Sodan uhka Ukrainan ja Venäjän välillä voi saada kansainväliset sijoittajat arvioimaan uudelleen myös Suomen riskiprofiilia.
Moni suomalainen sijoittaja on varmasti kuullut sanottavan, että Suomi on reunamarkkina. Tällä tarkoitetaan sitä, että myyntipaineiden vallatessa markkinatovat kansainväliset sijoittajat herkimmin luopumassa ensiksi omistuksistaan pienillä markkinoilla, jollainen Suomikin on.
Kriiseissä ja markkinapaniikeissa suomalaisissa osakkeissa on siis kohonnut todennäköisyys markkinoiden ylilyöntien kautta tapahtuville hinnoitteluvirheille.
Potentiaalisia voimakkaan markkinareaktion laukaisevia tekijöitä lueteltaessa on viime aikoina aiempaa painokkaammin mainittu geopoliittiset riskit.
Geopolitiikan osa sijoittajan riskianalyysissa on varsinkin meille länsimaalaisille sijoittajille jäänyt varjoiseksi ja saattanut jopa tyystin unohtua saatuamme Euroopassa nauttia pitkästä konfliktivapaasta historian jaksosta. Viimeisten vuosikymmenten geopoliittiset konfliktit ovat eurooppalaisittain näyttäytyneet kovin etäisiltä niiden sijoituttua kauaksi omilta nurkiltamme.
Geopoliittiset riskit ovat kuitenkin todellisia riskejä, jotka sijoittamisessakin on syytä ottaa huomioon.
Kiristynyt tilanne ja ääneen lausuttu sodan uhka Ukrainan ja Venäjän välillä on palautellut länsimaalaistenkin sijoittajien mieleen geopolitiikan merkitystä konfliktin tultua jo kotipihan tuntumaan kummittelemaan.
Kuten todettua, Suomi on reunamarkkina ja globaalin myyntipaniikin herääminen näkyisi mitä todennäköisimmin Helsingin pörssissä voimakkaana kurssilaskuna. Vallitseva tilanne Ukrainassa herättää kuitenkin kysymyksen, voidaanko Suomi päätyä näkemään kansainvälisten sijoittajien silmin myös toisenlaisena reunamarkkinana.
Suomella on pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa. Olemme Ukrainan sekä valtioliitossa Venäjän kanssa olevan Valko-Venäjän ohella Venäjän läntisistä naapureista ainoa, joka ei kuulu Pohjois-Atlantin puolustusliittoon Natoon.
Jos Ukraina joutuu täysimittaiseen sotaan Venäjän kanssa, muuttuuko Suomen profiili kansainvälisen sijoittajan näkökulmasta riskisemmäksi?
Suoraviivaisemmin ilmaistuna, jos konflikti ja sota voi syttyä Ukrainassa, voisiko niin käydä myös Suomessa?
Riskejä pohtivan kansainvälisen sijoittajan on arvioitava tätä. Maantieteelle ei historiasta tuttujen sanontojen mukaisesti voida mitään, ja se voi saada sijoittajat rinnastamaan Suomea Ukrainaan.
Mitä tämä reunamarkkinan status merkitsee sitten meille suomalaisille sijoittajille, kun mietimme asiaa osakesalkun kautta?
Jos päätyy itsekin toteamaan Suomen olevan reunamarkkinana riskipitoinen sijoituskohde, suosinee tällöin omistustensa hajautusta kansainvälisesti. Mikäli taas tällainen riskiskenaarioiden makustelu tuntuu ylilyönniltä, voi markkinapaniikissa löytää mainioita ostopaikkoja kotoisilta markkinoiltamme.
Henri Häkkilä
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjillä työskentelevä piensijoittaja.