Osakkeisiin voi sijoittaa kahdella tyylillä: joko indeksin mukaan tai ottamalla näkemystä siitä, mikä kohde tuottaa jatkossakeskimääräistä paremmin.
Näkemystä voi ottaa monestakin asiasta, kuten yleisestä kurssikehityksestä, eri toimialojen kehityksestä tai yrityskohtaisista näkymistä.
Molemmat tavat ovat hyviä, mutta jälkimmäinen vaatii enemmän perehtymistä ja ehkä osaamistakin. Sitä voi ja kannattaa harjoitella, ja monelle meistä se on jo harrastuksenakin mielenkiintoinen.
Otsikossa mainittu sektorirotaatio tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sijoittaja pyrkii ennakoimaan parhaiten lähitulevaisuudessa kehittyvää toimialaa ja asettaa panoksensa sen mukaisesti. Perinteinen viisaus neuvoo, että nyt, taantuman pohjilla, pitäisi sijoittaa syklisiin yhtiöihin,esimerkiksi metsä- ja kaivosteollisuuteen, ja teknologiayhtiöihin. Seuraavaksi toivottavasti luvassa olevassa noususuhdanteessa taas teollisuusosakkeisiin, ja niin edelleen.
Asia ei tietenkään ole ihan näin yksinkertainen, vaan osakemarkkinoihin vaikuttaa moni muukin asia. Tämä ilmenee hyvin sivulta 26 alkavasta artikkelista, jossa strategi Antti Saari valaisee asiaa esimerkkinään korkotaso ja sen vaikutus osakemarkkinoihin.
Sijoittajat odottavat jo korkojen nousua.
Tällä hetkellä yritysten vakavaraisuus on hyvä, suhdannetilanne huomioon ottaen jopa erinomainen, eli ne eivät ole erityisen velkaantuneita. Niiden liiketoimintaan korkotason muutos ei siten vaikuta oleellisesti. Monet teknologiayritykset itse asiassa toimivat ennemminkin pankkeina, eli ne sijoittavat ylimääräisiä varojaan. Näiden yritysten tuloksiin siis korkotason nousu vaikuttaa jopa positiivisesti.
Näimme maaliskuussa kuitenkin selvän pudotuksen teknoyritysten osakkeiden hinnoissa, eli sijoittajat siirtyivät pois teknoista perinteisemmille aloille. Mitä kauempana tulevaisuudessa odotetut tuotot ovat, sitä pienempi on niiden arvo tänä päivänä. Teknoillahan tuotot ovat kauempana tulevaisuudessa kuin perinteisellä teollisuudella. Lisäksi tuohon arvoon vaikuttaa käytettävä korkotaso, eli mitä korkeampi korko, sitä pienempi nykyarvo. Niinpä on luonnollista, että korko-odotuksen noustessa teknoyhtiöiden kurssi laskee.
Toisaalta korkojen nousu auttaa joitakin sektoreita, erityisesti pankkeja. Nythän olemme nähneet pankkisektorin kovan nousun viime aikoina. Sijoittajat odottavat jo korkojen nousua, ainakin jollain aikataululla.
Yhdysvalloissa korkoaseen käyttö, molempiin suuntiin, on paljon Eurooppaa herkemmässä. Onkin odotettavissa, että korot lähtevät nousuun ensin Atlantin takana ja Euroopassa odotellaan ja katsotaan rauhassa, miten tilanne kehittyy.
Voimme toki nähdä inflaatiossa piikin, kun koronasta päästään eroon, mutta se jäänee lyhytaikaiseksi. Siksi en itse hirveästipelkää vielä korkotason nousua, toivon pikemminkin. Siitä huolimatta sektorirotaatio kyllä jatkaa pyörimistään sijoittajien ennakoidessa tulevaa.
Timo Rothovius
Kirjoittaja on laskentatoimen ja rahoituksen professori Vaasan yliopistossa. Hän toimi Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2008 kesäkuuhun 2022 saakka.