Moskova tai Beirut ei ehkä tulisi ensimmäisenä mieleen paikoiksi, jossa sparraillaan nuorten talouslukutaitoa ja sijoittamista.
Nuorten sijoittajien kansainvälisen kattojärjestön World Federation of Young Investorsin (WFYI) kautta tuli tänä kesänä käytyä kummassakin.
Sijoittaminen nähdään WFYI:ssä osana taloudellista hyvinvointia, johon kaikilla lähtökohdista riippumatta tulisi olla mahdollisuus. Taloudenhoidon perusasioiden oppiminen on myös asia, joka edistäisi paitsi yksilöiden hyvinvointia myös yhteiskuntaa laajemmin.
Moskovan pörssiin listautunut maksunvälittäjä Qiwi Bank oli Moskovan matkan ensimmäinen vierailukohde. Saimme kuulla kasvutarinan pörssiyhtiöstä, jossa on panostettu teknologian ja nuoren henkilöstön lisäksi nuorten talouslukutaitoon muun muassa järjestämällä kouluikäisille leirejä. Nettipetoksista varoitetaan Suomessakin ja turisteja tunnetusti huijataan mitä mielikuvituksellisin keinoin, mutta Qiwi Bankin koulutuksessa nuorille petosten välttämisellä oli iso rooli.
Yksityissijoittajien määrä on lisääntynyt Moskovan pörssissä, MoExissa parissa vuodessa 1,3 miljoonasta 2,5 miljoonaan. Väkilukuun suhteutettuna Venäjän luvut ovat Suomeen nähden alhaiset. Venäjällä kuitenkin tuloerot ovat valtavat paitsi eri ammattiryhmien mutta myös kaupunkien kesken. Esimerkiksi opettaja tienaa huomattavasti enemmän suuressa kaupungissa verraten maalaiskylän kouluun. Eurooppaan verrattuna inflaatio on korkea ja valuuttakurssi epävakaa. Myös kauppapakotteiden ja vastapakotteiden vaikutus näkyy eri toimialoilla. Korruption kitkemisen eteen on tehty töitä mutta paljon on vielä edessä ja Finanssinvalvontaviranomainen on sulkenut pankkeja, joiden toiminnassa on ollut puutteita.
Beirutissa osallistuimme kansainvälisen yksityissijoittajajärjestö World Federation of Investorsin ja yksityissijoittajien edunvalvontajärjestö Better Financen vuosikonferenssiin. Konferenssin agendalla oli muun muassa EU:n viime vuosina antaman yksityissijoittajien suojaksi annetun sääntelyn, kuten MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) ja PRIIPs-asetuksen (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products) vaikutukset. Ottaen huomioon kuinka raskas prosessi uuden sääntelyn jalkauttaminen käytännön tasolle alan yrityksille on ollut, on hälyttävää se, ettei uusi sääntely saanut kiitosta myöskään yksityissijoittajien edunvalvojilta. Sijoitustuotteista annettua informaatiota, kuten tuotto- ja kuluraportoinnin ei koettu selkeytyneen uuden sääntelyn asettamien vaatimusten myötä.

Virallisen ohjelman ohessa antoisinta matkoilla on kuitenkin tutustua ihmisiin ja kuulla miten heidän kotimaissaan sijoittaminen voi. Kaikkialla ei ole hyvin toimivaa ja yksityishenkilöille kohtuuhintaista pörssiä. Tällöin sijoittaminen voi olla jotain muuta, esimerkiksi Azerbaijanissa valtionyhtiöiden liikkeeseen laskemat joukkolainat.
Matkailu avartaa ja meillä on paljon sekä opittavaa että muille annettavaa. Nuoret Osakesäästäjät ovat nostaneet esiin sijoittamisen olevan muuta kuin eliitin harrastus. Tämä on viesti, jota mielelläni vien myös maailmalle.
World Federation of Young Investors
Perustettu 2015 (Ruotsi)
20 jäsenjärjestöä Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.
Edistää nuorten talousosaamista ja sijoittamista maailmanlaajuisesti
Katja Flittner
Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi, joka työskentelee lakimiehenä Lexia Asianajotoimisto Oy:ssä.
