Olen verrannut treidaajan ammattia aiemmissa kirjoituksissani ammattilaisurheilijaan ja kirurgiin, sillä kaikki näistä vaativat poikkeuksellisen korkean tason omistautumista, keskittymistä ja taitoa.
Ammattilaisurheilija joutuu harjoittelemaan useita tunteja päivässä ja valmistautumaan suorituksiinsa huolellisesti, kun taas kirurgi joutuu käyttämään vuosia koulutukseen ja harjoitteluun. Edellä mainitut ammatit ovat erittäin haastavia, mutta myös palkitsevia, jos henkilö on valmis tekemään kovasti töitä ja oppimaan jatkuvasti. Pyrin tässä kirjoituksessa avaamaan treidaajan olennaisimpia ominaisuuksia ja piirteitä sekä kuinka näissä voi kehittyä paremmaksi.
Ammattitreidaajan tärkeimmät piirteet
Ajatus tähän blogiin kirposi ammattitreidaaja Steve Burnsin eilisestä twiitistä, jossa hän pyysi kuvailemaan kolmella sanalla voittoa tekevää treidaajaa. Vastaajien kuvaukset treidaajista ja näiden ominaisuuksista olivat harvinaisen samankaltaisia – osa todennäköisesti myös hieman yllättäviä niiden korville, jotka eivät ole paneutuneet treidaamiseen syvällisemmin.
Yleisimmin vastauksissa toistuivat:
– Consistency (johdonmukaisuus, loogisuus, harkitsevaisuus)
– Discipline (kurinalaisuus, harjoitus, koulutus)
– Patience (kärsivällisyys, maltti)
– Risk management (riskienhallinta)
Avataan näitä seuraavaksi hieman tarkemmin.
Johdonmukaisuus
Koska treidaaminen on nopeatempoista kaupankäyntiä, jossa tavoitteena on tehdä tasaisesti voittoa, harkittu ja johdonmukainen strategian noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tämä auttaa treidaajaa välttämään tunteisiin perustuvia päätöksiä. Jos treidaaja ei ole johdonmukainen kaupankäyntistrategiansa toteutuksen kanssa, se voi johtaa epätasaisiin tuloksiin ja heikkoon treidausmenestykseen.
Johdonmukaisuus auttaa treidaajaa luomaan sääntöjä ja rutiineja kaupankäynnilleen, mikä taas auttaa tekemään parempia päätöksiä kaupankäynnin tohinassa.
Kurinalaisuus
Treidaaminen vaatii tarkkaavaisuutta, keskittymistä ja järjestelmällisyyttä. Treidaaja joutuu seuraamaan tarkasti markkinoiden liikkeitä ja reagoimaan nopeasti muutoksiin. Ilman kurinalaisuutta ja järjestelmällistä lähestymistapaa, päiväkaupankäynti johtaa nopeasti tappioihin ja epäonnistumisiin. Kurinalaisuus auttaa päiväkaupankäynnissä tekemään järkeviä päätöksiä, asettamaan tavoitteita ja pysymään niissä sekä välttämään impulsiivista käyttäytymistä.
Kärsivällisyys
Kärsivällisyys auttaa treidaajaa odottamaan oikeaa hetkeä tehdä kauppoja ja välttämään impulsiivista kaupankäyntiä, joka voi olla riskialtista ja kannattamatonta. Päiväkauppiaan tulee olla kärsivällinen ja odottaa sopivaa tilaisuutta hyödyntää markkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia. Lisäksi kärsivällisyys auttaa treidaajaa pysymään rauhallisena stressaavissa tilanteissa ja välttämään ylireagointia markkinoiden muutoksiin.
Riskienhallinta
Treidaaminen edellyttää tarkkaa riskienhallintaa, koska tappiot kuuluvat treidaamiseen ja vain hyvin toteutettu riskienhallinta minimoi tappioiden määrän ja suojaa suuremmilta tappioilta. Hyvä riskienhallintastrategia auttaa treidaajaa asettamaan tavoitteita, rajaamaan tappiot ja välttämään impulsiivista käyttäytymistä.
Lisäksi etukäteen määritelty hyvä riskienhallintasuunnitelma auttaa hallitsemaan omia tunteitaan ja pysymään rauhallisena stressaavissa tilanteissa, jotta ei tee hätiköityjä päätöksiä ja altista itseään suuremmalle riskille. Riskienhallinta on kriittinen osa treidaamista ja menestyksekkään päiväkaupankäynnin edellytys.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.