Vastuullisella sijoittamisella on mahdollista saada yleistä markkinakehitystä parempia tuottoja, varsinkin jos tunnistaa sijoituskohteikseen kunkin toimialan vastuullisimmat yritykset. Kaikki vastuullinen sijoittaminen ei kuitenkaan ole tuottavaa ja vastuullisuutta kannattaakin arvioida taloudellisten tietojen rinnalla.
Vastuullinen sijoittaminen käytännössä voi kuitenkin kuulostaa yksityissijoittajalle vähän työläältä tai vähintäänkin monimutkaiselta. Silti yksityissijoittajakin voi sijoittaa vastuullisesti ja hyötyä mahdollisuuksista saavuttaa samaan aikaan sekä hyvä tuotto että kestävät sijoituskohteet.
Kokosin tähän neljä tärppiä yksityissijoittajalle alkuun pääsemiseksi:
1. Hyödynnä julkista vertailutietoa yritysten vastuullisuudesta
Yksityissijoittajakin pääsee vauhtiin vastuullisten yhtiöiden tunnistamisessa, kun hyödyntää sellaisia instituutiosijoittajienkin käyttämiä lähteitä, joista on jonkin verran julkista tietoa saatavilla.
Monet instituutiosijoittajat hyödyntävät esimerkiksi MSCI:n tai Sustainalyticsin vastuullisuusluokituksia yhtiöille. Nämä luokitukset kuvaavat laajasti erilaisia vastuullisuusnäkökohtia. On olemassa muun muassa sellaisia pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:iä, jotka sijoittavat toimialoittain vastuullisimpaan parhaimmistoon esimerkiksi MSCI:n tai Sustainalyticsin luokitusten mukaan. ETF:ien sijoituskohteet ovat julkisia.
Yksityissijoittajakin voi sijoittaa vastuullisuusindeksejä seuraaviin sijoitustuotteisiin tai hakea esimerkiksi niistä muodostettujen ETF:ien sijoituskohteista ideoita vastuullisista sijoituskohteista. Vastuulliset ETF:t tunnistaa usein siitä, että niiden nimissä on mukana joko kirjainyhdistelmä ”SRI” (socially responsible investing) tai ESG (environmental, social, governance).
2. Tarkista vastuuttomimmat yritykset mustilta listoilta
Yksityissijoittajakin voi haluta välttää ainakin kaikista vastuuttomimpia yhtiöitä. Tämä voi sijoittajasta riippuen tarkoittaa esimerkiksi yhtiöitä, jotka ovat rikkoneet kansainvälisiä normeja ympäristötuhon ja korruption ehkäisemisestä tai työelämän ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.
Monet instituutiosijoittajat kuten Norjan valtion eläkerahastoa hallinnoiva Norjan pankki (NBIM) julkaisevat sivuillaan listan poissuljetuista yhtiöistä. Osa sijoittajista raportoi myös poissulkemisen syistä.
3. Tutustu yrityksiin tunnistaaksesi tulevaisuuden voittajat
Varsinainen yrityskohtainen vastuullisuusanalyysi alkaa siitä, että sijoittaja tunnistaa mitkä vastuullisuusteemat ovat olennaisia kullekin yritykselle. Tähän voi hyödyntää esimerkiksi yhdysvaltalaisen SASB:in (Sustainability Accounting Standards Board) määritelmää siitä, mikä on olennaista eri toimialoille.
Keskeistä on myös pohtia, miten vastuullisuustrendit tulevat vaikuttamaan yrityksiin ja miltä yrityksen liiketoiminta vaikuttaa suhteessa kehitykseen: onko yritys osa vastuullisuushaasteiden ratkaisua vai ongelmaa?Yritysten vastuullisuusraportointi on hyvä paikka aloittaa selvittäminen.
4. Valitse vastuullinen rahasto
Vastuulliseksi kuvattuja rahastoja on markkinoilla tarjolla runsaasti. Yksi ydinkysymys asiakkaan näkökulmasta onkin mitkä näistä rahastoista hoitavat vastuullisen sijoittamisen paremmin kuin muut. Tähän on tarjolla tueksi muun muassa rahastojen julkisia vastuullisuusluokituksia, kuten Morningstarin maapallot ja Climetricsin ilmastovaikutuksiin keskittyneet rahastoraportit. Ne tarjoavat karkeita arvioita rahaston sijoituskohteiden vastuullisuudesta.
Lisäksi yksityissijoittajakin voi perehtyä siihen, miten varainhoitajat vaikuttavat sijoituskohteisiin vastuullisuuden edistämiseksi. Vaikuttamista voi vertailla hyödyntäen esimerkiksi tietoja kansainvälisen vastuullisen sijoittamisen organisaation PRI:n sivuilta, jolle aloitteen allekirjoittaneet instituutiosijoittajat raportoivat vuosittain vastuullisen sijoittamisen toteutumisesta.
Myös yksityissijoittaja hyötyy siitä, että ymmärtää ammattilaisten käyttämiä menetelmiä, mahdollisuuksia ja haasteita sijoitusten vastuullisuusanalyysissa. Näiden tietojen pohjalta myös yksityissijoittaja voi arvioida sijoitustensa vastuullisuutta ja oman palveluntarjoajansa kuten pankin tarjoamien sijoitustuotteiden vastuullisuutta.
Uutuuskirja tuo vastuullisen sijoittamisen kaikkien saataville
Vastuullisuus tarjoaa mahdollisuuksia niin instituutio- kuin yksityissijoittajillekin – sekä tuottoja että keinoja kestävyyden edistämiseen. Minun ja Hankenin apulaisprofessorin Hanna Silvolan uutuuskirja Vastuullisuudesta ylituottoa sijoituksiin (Alma Talent, 2019) kuvaa käytännönläheisesti ja case-esimerkkien avulla, miten kaikki sijoittajat pääsevät hyötymään näistä mahdollisuuksista käytännössä. Kerromme myös mitkä ovat erilaisten vastuullisuusanalyysin menetelmien vahvuudet ja rajoitteet sekä soveltuvimmat käyttötarkoitukset.
Tiina Landau
Tiina Landau on taustaltaan vastuullisen sijoittamisen analyytikko Ilmarisella, KPMG:llä ja OP-Ryhmässä.
