Osakesäästötili ei ole keino siirtää verotusta eteenpäin vaan tavalliselle suomalaiselle helpompi ja mielekkäämpi tapa vaurastua. Siitä hyötyy koko yhteiskunta.
SAK:n Ilkka Kaukoranta kirjoitti happaman blogin osakesäästötilien aiheuttamasta verokertymän rapautumisesta. Kirjoitus oli täynnä virheitä, ja joihinkin niistä puuttui jopa verottaja. Me Osakesäästäjät olemme olleet yhdessä luomassa ministeriön ja eduskunnan kanssa Suomeen järjestelmää, jolla suomalaisten (ja monien SAK:n jäsenten) säästämistä edesautetaan ja erittäin pitkä takamatka esimerkiksi ruotsalaisiin säästäjiin saataisiin vihdoin kurottua umpeen.
Osakesäästötili ei ole rikkaille suunnattu työkalu siirtää verotusta eteenpäin. Se on 50 000 euron maksimisijoituksella tarkoitettu nimenomaan tavalliselle suomalaisille, jotta säästämisestä tulisi helpompaa ja mielekkäämpää ja näin ollen siitä tulisi yhä useammalle uudenlainen elämäntapa. Mitä vauraampi suomalainen keskiluokka on, sitä paremmin koko Suomi menestyy.
Osakesäästötili ei ole rikkaille suunnattu työkalu siirtää verotusta eteenpäin.
Kaukorannan blogissa nostettiin tikun nokkaan mahdollisuus, että osakesäästötiliä käytetään väärin lahjoitusten muodossa. Tässä oli Kaukorannan ensimmäinen virhe. Osakesäästötiliä ei saa lahjoittaa. Näin ollen osakesäästötili on veroteknisesti jopa heikompi kuin muun tyyppinen varallisuus, jossa tämäntyyppisiä lahjoitusrajoituksia ei ole. Esimerkiksi sijoitusasunnon voi lahjoittaa jopa merkittävästi alle reaaliarvon. Myös suorat osakesijoitukset ja rahasto-osuudet ovat lahjoitettavissa.
Toinen asia, josta Kaukoranta antaa kirjoituksessaan täysin vääränlaisen kuvan on tilanne, kun osakesäästötilin haltija kuolee ja perikunta perii osakesäästötilin sisältämät arvo-osuudet. Kaukorannan mukaan tilanne rapauttaa veropohjaa, koska tässä tilanteessa ei veroteta arvonnousua, vaan maksetaan pelkkä perintövero. Onkohan Kaukoranta tutustunut kovinkaan tarkasti Suomen perintöveroon? Millaisessa tilanteessa nämä molemmat tulevat maksuun? Olivat sitten esimerkiksi ne Kojamo Oyj:n osakkeet osakesäästötilin sisällä tai suoraan arvo-osuustilillä, huomioidaan kummassakin ainoastaan kuolinhetken markkina-arvo.
Kaukoranta antaa ymmärtää kirjoituksessaan myös, ainakin rivien välistä, että arvonnousua pitäisi verottaa reaaliajassa, kuten osinkojakin. Tämä on absurdi esitys. Tällöin valtion pitäisi korvata reaaliajassa myös säästäjän tappioita. Kaukoranta lienee unohtanut, että markkinat voivat myös laskea. Ja kun osakemarkkinat ja suhdanteet ainakin noin teoriassa kulkevat käsi kädessä, kärjistäisi tämä merkittävästi valtiontalouden yli- ja alijäämää.
Osingoista maksavat veroja ainoastaan suomalaiset piensijoittajat ja säästäjät.
Suomalaisessa pääomaverotusjärjestelmässä on yksi merkittävä valuvika. Osingoista maksavat veroja ainoastaan suomalaiset piensijoittajat ja säästäjät. Esimerkiksi SAK saa vuosittain merkittävät osingot täysin verovapaina. Kun Matti Meikäläinen omistaa Kojamon osakkeita, maksaa hän niistä osinkoveroaa 25,5-28,9 %. SAK saa osinkonsa verokannalla 0 %. Jos edustaisin kyseistä tahoa, jolle on rakennettu näin oiva saanto (SAK omistaa Kojamosta 0,39 %), pitäisin suuni kiinni näistä asioita hyvin tarkasti.
Annetaan Suomen ja suomalaisten vaurastua, se ei ole keneltäkään pois, puoluerajoista riippumatta.
Karri Salmi
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.