Insinööritarkkuudella kansalaisistamme on puolet miehiä ja puolet naisia. Euroclearin tilastojen mukaan pörssiyhtiöiden omistajista vain kolmannes on naisia ja heidän osakeomistustensa arvo on vain 22 prosenttia. Pörssiomistus on siis todellakin keskittynyt miehille. Finanssiala ry:n julkaisemien tilastojen mukaan naisista 29 prosenttia ja miehistä 31 prosenttia säästää rahastoihin. Taas piste miehille. Onko tässä ongelma?
On. Keskuspankkien valtavat rahapumppaukset markkinoille sekä valtioiden elvytystoimenpiteet ovat pönkittäneet omaisuuserien, esimerkiksi asuntojen ja osakkeiden, hintoja ylöspäin. Mikäli ei tähän junaan astu sisään, jää vaurastumisessa asemalle. Varallisuuserot miesten ja naisten välillä kasvavat, ja kiitos tästä kuuluu viime kädessä hyvää tahtoville poliitikoille.
Julkisessa keskustelussa puhutaan säännöllisesti niin kutsutusta naisen eurosta ja siitä, kuinka monta senttiä se on. Keskustelussa näkemyksiä laskentatavasta on vähintään yhtä monta kuin keskustelijoita. Kiistatonta kuitenkin on, että sijoitustoiminnassa eurot ovat samat kaikille: 1,07n euroa. Tässä yhtälössä ei sukupuolella, ihonvärillä tai muilla etuoikeuksilla ole väliä.
Valitettavasti suomalaisten rahoitusvarallisuudesta on enemmän käteistä kuin osakkeita ja rahastoja yhteensä. Tileillä makaa rahaa noin 100 miljardia euroa. Mikäli inflaatio on 4,8 prosenttia, tarkoittaa se kansakuntana vuodessa 4,8 miljardin euron eli kuukausittain 400 miljoonan euron köyhtymistä. Tästä pitäisi poliitikkojen olla huolissaan, eikä näperrellä exit-verojen kanssa.
Toivoa kuitenkin on, sillä alle 18-vuotiaista osakesäästötilien omistajista naisia on noin 46 prosenttia ja naisten osakeomistusten arvon osuus on niin ikään noin 46 prosenttia. Keskimääräinen OST-salkun koko alaikäisillä naisilla on 2074 euroa ja miehillä 2017 euroa. Luonnollisesti kiitos kuuluu valistuneille vanhemmille, jotka ovat lapsilleen tilit avanneet! Toivon, että meillä on pian sukupolven sijasta kansa, jossa omistajat ovat 50/50-suhteessa.
Valitettavasti kaikilla vanhemmilla ei kuitenkaan ole joko ymmärrystä tai taloudellista mahdollisuutta sijoittaa lapsilleen. Tästäkin syystä esimerkiksi äitiyspakkauksen yhteydessä lapselle sijoitettava pieni tukisumma olisi ensiarvoisen tärkeä tasa-arvoteko. Sen signaalivaikutuksesta puhumattakaan: me suomalaiset olemme omistajakansaa ja vaurastumme kansakuntana.
Kiitos tästä vuodesta. Muista tehdä sijoitusvuodestasi yhteenveto sekä päivittää sijoitussuunnitelmasi. Nähdään tammikuussa!
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.