Katsoin tätä treidaustorstain tekstiä varten Medifilmin NYSE:n kaupankäyntiin tehtyä treidaustiliä. Tänä vuonna kauppoja pyöreä nolla kappaletta, vain kerran siirretty tililtä rahaa pidemmän salkun käteisvarojen kasvattamiseksi. Mitä ihmettä? Eikö treidaajan kuuluisi käydä kauppaa? Yksinkertainen vastaus tähän on, että kyllä, mutta ei ihan missä tahansa tilanteessa. Pohditaanpa tämän vastauksen sisältöä vähän enemmän.
Kun puhutaan treidaamisesta yleisesti, keskustelu keskittyy helposti eri treidausstrategioiden ympärille. Puhutaan paljon esimerkiksi siitä, missä strategioissa on niin sanotusti edgeä (eli etua), koska halutaan löytää sellainen strategia, joilla markkinat voidaan voittaa. Eri psykologisista elementeistä, mitä treidaamiseen liittyy, puhutaan sen sijaan vähemmän. Tämä pätee usein etenkin aloittelevien treidaajien keskuudessa.
Itse asiassa, mitä enemmän olen puhunut kokeneiden treidikollegoiden kanssa, sitä enemmän puhe on useasti keskittynyt psykologian ympärille. Aloittelevana treidaajana joskus itsekin luulin, että treidaamisessa olisi paljon kyse sellaisen strategian löytämisestä, joka voittaa markkinat – olen kuitenkin tullut ajan kanssa lopulta erilaiseen johtopäätökseen. Toki on selvää, että ilman voitollista strategiaa treidaamisessa ei pärjää. Mutta vielä tärkeämpää minusta on ottaa huomioon se, että ilman toimivia psykologisia elementtejä (kuten mielenterveys) treidaamisen maailmassa ei selviä oli strategia mikä tahansa, vaan ennen pitkää homma kaatuu tyypillisiin psykologisiin mokiin esimerkiksi kassanhallinnassa.
Isoja haasteita
Treidaajilla on edessään jokaisena kaupankäyntipäivänä iso haaste: mistä kääritään tämän päivän tuotot erittäin kilpailulla markkinalla? Haaste on jo sellaisenaan niin suuri, että mitkään ylimääräiset haasteet markkinan ulkopuolella tekevät muun kuin negatiivisen tuoton tekemisestä erittäin haastavaa. Markkinaa ei ole rakennettu siten, että tuottojen tekemistä olisi helpotettu treidaajalle, jolla on psykologisia tai mielenterveydellisiä haasteita.
”Perinteisissä” töissä on usein (mutta ei aina) mahdollisuus esimerkiksi delegoida kollegoille joitain tehtäviä, mikäli hetkellisesti jokin asia töiden ulkopuolella on vienyt paljon voimia, ja tuntuu ettei jaksa tehdä ihan kaikkea, mitä normaalisti jaksaisi – ja palkka kuitenkin juoksee normaalisti. Treidaamisessa tämä ei ole vastaavalla tavalla mahdollista, vaan joka päivä lähtökohta on se, että tuottojen tekeminen vaatii vähintään samanlaisen määrän skarppia työtä kuin edellispäivän tuotot.
Treidaaja voi valita taistelunsa
Mielestäni yksi kaikkein keskeisimmistä näkökulmista treidaamiseen tulee siitä, että treidaajalla on mahdollisuus valita taistelunsa – kukaan ei velvoita treidaajaa käymään kauppaa epäsuotuisissa olosuhteissa. Varmasti kaikki ymmärtävät, että esimerkiksi äärimmäisen stressin alla treidaaminen altistaa monille treidaajan virheille, kuten ylitreidaamiseen, positiokoon liialliseen kasvattamiseen ja jopa stop-loss toimeksiannon käyttämättömyyteen. On ensiarvoisen tärkeää muistaa isossa kuvassa, että treidaajilla (ja myös muilla sijoittajilla) pääoman menettäminen on se, mikä eniten heiluttaa pitkän aikavälin tuottolaskelmia ja korkoa korolle -efektiä. Etenkin treidaajien kannattaa miettiä tätä asiaa sitä kautta, kuinka paljon paremmat tuotot voisivat olla esimerkiksi vuoden ajalta pelkästään sitä kautta, että olisi jättänyt treidaamatta sellaisina päivinä, kun itsellä oli huono päivä tai kun markkina oli selvästi epäsuotuisa omalle treidaustyylille?
Oikeasti: nollatulos yksittäiseltä treidauspäivältä on merkittävästi parempi kuin pahimmillaan iso miinuspäivä huonon olon tai markkinan lopputuloksena! Mikäli treidaajan käymästä taistelusta tulevaa psykologista taakkaa on mitenkään mahdollista pienentää esimerkiksi sitä kautta, että on olemassa joku toinen tulonlähde treidaamisen lisäksi, tämä mielestäni helpottaa tekemistä huomattavasti.
Palaten tekstin alkuun treidaajan kaupankäynnistä: mikäli pystyt treidaajana tiedostamaan sellaiset päivät, jolloin joko ulkoisista tai markkinan sisäistä syistä todennäköisyydet voitolliseen kaupankäyntiin ovat niin pienet, että mielummin kannattaa olla treidaamatta kuin treidata, niin silloin olet jo todella paljon edellä niitä treidaajia, jotka esimerkiksi tunteiden ajamina tekevät vastaavina päivinä isoja tappioita, tai jopa polttavat koko kassansa. Treidaaja elää kaupankäynnistä, mutta laatu korvaa määrän.
Johannes Sippola
Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.