Olen Kaisa Vanha-Perttula, 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi. Opintojen ohella työskentelen isolla osakevälittäjällä ja sijoitan pitkäjänteisesti rahastoihin sekä osakkeisiin.
Kiinnostuin sijoittamisesta, kun aloitin opinnot ja kuuntelin vierestä opiskelukavereiden sijoituskokemuksista. Vielä tässä vaiheessa en tiennyt juurikaan mitään sijoittamisesta. Tästä huolimatta yritin sinnikkäästi pysyä keskustelussa mukana, mutta eihän siitä mitään tullut. Sijoitusmaailman jargonia tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta ymmärtää. Näin jälkeen päin ajatellen ihmekös tuo, sillä ennen tätä en ollut oikeastaan edes ikinä ajatellut sijoittamista, vaikka säästänyt olinkin jo pienestä pitäen.
Vaikka sijoittaminen kiinnosti, vielä puuttui kipinä.
Lopulta noin vuosi sitten istuin alas yhden parhaimman ystäväni kanssa, jolle sijoitusmaailma oli jo tuttua. Hän neuvoi minulle kädestä pitäen, miten aloittaa sijoittaminen. Siinä samassa ymmärsin, kuinka kiinnostavaa kurssikäyrien seuraaminen oikeastaan on. Sijoittamisen kipinä oli syttynyt ja päätin ottaa asioistaselvää. Aloin seurata talousmediaa, kuuntelin sijoitusaiheisia podcasteja, luin sijoituskirjoja ja etsin tietoa monista eri lähteistä.
Ei mennyt kauaakaan, kun tein ensimmäisen rahastomerkinnän mihin muuhunkaan kuin oman pankin aktiiviseen rahastoon. Hallinnointipalkkio oli 1.6 prosenttiaja tämän myöhemmin tajuttuani päätin myydä kyseisen rahaston ja ostaa tilalle kustannustehokkaampia indeksirahastoja sekä suoria osakkeita. En halua maksaa piiloindeksoinnista lähes neljännestä tuotto-odotuksestani!
Sijoittajana olen pitkäjänteinen (ja tylsä) rahasto- ja osakesijoittaja, joka haluaa nauttia korkoa korolle -efektistä.Kuten Albert Einstein totesi: ”Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa siitä.”
Sijoitussalkkuni koostuu indeksirahastoista ja ETF:stä, jotka seuraavat koko maailman, Pohjoismaiden, USA:n, maailman terveydenhuollon ja kehittyvien markkinoiden indeksejä. Tämän lisäksi salkussani on kotimaisia osakkeita kuten Neste ja Marimekko sekä ulkomaalaisia osakkeita kuten Apple ja Smart Eye.
Rahastot ovat salkkuni peruskallio ja suorissa osakepoiminnoissa keskityn sellaisiin yhtiöihin, jotka tunnen.
Valintaperusteihini kuuluvat myös vastuullisuus, hyvät kasvumahdollisuudet ja hyvä osinkotuotto.
Myönnetään, että näin sijoitusurani alussa osakkeiden ostaminen on ollut paljon hauskempaa kuin sijoittaminen niihin ”tylsiin” indeksirahastoihin. Tämän seurauksena osakkeiden paino on noussut salkussani hieman turhan korkeaksi. En ole asiasta kuitenkaan huolissani, sillä ostamalla useita eri yhtiöitä eri toimialoilta ja maantieteellisiltä alueilta madallan sijoittamiseen liittyvää riskiä. Lisäksi kuukausisäästösopimukseni rahastoihin tukee riskin hajauttamista.
Euroclearin mukaan viime vuoden aikana Suomeen saatiin 100 000 uutta osakkeenomistajaa ja osakesijoittaminen on tällä hetkellä suositumpaa mitä koskaan aiemmin. Pörssisäätiön toimitusjohtajanSari Lounasmeren mukaan suosiota selittää ainakin kaksi asiaa. Koronakriisin myötä syntynyt kurssilasku, jonka moni koki hyvänä sijoitusmahdollisuutena sekä vuoden alussa lanseerattu osakesäästötili, joka on ollut erityisesti nuorten suosiossa sen verotuksellista syistä.
On ihailtavaa, miten suomalaiset ovat innostuneet sijoittamisesta.
Uusien osakkeenomistajien joukossa on kuitenkin myös paljon kokemattomia ja uhkarohkeitakin sijoittajia. Erityisesti viime aikoina markkinoilla nähtyjen rajujen kurssiliikkeiden aikana uhkarohkeus on mielestäni korostunut. Välillä tuntuukin, että maalaisjärki on päässyt unohtumaan. Nuorten Osakesäästäjien perustajajäsentäJamilla Heiskasta lainaten: ”niin nousu- kuin laskumarkkinassa maltti on valttia”. Tämä kannattaa jokaisen erityisesti aloittelevan sijoittajan pitää mielessä. Markkinatilanteiden muuttuessa poikkeuksellisen nopeasti oman sijoitussuunnitelman merkitys korostuu.
Sijoitusinto on herännyt myös nuorten keskuudessa. Nuoret keskustelevat yhä enemmän sijoittamisesta ja rahasta puhutaan ylipäätään avoimemmin. Uskon, että avoimempi keskustelu on lisännyt nuorten ymmärrystä siitä, miten sijoittamalla voi vaurastua ja omistamalla voi vaikuttaa.
Nuoret haluavat nimenomaan vaikuttaa ja tätä selittääkin tutkimustulokset siitä, miksi nuoria kiinnostaa erityisesti vastuullinen sijoittaminen. Sijoittamalla vastuullisesti voi edistää muutosta kohti kestävämpää yhteiskuntaa ja yritystoimintaa. Näistä aiheista tulen myöhemmin kirjoittamaan lisää.
Kaisa Vanha-Perttula
Kirjoittaja on 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.
