Yli vuosikymmenen kestänyt härkämarkkina on nyt vihdoin virallisesti ohi. Käytännössä kaikki maailman indeksit ovat nyt pudonneet vähintään 20 prosenttia ja oma salkkuni laskenut jopa 30 prosenttia - pyyhkien kaikki neljän vuoden voitot tiehensä.
Aloitin sijoittamisen reilu neljä vuotta sitten ja aloituspäivästä lähtien olen facebookryhmissä sekä muissa keskustelupalstoissa saanut lukea, että pian tulee romahdus. He olivat vihdoin oikeassa, kun saman asian sanoo kymmenen tuhatta kertaa. Mitä tämä pörssiromahdus nyt toi sitten tullessaan laskevien kurssien ja salkkujen lisäksi? Pitääkö nyt laittaa osakkeet laitaan vai kahmia kaksin käsin lisää?
Varmaan jokainen pystyy tunnistamaan tämän pörssiromahduksen aiheuttajat. Lyhyesti sanottuna ne ovat COVID-19 ja öljy. Wuhanista levinnyt COVID-19 laittoi maailman suurimman alihankkijan Kiinan polvilleen ja sitä kautta myös melkein kaikki maailman yritykset. Yhdysvalloista on jo kantautunut huolestuttavaa tietoa siitä, että kolmeneljäosaa yrityksistä on kertonut koronaviruksen vaikuttaneen heidän toimitusketjuun. Tähän osasyynä on varmasti miljoonien konttien jääminen jumiin Kiinan vientisatamiin.
No mitäs merkitystä tällä on yritysten kannalta? Otetaan yhdeksi esimerkiksi vaikka Apple, jonka puhelimet koostuvat sadoista eri komponenteista. Jos yksikin puhelimen komponentti ei ole saatavilla kokoamishetkellä, niin puhelinta ei pystytä valmistamaan. Vaikka itsellä IKEA-kalusteita koottaessa aina jää ”vähän” yli osia ja silti kaluste pysyy pystyssä, niin puhelimessa sama asia ei vaan yksinkertaisesti käy. Tämän vuoksi ennustan tulosvaroitusten aaltoa seuraaville viikoille tai kuukausille. En ole minkään alan superosaaja, mutta maalaisjärjellä ajateltuna tästä ei voida välttyä. COVID-19 on samalla aiheuttanut ympäri maailmaa liikkumis- sekä tapahtumien järjestämiskieltoja. Tämä tulee iskemään pahasti esimerkiksi ravintola-alaan ja tapahtumajärjestäjiin.
Toinen iso pommi sijoitusmarkkinoille oli Saudi-Arabian ja Venäjän aloittama taistelu öljyn markkinahinnasta, joka romahdutti öljyn hinnan päivässä kolmanneksella. Öljyn hinta on nyt historiallisen alhaalla noin 30 dollarissa. Yhdysvallat on jo vuosia pyrkinyt omavaraisuuteen öljyn suhteen ja tämän vuoksi he ovat nykyään maailman suurimpia liuskeöljyn tuottajia. Liuskeöljyn valmistaminen on erittäin paljon energiaa kuluttavaa verrattuna öljyn pumppaamiseen maanpinnalta, minkä vuoksi liuskeöljyn valmistaminen on kallista. Aljazeeran mukaan Yhdysvaltojen liuskeöljyä valmistaville yrityksille yhden barrelin tuottaminen maksaa noin 40 dollaria, kun samaan aikaan se maksaa Saudi-Arabialle noin 2.8 dollaria (Aljazeera, 2020). Ei tarvitse erityisen hyvä matemaatikko olla, että 30 USD tynnyrin hinnalla ei kateta 40 USD kuluja. Ehkä jopa Antti Rinnekin voisi olla asiasta samaa mieltä näpytellessään taikaseinää. Jos öljyn hinta ei normalisoidu pikaisesti, niin odotettavissa on liuskeöljy-yritysten kulujen leikkausta (eli potkuja) tai konkursseja (jo valmiiksi pahasti velkaantuneille yrityksille). Liuskeöljyn valmistajien konkurssit saattavat iskeä myös pankkeihin riippuen hieman niiden lainaportfolioiden altistuksesta öljy-yrityksiin.
Nyt kun joka puolella maailmaa tuntuu palavan, niin olitko sinä valmistautunut pörssiromahdukseen mitenkään?
Olitko pitänyt kaikki elämiseen tarvittavat rahat pörssissä, sijoitussalkkua lainojen vakuutena ja sijoittanut superriskisiin velkaisiin yrityksiin? Vai olitko säästänyt sotakassaa halventuneiden yritysten ostamiseen, pitänyt velkavivun pienenä sekä pitänyt aina elämiseen tarvittavat rahat käyttötilillä? Toivottavasti vastauksesi oli jälkimmäinen. Pörssiromahdus tuskin oli vielä tässä, vaan todennäköisesti pohjia tullaan etsimään hieman myöhemmin tänä vuonna.
Pörssiromahdukset ovat kuitenkin äärimmäisen hyviä hetkiä aloittaa sijoittaminen tai jatkaa sijoitusten tekemistä, kunhan muistaa hieman miettiä sijoituskohteitaan. Jos sijoituskohteesi ei ole pahasti velkaantunut, niin mitään vaaraa ei pitäisi olla konkurssiin menemisestä. Jos salkusta löytyy American Airlinesia, Norwegian Air Shuttlea, Nexstimiä ja muita supervelkaantuneita yrityksiä, niin otsalle voi nousta pari hikikarpaloa. Pörssiromahdus palautti sijoittajille (ainakin toivottavasti) tervettä maalaisjärkeä sijoittamiseen. Tuotot eivät ole jokavuotisia, vaan heikkojakin vuosia sattuu matkalle. Salkun vivuttaminen äärimmilleen voi johtaa pakkomyynteihin juuri huonoimmalla mahdollisella hetkellä, tehden vuosikymmenten säästämisen tappiolliseksi tai turhaksi.
No, olinko itse valmis tähän? Suoraan sanottuani en.
Neuvottelun alla oli sijoitusasunnon osto, mutta onneksi romahdus tuli juuri ennen tarjouksen jättämistä. Muuten käteistä ei olisi enää käytettävissä osakeostoihin. Suunnitelmat menivät uusiksi, mutta onneksi säästöasteeni on niin korkea, että käteiskassan kerääminen onnistuu kesään mennessä. Olin käyttänyt myös kaikki salkkuni käteiset tammi-helmikuun aikana, kun osakkeet olivat mielestäni edullisesti hinnoiteltua. Parempi tilanne olisi ollut odottaa suotuisampia aikoja, mutta jälkiviisastelu on aina tyhjän kanssa.
Kurssit ovat nyt tulleet jo valtavasti alas, mutta todellisuudessa emme ole saavuttaneet vielä edes 12/2018 kuoppaa. Lasku saattaa siis hyvinkin vielä jatkua ja yleensä laskun pituus yllättää aina kaikki. Mutta kaikki sanomani on tietysti vain veikkaamista ja sinun tekemä veikkaus voi olla enemmän oikeassa kuin omani. Sijoittamisessa se onkin kiinnostavaa, että vaikka sinulla olisi kuinka paljon tietoa mihin perustaa arvauksesi, et todennäköisesti silti tiedä yhtään mitään.
Jesse Viljanen
Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.