Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi, että tekoäly on megatrendi. Nostimme tekoälyn tärkeimmäksi megatrendiksi jo vuonna 2021, mutta vuonna 2023 se löi itsensä läpi kaikkien tietoisuuteen.
Tekoäly on ollut vuoden 2024 kuumin teema sijoitusmarkkinoilla. Se on jo nyt muuttanut sijoittamisen valtarakenteita ja muutos tapahtuu kiihtyvällä vauhdilla. Megatrendistä ulos jäävät yritykset nuupahtavat pois, eikä tämä ole ainoa asia, josta sijoittajan on oltava tietoinen.
Tekoäly on megatrendi
Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi, että tekoäly on megatrendi. Nostimme tekoälyn tärkeimmäksi megatrendiksi jo vuonna 2021, mutta vuonna 2023 se löi itsensä läpi kaikkien tietoisuuteen.
Kyseessä on niin suuri murros, että tekoäly jatkanee johtavana megatrendinä vuosia, todennäköisesti koko 2020-luvun.
Sijoittajalle muutos tarkoittaa sitä, että tekoälyn kärkiosakkeiden pörssikurssit nousevat ja kehityksestä jälkeenjäävät yhtiöt eivät joko kiinnosta sijoittajia tai ne kuihtuvat pois. Emme vielä tiedä, mitä kaikkea tekoäly tulee muuttamaan.
Nyt jo olemme huomanneet, että tekoäly helpottaa tekstin muodostusta ja kääntämistä, kuvien luomista ja kuvankäsittelyä, isojen datamassojen analysointia sekä videoiden ja musiikin tekemistä, lääkekehitystä unohtamatta. Loppujen lopuksi on vaikea keksiä toimialaa, johon se ei tulisi vaikuttamaan.
Esimerkiksi ravintola-alan voisi ajatella olevan tekoälyn ulkopuolella, mutta tekoäly voi muuttaa tämänkin. Tekoäly voi auttaa resepteissä, tarjoilussa, yksinkertaisissa keittiötehtävissä robottien avulla, ruuan jakelussa, tilaus- ja maksamisjärjestelmissä sekä varauksissa. Tekoälyyn investoivat ravintolayritykset muuttuvat tehokkaimmiksi ja siten pärjäävät kilpailussa.
Tekoälykehityksestä viikottain uutta tietoa
Uusista tekoälysovelluksista ja tekoälyn käyttökohteista kuulee tätä nykyä viikottain. Apple julkaisi vastikään oman Apple Intelligence -tekoälystrategian. Open AI:n Sora videomallin uskotaan pystyvän laatimaan koko pitkiä elokuvia. Elon Musk haluaa rakentaa maailman tehokkaimman supertietokoneen tekoälykehitykseen. Seuraamme tekoälyuutisia viikottain artikkelisarjasamme.
Tekoälyn vaikutukset sijoittajalle
Tekoäly tulee muuttamaan myös sijoitustoimintaa. Jo nyt Open AI:n ChatGPT 4 voitti analyytikot taloudellisten lukujen analysoinnissa ja ennustamisessa. Tekoälyä tullaan jatkossa hyödyntämään yhä enemmän tiedon analysoinnissa ja päätöksenteossa.
Tekoälyä voi käyttää myös sijoituskohteiden valinnassa. Se säästää sijoittajan aikaa pystyessään vastaamaan lähes mihin tahansa sijoittajien kysymyksiin. Sijoittajalta tosin vaaditaan kriittisyyttä, sillä kaikkiin tekoälyn vastauksiin ei pysty sataprosenttisesti luottamaan, ainakaan vielä.
Tällä hetkellä tekoäly näyttäytyy osakemarkkinoilla siten, että tekoälyn kärkiyhtiöt ovat maailman arvokkaimpia yhtiöitä. Tekoäly-megatrendin kärkiyhtiö Nvidia on noussut jo markkina-arvolla maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi ohi toisen tekoäly-yhtiön Microsoftin. Myös Apple on päässyt mukaan kurssinousuun kerrottuaan tekoälystrategiastaan Apple Intelligencestä.
Sijoittajan kannattaa seurata tekoälymegatrendin kuumimpia yhtiöitä. Näitä voi seurata Sijoittaja360-palvelussa ja analyysimme avulla. Osalla tekoälytrendin kuumimmista osakkeista arvostusluvut ovat jo melko korkeita, mutta markkinat luottavat näiden yhtiöiden kasvulukemiin.
Kohta pitää alkaa myös miettiä, onko oman salkun osakkeista jotkut jääneet tekoälyn kehityksestä. Nämä osakkeet kannattaa siivota salkusta jo varhaisessa vaiheessa. Myös kansainvälisille markkinoille hajauttaminen on nyt tärkeää. Helsingin pörssissä puhtaita tekoälyosakkeita ei juurikaan ole.
Timo Heikkilä
Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)