Kesäkuun kirjoituksessani <a href="https://www.booky.fi/tuote/juha_vikman/hyva_omistaja_mita_suomalainen_yrittaja_voi/97895294021757">totesin</a>, että Helsingin pörssillä voi olla edessä lisää kurimusta, mikäli S&P 500 aloittaa laaja-alaisemman laskun.
Siitä kirjoituksesta S&P 500:n tuotto on itseasiassa käytännössä nollilla tai lievästi positiivinen, jopa nyt kun kuukausitason konsolidaation voidaan tulkita alkaneeksi ainakin SPY:ssa, joka vahvisti juuri siirtymän viikkotason laskutrendiin. Samaan aikaan Helsingin pörssin painorajoitettu tuotto-indeksi (OMXHCAPGI) on jatkanut laskuaan, ja samalta ajanjaksolta laskua on jo kertynyt yli kahdeksan prosenttia. Eli ainakin toistaseksi lisää kurimusta todellakin tuli.
Helsingin pörssin sektorien tarkemmassa tarkastelussa pistää ensimmäisenä silmään se, että indeksitason lasku on syventynyt, ja nyt mikään sektori ei ole enää plussan puolella YTD – kaikkien väri on punainen. OMXHCAPGI on YTD laskenut jo noin 7,5 prosenttia, eli pakkaselle ollaan menty. Kesäkuun kirjoitukseni aikoihin mielenkiintoista oli se, että large capit olivat tuottaneet aivan selvästi huonommin verrattuna sekä small että mid capeihin. Tässä välissä merkittävin muutos on tapahtunut pienimmissä yhtiöissä: niiden tuotto on valahtanut noin +3 prosentista YTD melkein -9,5 prosentin laskuun YTD. Tämä on johtanut siihen, että small capit ovat tällä hetkellä Helsingin pörssin heikoin lenkki. Suurten yhtiöiden lasku on syventynyt noin 8,8 prosenttiin YTD, ja jopa mid capien tuotto on valahtanut miinukselle, vaikkakakin hyvin pienelle noin -0,4 prosenttiin YTD.
Merkittävää on se, että small capit ovat jo alittaneet vuoden 2022 karhumarkkinan pohjan. Helsingin pörssin painorajoitettu tuotto-indeksi on noin 6,5 prosentin laskun päässä pohjista.
Eniten pelivaraa pohjiin on mid cap -yhtiöillä, joiden uusi pohja vaatisi yli kymmenen prosentin laskua. Large capeilla uudet pohjat vaatisivat noin 8,2 prosentin laskun.
Kuten kesäkuun tekstissä totesin, Helsingin pörssi ei minusta millään mittapuulla mitattuna silloin ollut kallis, ja tämä teesi pitää minulla edelleen. Sentimentti noin karkeasti arvioituna on edelleen mennyt hiukan huonommaksi kurssilaskun mukana, mikä on kyllä osakkeiden netto-ostajille yleisesti ottaen positiiviinen merkki. Näiden asioiden vuoksi olen nostanut jo osakepainoa jonkin verran osakepoimintasalkussani, ja tarkoitus tätä painoa on kyllä kasvattaa entisestään. En ole vielä lopullista analyysiä tehnyt siitä, miten valmistaudun mahdolliseen tammiralliin, mutta alustavasti varaudun kyllä mahdollisuuteen ajaa ensi vuoteen täydellä osakepainolla (100 prosentin sijoitusaste) tai jopa lievällä vivulla.
OMXHCAPGI:n ja SPY:n suhteen seuraaminen, jota vilauttelin myös konseptina kesäkuun kirjoituksessa, on nyt sellaisessa tilassa, että daily-taso on hyvinkin sideways-oloinen, mutta pohjista ollaan kuitenkin saatu sen verran nousua aikaan, että käynnissä on tällä chartilla viikkotason pomppu. Kahden viikon chart on tässä yleisesti selkeimmän näköinen, ja nyt on mielenkiintoista seurata, että pitääkö chartilla löytynyt pohja vai ei. Jos pohja pitää ja pomppu edelleen jatkuu, tämä voisi olla merkki siitä, että ainakin lyhyellä aikavälillä pahin kurimus verrattuna Jenkki-indekseihin olisi selätetty.
Johannes Sippola
Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.