<b>Nassim Nicolas Taleb</b> kirjoitti 2007 kirjan Musta joutsen – Erittäin epätodennäköinen vaikutus. Terminä musta joutsen tarkoittaa erittäin epätodennäköistä tapahtumaa, jolla on kolme luonteenomaista piirrettä: epäennustettavuus, valtava vaikutus kaikkeen ja kolmantena se, että osaamme kehittää sille selityksen, jonka ansiosta musta joutsen vaikuttaa loppujen lopuksi vähemmän satunnaiselta kuin olikaan.
Talebin mukaan ihmiset eivät näe mustia joutsenia etukäteen. Hänen mukaansa ihmiset on opetettu tuijottamaan yksityiskohtia, jolloin niin sanottu ”iso kuva” jää huomaamatta. Ei nähdä metsää puilta. Taleb on toiminut matemaatikkona ja optiomeklarina, joten monet hänen ajatuksensa tuovat mielenkiintoista ajatuskulmaa sijoittajan käyttäytymiseen.
Sijoitustoiminnassakin voisimme käsitellä mustia joutsenia ja jopa hyötyä niistä. Vastakohta mustalle joutsenelle on neonjoutsen. Sillä on niin ikään valtava vaikutus kaikkeen, se on hyvin harvinainen, mutta toisin kuin musta joutsen, se välkkyy neonvärisenä edessämme ja kaikkien pitäisi se nähdä.
Toisin sanoen, myöskään silmien edessä olevaa kirkasta joutsenta ei nähdä, tai tarkemmin sanottuna ei haluta nähdä.
Markkinoiden volatiliteetti on kasvanut viimeisten viikkojen ajan. Yksittäiset päivämuutokset ovat huimia ja markkinamuutosten korrelaatio saattaa olla talousdataan nähden täysin nurinkurista. Hyvä esimerkki tästä oli 13.10. hieman odotuksia heikommat inflaatioluvut USA:ssa. Nasdaq painui pari prosenttia miinukselle ja päätyi kuitenkin lopulta parin prosentin nousuun.
Asiantuntijat USA:ssa ovat alkaneet puhua neon-joutsenesta ja markkinaonnettomuudesta (market accident). Markkinoiden stressitilaa seurataan USA:ssa muun muassa OFR:n stressi-indeksillä. Se on noussut nyt huippuunsa koronakriisin jälkeisenä aikana, mutta on vielä kaukana kevään 2020 tasoista.
Erityisesti edelleen nousevat korot ja inflaatio ovat huolena. Kasvanut volatiliteetti voi myös kieliä siitä, että muutos markkinan trendissä on käsillä. Karhumarkkinan kesto alkaa nyt olla siinä pisteessä, mitä ne ovat historian saatossa keskimäärin kestäneet.
Osakemarkkinoiden arvostustaso alkaa olla paikoitellen jo hyvinkin houkutteleva ja eteenpäin katsovat p/e-luvut ovat erityisesti Euroopassa jo hyvinkin paljon alle keskimääräisen tason, jos on asiantuntijoita uskominen.
Mene ja tiedä. Kysymyksiä on ensi talvelle paljon. Tärkeimpänä indikaattorina itse seuraan kuluttajien käyttäytymistä ensi talven pakkasissa. Löytyykö uskallusta ostaa vai jäätyvätkö ostohousut pakkasen nostaman sähkölaskun myötä?
Jos kuluttajat lyövät jarrut pohjaan, eivät yhtälön toisella puolella yritysten tulokset voi pysyä kasvu-uralla. Seurataan siis, minkä värisiä joutsenia taivaalla lentää ennen kuin pääsemme jälleen nauttimaan osakemarkkinoiden myötätuulista.
Karri Salmi
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.