Eikö teidän pitänyt pysyä poissa Venäjältä ja otsikoista, kysyin Fortumin johtajalta yhtiökokouksessa viitaten tuulimyllyihin. Sittemmin otsikot vaihtuivat johdon palkitsemiseen sekä omistajaohjausyksikköön.
Saatanan tunarit, myllyttäisi Urkki niin yhtiötä kuin omistajaohjausta.
Omistajaohjausministerinä Tytti Tuppurainen (sd.) ei hyvästä yrityksestä huolimatta saanut rotia Fortumissa sooloiluun. Valtamedioiden uutisoinnin perusteella merkittävä ongelma on ollut edellinen hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala.
Osansa on saanut myös omistajaohjausyksikön päällikkö Kimmo Viertola: hänen omien alaistensa valvonnassa kuittaama liki sadan tonnin lisäpalkkio Fortumista muistuttaa eräänlaista korruptiota (KL 21.4.). Virkamieseliitti on luonut itselleen oikeuden lisätuloihin ja seuraava hillotolppa hänelle löytyikin sopivasti Nesteeltä (AP 26.4.).
Kaksi viikkoa kestäneen kuohunnan jälkeen omistajaohjausyksikössäkin ennätettiin kommentoimaan julkista keskustelua (VNK 27.4.). Nimitykset pörssiyhtiöiden hallituksiin on omistajan yksi vaikuttamisen keino ja yhtiökokous valitsee hallituksen, todetaan tiedotteessa.
Herää kuitenkin kysymys, onko ”kokenut virkamies” paras henkilö toimimaan miljardiyhtiön hallituksessa.
Omistaja politiikkaa tulee terävöittää.
Saako hän enemmän omistaja-arvoa luotua kuin esimerkiksi kokenut investointipankkiiri? Ja onko käytännössä mahdollista, että yhtiökokouksessa valtion ääntä käyttävä virkamies äänestäisi kollegansa valitsemista vastaan? Saati esihenkilönsä.
On ravistelun aika!
Ensihätään omistajaohjausyksikön virkamiehet tulee ottaa vakavahenkiseen puhutteluun ja näiden tulee kieltäytyä jatkossa hallituspalkkioista (siis mikäli edes pääsevät hallituksiin ammatillisen osaamisensa puolesta).
Näin toimi esimerkiksi kanadalaisen eläkeyhtiön Andrea Orlandi Cityconin hallituksessa. Valtio voi maksaa vastuuvakuutuksen. Vaihtoehtoisesti virkamies on hallituksen kokouksissa paikalla sisäpiirirekisteriin merkittynä ulkopuolisena tarkkailijajäsenenä.
Kuten vuorineuvos Jorma Eloranta (KL 20.4.) totesi, valtion omistajapolitiikkaa tulee terävöittää: omistetaan joko valtionyhtiöitä tai pörssiyhtiöitä puhtaasti finanssisijoituksina.
Joulukuun pääkirjoituksessani totesin suomalaisen omistajuuden tarvitsevan puolueista riippumattoman ammattiministerin, jolla on omistajaohjaus yhtenä työtehtävänä. Olen edelleen tämän kannalla.
Omistajaohjausministeri tyypillisesti eroaa milloin minkäkin kohun vuoksi. Sen sijaan Tuppurainen hoiti pestinsä kunnialla loppuun asti.
Se on onnittelun paikka!
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.