NFT-teknologia on tämän hetken kuumin villitys lohkoketjumaailmassa, ja markkinalla liikkuu nyt suuria summia rahaa.
NFT eli non-fungible token viittaa kyseisten virtuaalivaluuttojen yksilöllisyyteen, ja niitä voi ajatella digitaalisina omistajuuden todisteina. Alla oleva teknologia taipuu moneen käyttötarkoitukseen ja tulee varmasti olemaan merkittävä osa internetin tulevaisuutta, tätä niin sanottua Web3-ilmiötä.
Toistaiseksi NFT:t ovat nousseet tavallisten ihmisten tietoisuuteen kalliina kuvina apinoista ja hieman enemmän asiaan perehtyneille on auennut uusi taiteen alamaailma: digitaaliset ja algoritmisesti generoidut taideteokset, jotka elävät vain digitaalisessa muodossa.
Muutaman viimeisen kuukauden aikana NFT-maailmassa on muodostunut käsite ”utility NFTs” eli jonkinlaisia hyötyjä tai etuja tarjoavista NFT:stä. Esimerkkinä voidaan mainita hiljattain paljon puhuttanut projekti nimeltä PROOF Collective.
Joulukuussa lanseerattu Proof Collective NFT ei ollut taideteos, vaan kuva luottokortista, jolla pääsi mukaan suljettuun Discord chat -ryhmään. Nämä 1000 ”sisäänpääsylippua” huutokaupattiin 1–5 ETH hintaan eli ihmiset maksoivat keskimäärin n. 2,5 ETH (silloin n. $10k arvoinen) päästäkseen mukaan tähän NFT-taidetta harrastavaan ja keräilevään porukkaan.
Miksi kukaan maksaisi $250k pääsystä chattiryhmään?
Projektin on perustanut internet start-upien keskuudessa sekä yrittäjänä että sijoittajana tunnetuksi tullut Kevin Rose. Ryhmässä käydään päivittäin aktiivista keskustelua NFT-projekteista ja tulevista julkaisuista. Toisinaan ryhmän jäsenet pääsevät osallistumaan myös uusiin projekteihin ennen niiden virallista julkaisua.
Tänä päivänä Proof Collective NFT:n hinta liikkuu 80-90 ETH ($250k-300k) välillä.

Miksi kukaan maksaisi $250k pääsystä chattiryhmään?
NFT-hulluuden kasvaessa uusiin julkaisuihin osallistuminen muuttuu yhä vaikeammaksi. Yhä useammat ihmiset etsivät seuraavia nousevia projekteja, mikä johtaa siihen, että projektien julkaistessa oman NFT:nsä, niin suurin osa ihmisistä ei mahdu mukaan.
Tätä ongelmaa ei helpota se, että bottien avulla pätevimmät osallistujat voivat ostaa nopeammin ja suuria määriä. Yleensä hinnat nousevat suuren kysynnän ja rajatun saatavuuden myötä välittömästi jälkimarkkinoilla.
PROOF Collective -ryhmän jäsenillä on toisinaan mahdollisuus päästä ”ohituskaistalle” eli he pystyvät osallistumaan julkaisuun jo ennen virallista julkaisua. Tämä antaa merkittävän etulyöntiaseman ja lähes poikkeuksetta tarjoaa mahdollisuuden nopealle tuotolle, kun jälkimarkkinat aukeavat.
Yleensä hinnat nousevat välittömästi jälkimarkkinoilla.
Tämän lisäksi PROOF julkaisi oman taideprojektin nimeltä PROOF Grails, jossa oli mukana 20 taiteilijaa ja 20 taideteosta. Se, mikä teki tästä poikkeuksellista, oli se, että kukaan ei tiennyt, kuka taiteilija oli tehnyt minkäkin teoksen. Ajatus oli, että jokainen PROOF Collective jäsen sai valita yhden taideteoksen, jonka jälkeen taiteilijat paljastettiin. Kävi ilmi, että näistä 20 taiteilijasta neljä oli kymmenen eniten tienaavien NFT-taiteilijan joukossa.
Jälkimarkkinoilla tehtiin välittömästi kauppoja esim. 80 ETH:n hintaan. Ottaen huomioon, että teoksen ”minttaaminen” oli ilmaista Proof NFT-omistajille, niin yli $200k välitöntä tuottoa voidaan pitää merkittävä. PROOF Grailsin innovatiivisesta julkaisumallista tullaan varmasti näkemään vastaavia variaatioita tulevaisuudessa.
Viimeisen viikon aikana PROOF-ryhmän suuren kysynnän ja sisäänpääsyhinnan nousun myötä yhteisöä on lähdetty kasvattamaan uuden NFT:n myötä eli profiilikuvana (PFP) käytettävä NFT. Kukaan tuskin haluaa laittaa kuvaa luottokortista omaksi profiilikuvaksi ja tästä syystä PROOF Collective- ryhmälle päätettiin lanseerata oma PFP NFT.
Yhteisö kasvaa tämän myötä, koska uusia NFT:tä on 10k kappaletta ja PROOF-jäseniä vain 1000. Näistä uusista NFT:stä jaettiin ilmaiseksi PROOF Collective -jäsenille 2000 kappaletta siten, että jokaiselle PROOF NFT -omistajalle annettiin kaksi kappaletta ja loput myytiin markkinoille.

Moonbirds -projekti lanseerattiin kuluneella viikolla ja jälleen kerran saimme todistaa NFT- maailman hulluutta. Profiilikuvaksi tarkoitetut pikselöityneet kuvat pöllöistä myytiin 2,5 ETH (~ $7-8k) lähtöhintaan ja projekti keräsi yli $70M pääomaa muutamissa minuuteissa.
Jälleen kerran herää kysymys: Kuka maksaisi tästä näin järjettömän hinnan?
No, ensimmäisen päivän aikana hinta nousi 13 ETH:iin (n. $35k). Tätä artikkelia kirjoittaessa hinta on kivunnut jo lähes 20 ETH:iin. Suurimmat kaupat harvinaisista pöllöistä on tehty 150 ETH:in hintaa (n. $450k) ja ensimmäisen neljän päivän aikana kauppaa käytiin historiallisen noin $300 miljoonan edestä.
Oli mitä mieltä tahansa pöllöistä ja NFT-hullutuksista, niin alla oleva teknologia on tullut jäädäkseen ja sen uusia käyttötarkoituksia syntyy jatkuvasti. Digitaalisen identiteetinrakentaminen ja käsite omistamisesta tulee muuttamaan sen, miten ihmiset kanssakäyvät internetissä.
Martin Wichmann
Kirjoittaja on Konsensus ry:n hallituksen jäsen.
