Marraskuussa nähtiin valonpilkahdus Helsingin pörssin alhoon, kun osingot huomioiva yleisindeksi punnersi noin kuusi prosenttia plussalle. Syksyn 2021 huippuun on tosin vielä matkaa reilut parikymmentä prosenttia, eli keskimäärin kahden-kolmen vuosituoton verran. Nousu voi olla tätä ärhäkkäämpikin, kuten oli vuonna 2013. Tuolloin osingot huomioiva OMXHGI nousi 32 prosenttia.
Osa suomalaisista yhtiöistä on lasketellut huipuista huomattavasti enemmänkin ja siten yritysoston uhka (tai mahdollisuus) on koholla. Yksi näistä on Musti Group, jonka osakekurssi oli karkeasti puolittunut ennen yhtiöstä tehtyä ostotarjousta. Ostotarjouksen teki konsortio, eli yhteenliittymä. Pääomasijoittajan kanssa kimppaan on lyöttäytynyt sisäpiiriläisiä: toimitusjohtaja ja puheenjohtaja sekä hallituksen jäsen (tiedote 29.11.2023).
Kuulostaako tutulta?
Vastaava kuvio oli Caverionissa sekä Ahlstrom-Munksjössä (A-M). Molemmissa oli mukana pääomasijoittaja Bain Capital sekä pääomistajat. Ostotarjouksen jälkeen tulos on lähtenyt molemmissa mukavaan nousuun. Vanha totuus taitaa päteä: sisäpiiri ostaa vain yhdestä syystä.
Caverionissa saatiin huutokaupan viimeisellä kierroksella Tritonilta parempi tarjous, joka voitti. A-M:ssä on haettu valituslupaa korkeimpaan oikeuteen, jonka nähdäkseni tulisi erityisten syiden painavuus huomioiden se myöntää.
Sisäpiiri ostaa vain yhdestä syystä.
Erikoinen piirre ostotarjouksissa näyttää olleen, että yhtiöiden hallitukset ovat suositelleet vähemmistöosakkaille ostotarjouksen hyväksymistä ja samalla allekirjoittaneet yhtiön nimissä sopimuksen, ettei edes yritetä hankkia parempaa tarjousta. Rikkooko hallitus ja johto tietoisesti osakeyhtiölakia?
Onhan näiden tärkein tehtävä maksimoida kaikkien osakkeenomistajien saama hyöty, ei vain omistajiksi jäävien. Huutokauppa on paras keino kirittää hintaa ylös.
Caverionin osalta hallituksen solmiman sopimuksen absurdius oli sanalla sanoen pökerryttävä. Kun hallitus järkiinsä tultuaan päätyikin suosittelemaan Tritonin tarjousta, tuli Caverionin maksaa konsortiolle 10 miljoonan euron edestä ostotarjouksen selvityskuluja. Caverionin hallitus oli siis antanut lupauksen, että ostaja saa yhtiön pilkkahintaan tai kaupan selvittelyyn käytetyt rahat takaisin.
Tulevaa yhtiökokouskautta silmällä pitäen kannattaa pörssiyhtiöiden nimitys valiokuntien sekä osakkeenomistajien kiinnittää huomiota minkälaisiin papereihin niin kutsutut hallitusammattilaiset ovat nimensä historiassa laittaneet.
Ovatko tosissaan olleet kaikkien osakkeenomistajien asialla.
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.