat monen asian huomioon ottamista yhtäaikaisesti, vaativat kertausta. Kaikki dynaaminen eli liikkuva on tällaista, oli harjoituksissa tietty voimisteluliike tai kurssiliike. Ensin osaa ottaa huomioon vain pari asiaa, mutta lopulta jopa kymmenen asiaa samaan aikaan.
Mietiskely
Osan asioista oppii tarkkailemalla itseä, muita ja maailmaa. Mietiskely on monille lukkiutumista vapaata ja rehellistä ajattelua. Itselläni toimii koolla alkavat: Kävely, käsillä tekeminen, keskustelu ja kirjoittaminen. Mietiskellessä jo opitut asiat löytävät uusia yhteyksiä ja valtava epäjärjestys pään sisällä muuttuu järjestykseksi. Lopputulosta voi kutsua tiedon sisäistämiseksi. Vuosikymmenten jälkeen sitä kutsutaan viisaudeksi.
Kristian Kannus
Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.