Krypto-etf:ien hyväksynnän oletetaan tapahtuvan ehkä tammikuussa 2024 tai viimeistään keväällä 2024. Tällä voi olla erittäin merkittävä vaikutus koko kryptovaluuttamarkkinoiden kannalta.
Maailman suurimman kryptovaluuttavarallisuuden omaavan yrityksen MicroStrategyn hallituksen puheenjohtaja Michael Saylorin mukaan, mikäli Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC hyväksyy kryptovaluutta-etf -hakemukset (spot bitcoin ja spot ethereum), ne tulevat olemaan merkittävin innovaatio Wall Streetin historiassa viimeiseen 30 vuoteen sitten S&P 500 indeksin perustamisen jälkeen.
Krypto-etf:ien hyväksynnän oletetaan tapahtuvan ehkä tammikuussa 2024 tai viimeistään keväällä 2024, Mikäli ne hyväksytään, tällä voi olla erittäin merkittävä vaikutus koko kryptovaluuttamarkkinoiden kannalta.
BlackRockin bitcoin-etf voi tuoda isot pankit mukaan kryptomarkkinalle
Joulukuussa 2023 sattui hyvin mielenkiintoinen tapahtuma kryptovaluuttamarkkinalla. SEC pyysi tarkempaa selvitystä yhdeltä bitcoin-etf:n hakemuksen jättäneeltä toimijalta, maailman suurimmalta varainhoitajalta BlackRockilta.
Tarkemman selvityksen mukaan BlackRockin bitcoin-etf:n AP:t (Authorized Participants eli AP:t tarjoavat esim. likviditeettiä markkinoille) voisivat käyttää FIAT-valuuttoja kryptovaluuttojen sijaan sopimusten selvityksessä. FIAT-valuuttojen, kuten dollarin tai euron käyttäminen sopimusten selvityksessä mahdollistaa suurten pankkien osallistumisen kryptovaluuttamarkkinoille.
Tällä voi olla erittäin merkittävä vaikutus kryptovaluuttamarkkinoiden kasvun kannalta, koska suuret pankit pystyvät tarjoamaan biljoonien dollarien likviditeetin kryptovaluuttamarkkinalle. Tämä on merkittävästi enemmän kuin mitä nykyiset kryptovaluuttamarkkinan likviditeetin tarjoajat pystyvät markkinalle tällä hetkellä tarjoamaan.
Mahdollistavatko krypto-etf:t markkinamanipulaation?
Jos tarkemmin perehtyy BlackRockin bitcoin-etf:n (IBIT) sisältöön, voi todeta, että kyseessä ei ole täysin ”fyysiseen” kryptovaluuttaan sijoittava etf. Tämä on merkittävää, koska se tarkoittaa, että etf-rahastoon sijoittanut ei omista bitcoinia tai ethereumia, vaan hän omistaa etf-rahastoa ja saa osuuden rahaston tuottoon.
Fyysinen omistus tarkoittaa, että sijoittajalla on bitcoinit hallussa hänen omassa kryptovaluuttalompakossaan.
Hyötynä FIAT-valuuttojen tai muiden johdannaisinstrumenttien käyttämisessä on toki se, että suuren FIAT-määräisen likviditeetin ansiosta etf pystyy seuraamaan bitcoinin spot-hintaa (tracking error) hyvin tarkasti. Kuitenkin, jos sopimusten selvityksessä voidaan käyttää merkittäviä määriä FIAT-valuuttoja tai johdannaisia kryptovaluuttojen sijaan, silloin todennäköisyys myös suurten toimijoiden markkinamanipulaatiolle kasvaa.
Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on aikaisemmin varoitellut, että huomattavasti osakemarkkinaa pienemmällä kryptomarkkinalla etf-rahastoja voitaisiin käyttää kryptovaluuttamarkkinoiden manipuloimiseen. SEC:n nykyinen linjaus on kuitenkin hyvin erikoinen, sillä BlackRockin tarkempi selvitys bitcoin-etf -rahaston toiminnasta ei poista markkinamanipulaation mahdollisuutta. Päinvastoin. Se lisää tätä mahdollisuutta.
SEC olettaa, että BlackRock toimii markkinoiden pelisääntöjen mukaan. BlackRock ei ole kuitenkaan tunnettu markkinoilla siitä, että se toimisi markkinan pelisääntöjen mukaan. Se esimerkiksi markkinoi itseään ympäristöystävällisinä pidettyjen ESG-arvojen puolesta tehden kuitenkin samaan aikaan hyviä voittoja öljy- ja sotateollisuusomistuksillaan.
