Syklejä esiintyy osakkeissa, futuureissa, raaka-aineissa; lähes kaikessa. Sykli on ikään kuin tapahtuma, joka toistaa itseään ajan kulkiessa. Syklejä hyödynnetään erityisesti treidaamisessa, mutta jokainensijoittaja voi myös hyötyä niistä.
Saatamme helposti ajatella tapahtumien olevan lineaarinen polku alusta loppuun. Pelkkä jatkumo, jota voisi hahmotella paperille suorana viivana. Peruspalikoista alkaen kaikki kuitenkin kulkee sykleissä.
Lista on käytännössä loputon: taivaankappaleet, elämä, luonnonilmiöt, yhteiskunta… kaikkia näitä yhdistää syklisyys. Pelkästään taivaalle katsoessa voimme havaita maapallon pyörivän akselinsa ympäri. Syklisyys on siis osa luontoa, meitä, ja myös osakemarkkinaa. Olet saattanutkin kuulla sanan ”taloussykli” toistuvan esimerkiksi talousmediassa.
Tarkastellaan kuitenkin tässä kirjoituksessa syklejä nimenomaan treidaajan näkökulmasta. Syklejä esiintyy osakkeissa, futuureissa, raaka-aineissa; lähes kaikessa. Sykli on ikään kuin tapahtuma, joka toistaa itseään ajan kulkiessa. Yritetään löytää keinoja havaita ja hyödyntää näitä treidaamisessa ja miksei sijoittamisessakin. Syklejä on eri mittakaavoilla tunnistettavissa ja syklien päivien määrä mitataan kaupankäyntipäivissä.
Aloitetaan suuresta mittakaavasta. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, niin keskiarvoisesti noin joka neljäs vuosi osakemarkkinoilla on nähty isompi pohja. Vuonna 2002 alkanut sykli on huomattavasti pidempi kuin muut syklit.
Vuonna 2009 pohjien jälkeen alkanut sykli on taas huomattavasti lyhyempi. Sykleillä on tapana tasapainottaa toisensa pitäen keskiarvon syklin ajassa. Seuraavana katsotaan vähän lyhyemmän aikavälin syklejä, jotka ovat erityisen kiinnostavia treidaajan näkökulmasta.
Olen hahmotellut yllä olevalle graafille ns. ”viikkosyklin” pohjia. Viikkosyklien keskimääräinen aikaväli osakemarkkinoilla on noin 20–25 viikkoa. Kuten kuvasta huomaa on vuoden 2020 maaliskuun pohja samalla myös viikkosyklin pohja.
Syklien terminologiassa käytetään termejä ”Weekly cycle” tai ”Investor cycle”. Nämä viikkosyklien ja neljän vuoden syklien pohjat ovat parhaita paikkoja treidaajille. Näissä riski-/tuottosuhde on parhaimmillaan.
Jukka Lepikkö mainitsi viime viikon kirjoituksessaan myös riski-tuottosuhteen, johon liittyi sijoittajien sentimentti. Syklianalyysissä sentimenttimittarit ovat tärkeä työkalu ja sijoittajien pessimismi on suurimmillaan aina syklien pohjissa.
Viimeisen nuolen jätin tarkoituksella punaiseksi, koska viikkosyklin pohjaa ei voi sanoa vielä varmaksi. Todennäköisyydet ovat kumminkin hyvin korkeat.
Viimeisimpänä esittelen päiväsyklin. Päiväsyklien keskimääräinen kesto osakemarkkinoilla on noin 35–45 päivää. Päiväsyklien pohjat ovat paras paikka treidaajille jotka hyödyntävät trendiä. Punaisella on taas merkattu mahdollinen päiväsyklin (sekä viikkosyklin) pohja. Myös muillakin markkinoilla syklisyys toistuu tasaisesti. Alla kullan päiväsyklit 2020 joulukuusta lähtien. Kullan päiväsyklien keskimääräinen kesto on 35–45 päivää.
Syklien pohjien tunnistamiseen on monia erilaisia työkaluja. Aiemmin mainitsin sijoittajien sentimentin, jota mitataan mm. kyselyillä. Päiväsyklien pohjissa sijoittamisen lyhyen aikavälin sentimentti on negatiivisimmillaan. Toinen työkalu millä voidaan tunnistaa, onko esimerkiksi päiväsyklin pohja takana, on 10 päivän liukuva keskiarvo.
Kuvassa keltaisella 10 päivän liukuva keskiarvo. Voidaan havaita, että kun hinta on sulkenut tämän liukuarvon yläpuolella, on se todennäköisesti ollut merkki siitä, että päiväsyklin pohja on takana. Tämä pitää toki yhdistää muihin tekijöihin, jotta saadaan mahdollisimman vahva signaali. Sama idea toimii myös ”viikkosykleissä”. Alla kuva QQQ-ETF:stä, jossa merkattu viikkosyklien pohjat. Hinnan sulkeuduttua 10 viikon liukuvan keskiarvon päälle on nousutrendi jatkunut.
Loppuun haluan vielä huomauttaa, että syklianalyysi on vain yksi työkalu. Syklianalyysillä on mahdollista laskea todennäköisyyksiä trendin muutoksille, mutta syklien pituudet voivat vaihdella paljonkin.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.