Juttelin päivänä muutamana nuoren kanssa hänen sijoittamiskokemuksistaan ja sijoittajana kasvamisestaan. Tässäpä muutama ote keskusteluista:
Sinä aloitit sijoittamisen kun olit 15-vuotias. Nyt olet 18-vuotias ja takana kolme sijoittamisen vuotta. Miksi aikoinaan aloit sijoittaa?
− Mä sain Protuleirin juhlien jälkeen rahaa jonkin verran lahjaksi ja mietin että tyhmää makuuttaa kaikkia rahoja tilillä. Päätin sitten vanhempien avustuksella avata osakesäästötilin ja laittaa osan sinne, että ne poikis.
Millainen kokemus sijoittaminen näinkin pitkällä aikavälillä on ollut?
− Aluksi meni tosi hyvin, ja onnistuin tekemään jopa muutaman osakemyynnin hyvään aikaan. Sitten kuuntelin vanhempien neuvoja ja sijoitin muutamaan vetyfirmaan Norjaan ja no joo, ne rahat oli ja meni. Äiti myös suositteli paria muuta firmaa. En ehkä enää kysy häneltä.
− Pääosin olen sijoittanut kotimaisiin isoihin yrityksiin. Jotain osinkojakin olen jo saanut. Motivaatio tosin on sijoittamiseen ollut vähän koetuksella, kun kurssit menneet alas.
No just tämä: miten olet motivoinut itseäsi jatkamaan sijoittamisen parissa, kun taloustilanne ja kurssikehitys ovat olleet laskusuuntaisia?
− No monta kertaa olen meinannut myydä kaiken. Vanhemmat sanoo, että odota rauhassa. Ehkä mä oon sit tässä niitä kuunnellut, kun jo kolme vuotta nyt osakkeita ollut. Pakko miettiä, että tulee ne ylös jossain vaiheessa… Hissan ja yhteiskuntaopin tunneilta oon oppinut sen ja uskon siihen, että talous pitkällä aikavälillä kuitenkin pitäis kasvaa, niin ehkä sitten nuo osakkeetkin. Vaikka odottavan aika on pitkä.
Oletko sä hajauttanut sijoituksiasi?
− Joo, no on mulla eri toimialojen osakkeita. Mutta nyt kun tuli 18 vuotta täyteen ja saan säästötilini käyttöön, olen miettinyt, että osan siitä laitan indeksirahastoihin ja osan niistä vaikka Jenkkeihinkin. Ja haluaisin jotenkin vihreää siirtymää miettiä sijoituksissanikin. Olishan se fiksua.
Onko säästäminen ja sijoittaminen saanut sinut perehtymään talouteen enemmän?
− Kyllä mä oon oppinut niitä pörssitermejä, esimerkiksi se P-luku. Ja seuraan kyllä kurssien kehitystä. Joskus jos lehdessä tai netissä on juttua jostain kiinnostavasta firmasta, saatan tsekata sitä vähän tarkemmin. Ja näkyyhän noi talouden kuprut aina noissa sijoituksissa jotenkin, eli kyllä mä niitä seuraan.
Minkä vinkin antaisit vanhemmille, jotka haluavat tukea nuoriaan säästämisessä ja sijoittamisessa?
− Kannattais jutella rahasta, siis ihan perusjuttuja säästämisestä ja sijoittamisesta. Jos on mahdollista tukea pienellä summalla sitä harjoittelua, sekin olis hyvä. Ja jos pokut ei itse osaa ja tiedä, kandee aloittaa sijoittaminen ja säästäminen, vaikka yhdessä sen oman nuoren kanssa. Niinku yhteisenä harrastuksena, jos siihen vaan on mahis. Ei kannata pelätä.
Niinpä, mitä tuohon lisäämään, viisaita sanoja. Nuorissa on tulevaisuus. Word.
Mari Hannola-Antikainen
Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.