Valtiovarainministeriö julkaisi kesäkuussa raporttinsa osinkojen lähdeverotuksesta. Positiivista tässä on se, että asiantuntijat ovat nyt selvittäneet asiaa arvovaltaisella taholla.
Oliko työryhmän perustamisen taustalla se, että hallitus haluaa ylipäätänsä kiristää pääoma-veroja? Ja jotta yksityissijoittajien jo nyt OECD-maiden kireimpiin kuuluvaa verotusta voitaisiin edelleen kiristää, täytyisi muodon vuoksi verottaa edes vähän niitä, jotka eivät nyt maksa lainkaan pääomaveroa. Tai edes pyrkiä verottamaan, eli toisin sanoen selvittää asiaa.
Työryhmä odotetusti tyrmäsi ajatuksen todeten, että vaikka viiden prosentin lähdeverolle on sinällään löydettävissä perusteita veropohjan tiivistämisen näkökulmasta, se kuitenkin katsoo, että erilistä osinkojen lähdeveroa eiolisi perusteltua ottaa osaksi Suomen verojärjestelmää.
Perusteluna on, että lähdevero edelleen monimutkaistaisi Suomen verojärjestelmää ja että vero todennäköisesti vain karkottaisi sijoittajia Helsingin pörssistä. Myös veron tuoton odotettaisiin jäävän vaatimattomaksi, mikä olisi selvää, koska nyt veroa maksamattomat ulkomaalaisetolisi käytännössä vapautettumyös lähdeverosta.
Toisaalta työryhmä toteaa, että lähdeveroa voidaan puolustaa sillä, että se tasa-arvoistaisi eri sijoittaja-ryhmiä, koska edes osa nyt täysin pääomaverotuksenulkopuolella olevista tulisi edes pienen veron alaiseksi.
Ulkomaalaisetolisi käytännössä vapautettu myös lähdeverosta.
Osakesäästäjät on vaatinut pääomaverotuksen tasapuolistamista, sillä on väärin, että suoma-aiset yksityissijoittajat maksavat lähes kaiken veron. Samaan aikaan iso osa sijoituksista on täysin pääomaverotuksen ulkopuolella. Vaikka tähän tulisi näennäinen, pieni parannus lähdeveron myötä, emme kannata hallituksen kaavailemaa lähdeveroa.
Perusteluina ovat jo työryhmänkin mainitsemat seikat sekä pelko siitä, että lähdevero laajennettaisiin ennen pitkää koskemaan myös yksiyissijoittajia. Mitä tapahtuisi erityisesti pitkäaikais- ja osakesäästötilien verokohtelulle? Jo pelko veromuutoksista olisi omiaan heikentämään näiden suosiota.
Ihmettelen myös tuota työryhmän käyttämää ja useinaiemminkin kuultua perustelua siitä, että vero todennäköisesti vain karkottaisi sijoittajia Helsingin pörssistä. Se eipidä paikkaansa; osakkeiden hinnoittelu vain muuttuisi siten, että nyt (hinnoista käytännössä päättävät) verottomat tahot saisivat verojen jälkeen kilpailukykyisen tuoton. Viiden prosentin lähdevero tarkoittaisi suunnilleen saman suuruistahinnanalennusta.
Toisin sanottuna tuo tarkoittaa sitä, että me veronalaiset yksityissijoittajat joudumme nyt maksamaan osakkeista ylihintaa.Huoleni on erityisesti se, miksei meidän halukkuudestammesijoittaa Helsingin pörssiin olla lainkaan huolissaan?
Kirjoitus on julkaistu 17.6. ilmestyneessä Osakesäästäjien Viisas Raha -aikauslehden numerossa 4/2021.
Timo Rothovius
Kirjoittaja on laskentatoimen ja rahoituksen professori Vaasan yliopistossa. Hän toimi Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2008 kesäkuuhun 2022 saakka.