Pitääkö nyt heittää hyvästit Suomi-osakkeille?
Uutiset Suomen talouden hitaasta noususta aiheuttavat riemunkiljahduksia ihan johtavilta talouden asiantuntijoiltakin, mutta kuinka nopeasti se näkyy pörssissä ja kärsivällisen sijoittajan salkussa? Riittääkö maltti odottaa?
Helsingin Sanomien Merja Saarisen erinomainen artikkeli Visiossa 16.5.2024 käsitteli eri pörssien tilanteita maailmalta. Suomi vaikutti pahasti alisuorittajalta, kun taas USA, Japani ja osa Euroopan pörsseistäkin porskuttavat nousukiidossa. Suomen pörssin teollisuuspainotteiset yritykset eivät tässä ajassa saa samoja tuloksia kuin teknologiapainotteiset pörssit maailmalla. Ei ole Suomessa Tesloja tai Alphabetia, Metasta nyt puhumattakaan.
Sijoittajat hakevat tällä hetkellä korkeampia tuottoja ulkomaisista pörsseistä. Miten tähän sijoittajana tulisi suhtautua? Pitääkö heti syöksyä muuttamaan salkkunsa sisältöä tyyliin ”hyvästi kotimaa”? Kaikki massit ulkomaille? Onko ratkaisu perinteisten suomalaisten osakkeiden hylkäys tai ainakin kotimaisten osakkeiden painoarvon lasku omassa salkussa?
Totta kai maantieteellinen ja toimialainen hajatusperiaate toimii tässäkin. Suositushan on vaihtelevasti se, että kotimaisiin osakkeisiin salkussa olisi laitettu vain noin 15–20 prosenttia. Monella meistä sijoittajista kotimaisten osakkeiden osuus on kuitenkin merkittävästi suurempi.
Mitä tapahtuu kansankapitalismille sekä suomalaisille pörssiyhtiöille, jos sijoittajien rahat pakenevat paremmille laitumille?
Onko lähes takuuvarmalla osinkojen maksamisella kuitenkin hyvä pitovaikutus? Perinteisestihän osinkotuottoja maksetaan
Suomessa poikkeuksellisenkin paljon, ja niitä sijoittajat odottavat. Siitäkin huolimatta, että osingot eivät aina paikkaa osakkeiden arvonlaskua… Osinkoja odotellessa moni nouseva osake menee sivu suun.
Paljon on kysymyksiä sijoittajalla ilmassa. Odotamme parempia aikoja ja pohdimme näitä kysymyksiä kuin Havukka-ahon ajattelija. Ei ole helppoa meille sijoittajille.
Toisaalta, ”What goes down, must come up.” Jossain vaiheessa. Keep the faith, tämä on pitkäjänteistä hommaa.
Mari Hannola-Antikainen
Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.