Elämä on arvaamatonta, mutta arvaamattomiin käänteisiin voi varautua ennalta.
Kuinka moni säästämisestä, sijoittamisesta ja vaurastumisesta kiinnostunut tulee miettineeksi, mitä omille säästöille, sijoituksille ja kertyneelle varallisuudelle käy, jos tapahtuukin jotain ikävää: ero, toimintakyvyn menetys esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden myötä, kuolema?
Miksi näitä ikäviä asioita, kuten eroa tai kuolemaa sitten pitäisi miettiä? Siksi, että elämä on arvaamatonta ja arvaamattomiin käänteisiin on hyvä oikeudellisesti varautua ennalta.
Mitä oikeudellinen varautuminen tarkoittaa?
Oikeudellinen varautuminen tarkoittaa muun muassa sen pohtimista, miten haluaisi varallisuutensa jakautuvan erotilanteessa. Uskallan olettaa, että harva on valmis luopumaan itse ansaitsemastaan varallisuudesta tai pitkäjänteisesti kerryttämistään sijoituksista erotilanteessa, mutta valitettavan usein omaisuuden jakautuminen erotilanteessa tulee ainakin toiselle puolisoista täysin yllätyksenä. Ilman avioehtosopimusta ja avioliiton päättyessä eroon on hyvin mahdollista, että tuleva ex-puoliso saa omaisuuttasi ns. tasinkona, mikä voi olla rahavaroja, asunto-osake tai jopa siivu perintömökistäsi tai yrityksestäsi. Toisaalta on huomautettava, että aina avioehtosopimus ei ole reilu tai verotuksellisesti järkevä, joten tilanne- ja perhekohtainen tarkastelu on aina paikallaan eikä yleispäteviä ohjeita asiakirjojen tarpeellisuudesta ja sisällöistä voi antaa.
”Vaivalla säästämäsi ja taidokkaasti sijoittamasi varallisuus voi päätyä ex-puolisosi käsiin.”
Oikeudellista ennalta varautumista on myös sen miettiminen, minne toivoisi varallisuutensa ohjautuvan kuoleman jälkeen. Tiesitkö, että lapsettoman avoliitossa eläjän perii hänen vanhempansa? Tai että aviopuolison, jolla on lapsia, perivät hänen lapsensa eikä hänen aviopuolisonsa? Uusperheessä perimysasiat ovat vieläkin mutkikkaampia, kun mukana on usein niin omia kuin ”bonuslapsiakin” sekä ex-puolisot, joiden osalta on syytä tiedostaa tiettyjen oikeudellisten toimien tärkeys. Eron jälkeen tekemätön ositus tai omaisuuden erottelu voi tulla ikävänä yllätyksenä eteen myöhemmin, ja tietyissä tilanteissa on olemassa jopa riski, että vaivalla säästämäsi ja taidokkaasti sijoittamasi varallisuus päätyy ex-puolisosi käsiin.
Lapsiperheissä on lisäksi ymmärrettävä ottaa huomioon alaikäisten lasten perimään tai muuten saamaan omaisuuteen liittyvät juridiset reunaehdot ja byrokraattiset kiemurat. Esimerkiksi tilanteessa, jossa perheen toinen vanhempi menehtyy lasten ollessa vielä alaikäisiä ja alaikäisten lasten periessä menehtyneen vanhemman osuuden yksin tai yhteisesti toisen vanhemman kanssa omistetusta sijoitusasuntosalkusta Digi- ja väestötietovirasto (DVV) astuu kuvioon valvomaan lapsen etua. Tällöin esimerkiksi asunnon myynti edellyttää DVV:n lupaa, mikä vie aikaa ja rahaa eikä ole välttämättä ainakaan kovin nopeisiin liikkeisiin tottuneen asuntosijoittajan hommaa.
”Ensiaskel oikeudelliseen varautumiseen on uskaltaa ajatella myös ikäviä asioita.”
Edellä vain muutama esimerkki niistä lukuisista yllätyksistä, joita elämän eri käännekohdat voivat oikeudellisessa mielessä tuoda tullessaan. Edellä esitettyihin tilanteisiin on onneksi mahdollista varautua oikeudellisin asiakirjoin. Oman omaisuuden osalta on järkevää käyttää omaa itsemääräämisoikeuttaan, koska omien asioiden järjesteleminen ennalta tuo turvaa niin itselle kuin ennen kaikkea läheisille.
On vielä korostettava, että edellä kuvailluista ikävistä yllätyksistä huolimatta perhevarallisuus- ja perintösääntely ei tuo eteen pelkästään haasteita, vaan tarjoaa myös monia mahdollisuuksia esimerkiksi läheisten taloudellisen tilanteen turvaamiseen ja verotehokkaaseen varallisuuden siirtoon. Omasta varallisuudestaan ja varallisuuden kasvattamisesta kiinnostuneiden voisi kuvitella olevan kiinnostuneita myös varallisuuden jatkumosta yli sukupolvirajojen. Tähän esimerkiksi testamentin tekeminen antaa hyvät mahdollisuudet.
Miten ottaa ensiaskel oikeudellisen varautumisen tiellä?
Ensiaskel oikeudelliseen varautumiseen on uskaltaa ajatella myös ikäviä asioita, rohkeus puhua niistä esimerkiksi puolison, ikääntyvien vanhempien tai teemaan erikoistuneen juristin kanssa sekä tarmokkuus hoitaa kuntoon tarvittavat oikeudelliset asiakirjat. Asiakirjojen laadinnassa on syytä olla tarkkana, sillä lainsäädäntö asettaa tiukat muotovaatimukset useiden perhe- ja perintöoikeudellisten asiakirjojen osalta.
Kuulutko sinäkin niihin, jotka ovat saattaneet miettiä näitä asioita, mutta siihenpä se sitten on jäänytkin? Älä huoli, tässäkin asiassa pätee sama lohduttava totuus kuin säästämisen ja sijoittamisen aloittamisessa: koskaan ei ole liian myöhäistä!
Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes
Insta: lakitoimisto_kunnes
Niina Kosunen
Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat. FB: Lakitoimisto Kunnes Insta: lakitoimisto_kunnes