En koskaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka suuria riskejä monet ovat valmiita ottamaan markkinoilla sijoittaessaan, mutta eivät koskaan kävele suojatien yli punaisten valojen palaessa tai jätä tarkistamatta maitopurkin päivämäärää ja tuoksua ennen kuin kaatavat sitä kahviinsa.
KUMPPANIBLOGI | MANDATUM
Näin vaikka markkinoilla on riskejä oikeastaan ihan joka puolella. Yksittäisiin osakkeisiin kohdistuu riskejä, valuuttariskit ovat kanssamme päivittäin, raaka-aineiden hinnat nousevat ja laskevat, korkoriskistä puhutaan tällä hetkellä erityisen paljon.
Viimeisten 25 vuoden aikana olemme kokeneet teknokuplan puhkeamisen, finanssikriisin, WTC-iskut, pandemiat, mm. Irakin ja Afganistanin sekä käynnissä olevan Ukrainan sodan ja Brexitin. Isompia ja vähän pienempiä riskejä ja uhkia on markkinoilla läsnä käytännössä jatkuvasti.
Mutta riskeiltä voidaan myös varautua ja suojautua monella eri tavalla. On mahdollista hajauttaa, suojata, pienentää positiota, olla longina, olla shorttina tai vain sulkea positiot ja lähteä vaikka kalaan. Näin opetti muuan Jesse Livermore, joka oli yksi maailman kuuluisimmista treidereistä. Ja kun puhutaan riskeistä sijoittamisessa niin herra Livermore ainakin tiesi mistä puhui.
Lopulta nämä riskit ja erityisesti riskienhallinnan puuttuminen koitui ”The Great Bear of Wall Street”:n kohtaloksi vuonna 1940.
Riskienhallinta on hyvin mielenkiintoinen laji ja sitä voi tehdä monella eri tavalla. Tässä joitakin tapoja, joilla voi pyrkiä hallitsemaan oman salkun riskejä ja suojautumaan kurssilaskuilta:
Osakesalkun hajauttaminen maantieteellisesti, eri toimialoihin, arvo-osakkeisiin sekä hyviin osingonmaksajiin.
Hajauttaminen eri omaisuuslajeihin kuten osakkeet, raaka-aineet, jalometallit, valuutat, kryptovaluutat.
Hajauttaminen ajallisesti eli ostamalla useammassa erässä, esimerkiksi kuukausittain.
Position riskienhallinta Stop- ja Take Profit -toimeksiannoilla sekä säätelemällä position kokoa.
Osakkeen, osakeindeksin tai raaka-aineen hinnan suojaus kurssilaskulta ostamalla Put- eli myyntioptioita.
Osakesalkun suojaus kurssilaskulta myymällä indeksifutuureja.
Suojautuminen raaka-aineen hinnan nousulta tai laskulta ostamalla tai myymällä futuureja.
Suojautuminen korkoriskiltä myymällä Euribor-futuureja.
Riskienhallintaa hajauttamalla
Monille sijoittajille tutuin riskienhallinnan tapa on sijoittajien vanha viisaus: hajauttaminen. Hajauttaa voi esimerkiksi osakkeisiin, eri markkinoille, maanosiin ja toimialoille, arvo- ja kasvuosakkeisiin sekä lisäksi tietysti muihin omaisuuslajeihin, kuten raaka-aineisiin, valuuttoihin ja jalometalleihin. Harvoin kaikki laskevat yhtä aikaa, missä piileekin hajautuksen idea.
Nykypäivänä maailman kehittyneimmillä online-kaupankäyntialustoilla on tarjolla kymmeniä tuhansia sijoitusinstrumentteja. Esimerkiksi Mandatumin Traderista löytyy osakkeita yli 30 markkinalta ympäri maailman aina Sveitsistä Singaporeen, Tokiosta Torontoon sekä Helsingistä Hongkongiin. Lisäksi valikoimissa on tuhansia ETF-rahastoja, paljon joukkovelkakirjoja eli bondeja on myös online-treidattavissa sekä runsaasti maailman tunnetuimpia futuureja, optioita ja paljon muita johdannaisia.
Maantieteellinen hajauttaminen onnistuu hyvin helposti myös osakesäästötilillä, jos välittäjällä on valikoimissaan esimerkiksi Euroopan, Pohjois-Amerikan, Aasian, Afrikan ja Australian pörssejä. Näille markkinoille pääsee toki kustannustehokkaasti myös ETF-rahastojen avulla arvo-osuustilin kautta.ETF:ää ostamalla sijoittaja saa valmiiksi hajautetun sijoitusratkaisun, jolla voi käydä kauppaa kuten osakkeilla ja kulut ovat yleensä merkittävästi pienemmät kuin vaikkapa perinteisissä sijoitusrahastoissa. Yleensä ETF:n kohde-etuutena on jokin osakeindeksi kuten DAX, Euro STOXX 50, S&P 500 tai Nasdaq 100.
Ylipäänsä osakeindeksejä on tarjolla kymmeniä erilaisia useiden eri instrumenttien kautta. Raaka-aineita, jalometalleja sekä perusmetalleja on niitäkin kymmeniä eri vaihtoehtoja kuten kulta, hopea, platina, palladium sekä kupari ja alumiini. Lisäksi on tarjolla niin energianlähteitä kuin vaikka maataloustuotteita kuten vehnä, kahvi, soijapapu, maissi ja vaikkapa appelsiinimehu.
Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on valtavasti, mutta sijoittajan ei kannata vaipua epätoivoon valikoiman edessä. Esimerkiksi Traderista löytyy paljon inspiraatiota, signaaleja sekä muita työkaluja, jotka voivat auttaa sijoituspäätöksiä tehtäessä. Lisäksi on olemassa erilaisia valmiiksi rakennettuja mallisalkkuja kuten vaikkapa Ray Dalion ”Joka sään salkku” tai Steen Jacobsenin ”Sadan vuoden portfolio”, josta löytyy lisätietoa myös Traderin Research-moduulin kautta.
Hajauttaa voi myös ajallisesti. Ajallisesti hajauttamalla voidaan ostot jakaa useampaan erään, esimerkiksi 12 kertaa vuodessa tai vaikka joka toinen kuukausi. Tällöin sijoittaja pienentää merkittävästi riskiä, että tulisi ostaneeksi juuri silloin, kun kurssit ovat huipuissaan. Ajallinen hajautus onnistuu helposti vaikkapa osakkeilla tai ETF-rahastoilla.
Voiko sijoituksia vakuuttaa kurssilaskun varalta?
Vakuutamme kotimme, automme, terveytemme ja kesämökkimme. Pääasiassa siltä varalta, että jos jotain ikävää sattuisi. Mitä jos mitään ei tapahdukaan? Meitä harvemmin harmittaa se, ettei mitään sattunutkaan ja tuli taas maksettua vakuutusmaksuja vuoden verran ”turhaan”. Eikä tällaisia vakuutuksia voi juurikaan edes vähentää verotuksessa.
Samaa ajatusta voi soveltaa myös sijoittamiseen.
Useimmiten syy ja tarve salkun suojaamiseen tulee pelosta ja odotuksesta, että kurssit tulisivat laskemaan tulevaisuudessa. Mahdollisten veroseuraamusten vuoksi positioiden myynti ei välttämättä ole se kannattavin ratkaisu, joten suojaaminen voisi olla sopivampaa.
Harva osakesijoittaja kuitenkaan tietää, että hajautetun kotimaisen osakesalkun suojaaminen kurssilaskulta onnistuu suhteellisen helposti esimerkiksi Euro STOXX 50 -indeksifutuurin (FESX) avulla.
Helsingin pörssin yleisindeksiin ei nimittäin juurikaan ole markkinoilla tarjolla johdannaisinstrumentteja, kuten optioita tai futuureja, mutta Euroopan 50 markkina-arvoltaan suurimman yhtiön sekä vaikkapa OMX Helsinki 25 -indeksin välinen korrelaatio on hyvin vahva ja positiivinen. Eli ne liikkuvat lähes käsi kädessä sekä nousuissa, että laskuissa.
Siispä myymällä esimerkiksi yhden Euro STOXX 50 -indeksifutuurin sijoittaja saa erittäin helposti ja kustannustehokkaasti suojattua n. 35 000 euron arvoisen salkun. Suojaus ei ole aivan täydellinen ja lopputulos voi olla hieman parempi tai heikompi kuin oli tarkoitus. Esimerkiksi osakemarkkinoiden 10 prosentin laskun koittaessa (-3 500 EUR salkussa) sijoittaja olisi kuitenkin varmasti tyytyväinen tekemäänsä suojausoperaatioon, mikäli myydyn futuurin arvo olisi noussut 10 % eli 3 500 euroa. Ja yöunien laatu olisi hyvin todennäköisesti parempi kuin ilman suojausta. Futuurit toimivat erittäin suoraviivaisesti eli 10 % nousu tarkoittaa 10 % nousua ja lasku vastaavaa laskua position arvossa.
On hyvä muistaa, että suojausta ei ole tarkoitus pitää päällä ikuisesti, vaan markkinanäkymien muuttuessa suojaus on yleensä tarkoituksenmukaista purkaa.
Voit lukea lisää futuureista ja muista johdannaisista täältä.
Muita tapoja hallita salkun riskejä
Hyvin suosittu tapa hallita yksittäisten positioiden riskejä erityisesti aktiivisimpien sijoittajien keskuudessa on asettaa jokaiselle positioille tavoite Take Profit -toimeksiannon (Limit) avulla sekä rajoittaa yksittäisen position mahdollinen tappio Stop Loss -toimeksiannon (Stop) avulla. Tällöin sijoittaja tietää pörssien aukioloaikoina kyseisen position maksimitappion sekä -tuoton ja pienentää näin salkun kokonaisriskiä.
Kokeneemmat sijoittajat saattavat suojautua osakkeen, osakeindeksin tai raaka-aineen hinnan kurssilaskulta ostamalla Put eli myyntioptioita tai myymällä indeksifutuureja tai muita johdannaisia. Suojaaminen käyttämällä optioita toimii enemmän vakuutustyyppisesti, kun taas futuurien kautta sijoittaja voi ottaa vastakkaisen position suojattavaan nähden ja näin lukita tilanteen valitulle tasolle. On myös mahdollista suojautua salkun valuuttakurssiriskiltä valuuttajohdannaisten avulla, raaka-aineen hinnan nousulta tai laskulta ostamalla tai myymällä futuureja sekä korkoriskiltä myymällä esimerkiksi Euribor-futuureja.
Ylipäänsä sijoittajan on tärkeää tietää, että työkalut ovat jokaisen ulottuvilla ja yllättävänkin lähellä eikä huolellisesti suunnitellun sijoitusstrategian tärkeyttä voi liikaa korostaa.
Voit lukea lisää eri suojaustavoista mm. täältä: Minkälaisilla strategioilla sijoituksiaan voi suojata?
Löydät myös riskienhallintaa ja näitä asioita tarkemmin käsittelevän webinaarin täältä.
Sell in May vai Trend is your Friend?
Mitä nyt? Olisiko vanhan sanonnan mukaan pitänyt myydä toukokuussa ja poistua markkinoilta joksikin aikaa vai onko pitkän ajan trendi edelleen meidän ystävämme ja suunta jatkuu jälleen koilliseen tämän korjausliikkeen jälkeen?
Kukaan ei tiedä. Internetin keskustelupalstat ja TV:n talouskanavat ovat täynnä asiantuntijoita sekä puhuvia päitä, jotka kertovat sijoittajille enemmän tai vähemmän faktatietoon perustuvia analyyseja sekä ennusteita tulevaisuudesta. Yritykset ja erityisesti pörssiyritykset pyrkivät parantamaan tuloksiaan vuodesta ja kvartaalista toiseen. Valtiot ja keskuspankit säätelevät korkoja, elvyttävät ja lisäelvyttävät talouksia, lisäävät ja vähentävät tukiostoja ja sitä talouskasvua tavoitellaan jatkuvasti samalla, kun yritetään hillitä talouden ylikuumenemista sekä alijäähtymistä.
Tähän asti markkinoiden suunta on kuitenkin lopulta pitkällä tähtäimellä ollut yläviistoon. Toki sijoittajan tulee muistaa, ettei historiallinen tuotto ole koskaan tae tulevasta.
Traderin avulla myös osakesäästäjän on mahdollista hajauttaa, hallita riskejä ja olla laittamatta niitä kaikkia munia siihen samaan koriin. Jos sijoitussalkun suojaaminen parantaa meidän yöunien laatua niin sitten sitä todennäköisesti kannattaa ainakin välillä tehdä. Täytyy kuitenkin muistaa, että tuottojen saavuttaminen on hyvin vaikeaa, jos ei ole valmis ottamaan riskejä ja osakemarkkinoilla niitä on tarjolla.
Osakesäästäjien jäsenenä käyt kauppaa Traderissa aina vähintään Plus-hintaluokassa (alk. 0,04 %, min. 6 €). Jäsenhinta ei edellytä tiettyjä kauppamääriä tai salkun kokoa palvelussa. Trader on osakesäästäjien Välittäjä 2021 -tutkimuksen ykkönen. Vertailun mukaan Traderilla on eniten hinnan ja laadun suhteen tyytyväisiä asiakkaita. Trader-kaupankäyntipalvelussa ulottuvillasi on 40 000+ sijoituskohdetta, 60+ markkinaa. Traderiin voit avata arvo-osuustilin lisäksi myös osakesäästötilin. Mandatum Life Palvelut Oy toimii Suomessa Saxo Bankin sidonnaisasiamiehenä.
Lue lisää Mandatumin tarjoamista eduista Osakesäästäjille
Veli-Matti Valkama
Mandatumin Sales Trader Veli-Matti Valkama auttaa päivätyökseen osakesäästäjiä ja muita Trader-käyttäjiä olemaan Longina ja Shorttina sekä hajauttamaan ja hallitsemaan erilaisia riskejä markkinoilla.
