S&P 500 päätti 2023 ensimmäisen vuosipuoliskon todella vahvasti tuoton ollessa ensimmäiseltä noin. +16,8 %. Perinteisesti kausiluonteisuudelta heikko kesäkuu päätyi tuottamaan melkein +6,5 prosenttia, ja ATH-lukemat ovat alle kymmenen prosentin päässä.
Tekoälyhypen mukana teknologiasektori (Nasdaq) on johtanut nousua vahvassa nousutrendissä. Teknisessä mielessä S&P 500:n osalta mielenkiintoni kohdistuu siihen, mistä saadaan vetoapua nousun jatkoksi ja missä skenaarioissa nousu olisi mahdollisimman terve.
Mikäli S&P 500 jatkaisi nykyisistä asetelmista suoraan ATH-lukemiin, vaatisi se näkemykseni mukaan apua teknologiasektorin lisäksi myös muista isoimmista sektoreista. Onneksi terveydenhuoltosektorin ja finanssisektorin graafit antavat hyvin selkeät asetelmat tilanteen tarkasteluun. Kuvassa alempana näette tutun kuvion: HH, LL, LH, HL, … eli EQ:n. EQ etenkin pitkälle kehittyessään antaa hyvät lähtökohdat (voimakkaalle) breakoutille ylös tai alas – etenkin terveydenhuoltosektorin kahden viikon graafi näyttää omaan silmääni juuri tältä. XLV:n breakoutia tästä kuviosta ei todennäköisesti tarvitse odotella kovin pitkään, kun taas finanssisektorin kahden kuukauden EQ:ssa kuvion breakout voi ajallisesti kestää huomattavasti pidempään.
S&P 500:n jatko ATH-lukemiin olisi suhteellisen luonteva ja helposti selitettävä kehitys, mikäli teknologiasektori jatkaa vahvaa nousuaan ja mukaan liittyy joko XLV tai XLF tai jopa molemmat. On mielestäni pidettävä mielessä myös teknologiasektoriin liittyvä konsolidaation riski: pitkää nousua seuraa terveissäkin tilanteissa useimmiten jonkinlainen konsolidaatio (-> HL:n muodostuminen), jolle ei välttämättä tarvita edes mitään erityistä katalyyttiä.
Teknologiasektorin konsolidaatio kuulostaa paperilla skenaariolta, jonka nojalla S&P 500 voisi tulla asettaneeksi lower high kvartaalitasolla, mutta mikäli XLV:n kahden viikon EQ ja XLF:n kahden kuukauden EQ breikkaavat ylös, tällöin S&P 500:n nousun jatkolle jopa ilman konsolidaatiota olisi hyvät edellytykset. Spekuloimatta tarkemmin kokonaistilannetta puhtaasti maalaisjärjellä ja teknisen analyysin tuntemuksella voisi päätellä tilanteen olevan sellainen, jossa rahaa virtaa nettona osakemarkkinoille, joka johtaa laajamittaiseen nousuun (vrt. koronakriisi 2020–2021).
On hyvä muistaa, että kvartaalitason graafit ovat luonteeltaan hyvin pitkän aikavälin graafeja ja kuvioiden muodostumisessa voi kestää hyvin pitkään. S&P 500:n osalta kvartaalitason LH:n muodostuminen on kuitenkin jopa osakesijoittajan näkökulmasta relevantti asia pitää mielessä (vaihtoehtoiskustannus!), jonka vuoksi itse asiaa seuraan. Ensimmäisiä merkkejä LH:n muodostumisesta voisi olla XLV:n ja/tai XLF:n EQ:n breakout alaspäin ja teknologiasektorin konsolidaatio. Kolmen kuukauden aikavälillä LH:n muodostumisesta ei ole mielestäni asianmukaista maalailla liikaa piruja seinille – muistetaan, että etenkin LH:ta mahdollisesti seuraava HL pitkällä tulevaisuudessa voisi antaa pidemmän aikavälin nousulle myös erinomaisia edellytyksiä puhtaasti nousun terveyden näkökulmasta. Jäähdytellyllä trendillä on yleisesti parempia edellytyksiä jatkua kuin äärimmilleen venytetyllä trendillä!
Johannes Sippola
Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.