Markkinamanipulaatiota myös aikaisemmin
Onkin hyvin mahdollista, että suuremmat investointipankit koettavat vaikuttaa myös nyt kryptovaluuttojen kurssikehitykseen etf-rahastojen avulla. Esimerkiksi kultamarkkinoiden suurimman etf:n GLD:n ja hopeamarkkinoiden suurimman etf:n SLV:n merkittävin institutionaalinen omistaja on JP Morgan, joka jäi kiinni jo 10 vuotta sitten hopeamarkkinoiden manipuloinnista (yhdessä HSBC:n kanssa).
Nyt kryptomarkkinoille on siis tulossa etf-rahasto, jossa suuret pankit ovat jälleen mukana hyödykkeen hinnanmuodostusprosessissa.
Kun kulta- ja hopeamarkkinan hintamanipulaatio aikanaan paljastui, markkinoiden asiantuntijat olettivat, että kullan ja hopean spot-hinnalle (fyysisen jalometallin hinta, käypä arvo) ja futuurihinnalle (paperikulta, paperihopea) muodostuvat omat markkinat. Näin myös kävi, mutta käytännössä vain valtiot ja investointipankit saivat spot-markkinalta käyvän arvon ostoilleen ja myynneilleen, kun taas tavallinen sijoittaja joutui maksamaan hankinnoistaan suurta preemiota.
Monet eivät ehkä enää muista, mutta vuoden 2017 bitcoinin kurssihuiput ajoittuivat sattumalta samalle ajanjaksolle, jolloin ensimmäiset bitcoin-futuurit laskettiin New Yorkin pörssissä liikkeeseen. Sen jälkeen kun bitcoin-futuurit laskettiin liikkeeseen, bitcoinin arvo romahti. Joidenkin mielestä tällä oli merkittävästi markkinoiden volatiliteettiä (hinnan vaihtelua) lisäävää vaikutusta, sillä samanlainen tapahtuma nähtiin myös aikanaan GLD:n ja SLV:n osalta.
Bitcoinille tulossa kaksi markkinahintaa?
Mikäli kryptovaluuttamarkkinalla suuremmat toimijat alkaisivat merkittävästi manipuloimaan esimerkiksi bitcoinin futuurihintaa, silloin olisi mahdollista, että bitcoinille muodostuu kaksi erillistä hintaa: virallinen kuluttajille tarkoitettu futuurihinta (paperi-bitcoin) ja epävirallinen mutta käypää arvoa heijasteleva (fyysinen) spot-hinta.
Hyödykemarkkinoilla, joiksi kryptovaluutat USA:ssa luokitellaan, perinteisesti futuurimarkkinoiden hinnat heijastelevat fyysisen (spot) markkinan hintoja. Esimerkiksi raaka-ainemarkkinoilla (luetaan hyödykkeiksi) futuurisopimuksia hankkimalla pystytään suojaamaan tulevan raaka-ainehankinnan hinta tietyllä aikavälillä, joten hyödykkeissä futuurisopimukset ovat hyvin käytännöllisiä suojausstrategioiden luomisessa.
Kryptovaluuttojen futuurihinnat eivät kuitenkaan ole sidoksissa digitaalisten hyödykkeiden pörssihintoihin (spot-hinta) kuten raaka-aineissa, koska digitaalisia valuuttoja ei käytetä vastaavalla tavalla tulevien hankintojen suojaustarkoituksissa. Periaatteessa voisi olla mahdollista, että digitaaliselle markkinalle voisi siten tulevaisuudessa muodostua kaksi hintaa bitcoinille.
Yhteenveto
Tämä edellä esitetty pelikirja ei ole sinänsä mitenkään uusi, sillä suuremmat toimijat koettavat aina hallita ja saada tuottoa jokaiselta vähänkin merkittävämmältä markkinalta. Kryptovaluuttamarkkina on kasvanut
merkittävästi viime vuosien aikana, mikä on samalla lisännyt myös institutionaalisten sijoittajien kuten pankkien kiinnostusta markkinaa kohtaan.
Tässä tulee kuitenkin muistaa, että emme ole enää samassa tilanteessa kuin GLD:n ja SLV:n tapauksissa, sillä esimerkiksi bitcoinilla ei ole fyysistä markkinaa vaan markkina on digitaalinen. Sen lisäksi bitcoinin hinta määrittyy useammassa pörssissä samanaikaisesti, joten on hyvin mahdollista, että suuret toimijat eivät pysty kontrolloimaan vastaavalla tavalla bitcoinin hinnanmuodostusta.
Ei siis ole mikään yllätys, että kryptomarkkinalla kohistaan niin voimakkaasti näiden bitcoin- ja ethereum-etf:ien hyväksymisestä. Mutta tähän mennessä tosiaan SEC ei ole hyväksynyt yhtään kryptovaluutta-spot-etf -rahastoa USA:n markkinoille. Kevään 2024 kuluessa selviää lopulta, tuleeko SEC hyväksymään ensimmäisen spot-krypto-etf:n USA:n markkinoille.
Henri Väkeväinen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta