Osakkeisiin on sijoitettu satojen vuosien ajan, kryptosijoittaminen on vasta viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä näillä sijoitusmuodoilla on?
Kryptosijoittaminen on kasvattanut suosiotaan. Elokuussa julkaistun Klarnan teettämän tutkimuksen mukaan jo 15 % suomalaisista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Verrattuna osakesijoittamiseen kryptosijoittamisessa on monia erityispiirteitä, joita varsinkin tuoreen kryptosijoittajan on syytä ottaa huomioon.
Kryptovaluuttoja luonnehditaan usein hyvin volatiilisiksi ja riskialttiiksi. Monilta osin tämä pitääkin paikkansa. Useiden prosenttien päivävaihtelut ylös ja alas ovat tavanomaisia suurimmille kryptovaluutoille kuten bitcoinille ja ethereumille. Monilla vaihtoehtoisilla kryptovaluutoilla (altcoin) jopa useiden kymmenien prosenttien liikkeet voivat olla päivittäisiä. Markkinat ovat auki 24/7/365, jolloin kryptosijoittajalla on mahdollisuus käydä kauppaa myös viikonloppuisin ja juhlapäivinä, kun taas osakemarkkinat ovat auki pääsääntöisesti arkisin.
Kryptovaluuttamarkkina on hyvin pirstaloitunut. Erilaisia kryptovaluuttoja on Coinmarketcap:n mukaan jo yli 20 000 ja kryptopörssejäkin yli 500. Osa keskitettyjä, osa hajautettuja, osa on johdannaispörssejä ja osa toimii P2P-mallilla. Kymmenen markkina-arvoltaan suurimman kryptovaluutan osuus koko kryptomarkkinasta on noin 80 %. Näistä bitcoinin osuus on vajaa 40 % ja ethereumin noin 20 %. On hyvä muistaa, että useimmat pienemmät coinit ja tokenit ovat verrattavissa enemmänkin alkuvaiheen startup-yrityksiin tai jopa niin sanottuihin arpakuponkeihin, kuin varsinaisiin vakavasti otettaviin sijoituskohteisiin.
Arvon muodostumisen periaatteet
Kryptovaluuttojen arvonmääritys voi olla haasteellista, varsinkin kun perinteiset osakkeiden arvonmääritystyökalut, kuten diskontattu kassavirta tai osakekohtaiset tunnusluvut ja arvostuskertoimet, eivät suoraan sovellu kryptovaluuttoihin. Bitcoinin arvonmääritykseen on kehitetty erilaisia lähestymistapoja, kuten suhteellinen arvo arvonsäilyttäjänä sekä tarjontaan ja kysyntään perustuvat mallit. Lisäksi bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvoa voidaan yrittää arvioida tuotantokustannusten, adoption, käytettävyyden ja erityisesti niukkuuden näkökulmista. Adoptioaste on jatkanut kasvamistaan; tällä hetkellä maailmassa on eri arvioiden mukaan yli 300 miljoonaa kryptovaluuttojen käyttäjää ja käyttäjien määrän ennustetaan edelleen jatkavan kasvuaan.
Monet kansainväliset investointipankit ovat julkaisseet arvioitaan esimerkiksi bitcoinin ja ethereumin ”oikeasta arvosta”, mutta arvonmäärityksen lopputulema on kuitenkin jokseenkin subjektiivista, kuten toki osakepuolellakin. Viime kädessä arvo muotoutuu ainakin teoriassa vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Perehdy ja hyödynnä oppimaasi
Joka toimialalla on oma termistönsa ja omat fundamenttinsa, mitä sijoittajan kannattaa seurata, niin myös kryptomarkkinalla. Louhinta, lohkot, vaikeusaste, haarautuminen, konsensusmekanismi, salamaverkko, Github-aktiviteetti, solmu… Kryptosijoittajan kannattaa perehtyä bitcoinin taustalla olevaan teknologiaan, työntää kädet saveen ja tehdä itse konkreettisia transaktioita – mahdollisesti jopa pyörittää omaa bitcoin-solmua.
Kryptovaluuttojen erityinen ominaispiirre liittyy turvalliseen säilytykseen. Säilytyksen suhteen osakesijoittajalla on tyypillisesti kaksi vaihtoehtoa, joko arvo-osuustili tai osakesäästötili, jolloin säilytyksestä huolehtii useimmiten oma välittäjä tai pankki. Kryptovaluuttojen säilytyksen suhteen kryptosijoittajalla on myös vaihtoehtoja. Ensituntumalta helppo ratkaisu voi olla jättää coinit kolmannen osapuolen, kuten pörssin tai erillisen säilytyspalvelun huolehdittavaksi. Tällöin kuitenkin sijoittaja voi altistua monenlaisille riskeille, kuten hakkeroinnille. Monissa tapauksissa suositeltavampi ratkaisu onkin huolehtia säilytyksestä itse ja siirtää kryptovaluutat omaan lompakkoon.
Erityisesti pitkäaikaissäilytykseen oma lompakko on yleensä turvallisempi vaihtoehto, mutta vastaavasti vastuu ja riski varojen säilytyksestä on tällöin sijoittajalla itsellään. Kryptovaluuttoihin sijoittaessa tuleekin kiinnittää erityistä huomiota tietoturvaan sekä tutustua erilaisiin säilytysratkaisuihin perusteellisesti.
Sijoitussalkun uusi mahdollistaja
Bitcoin ja kryptovaluutat ovat kokonaisuudessaan täysin uusi ja innovatiivinen omaisuusluokka. Osakkeilla on käyty kauppaa jo useamman vuosisadan ajan, kun taas ensimmäinen kryptovaluutta bitcoin on teini-iässä ja kryptomarkkinan alkuaikojen ”villi länsi” on kehittynyt salonkikelpoisempaan suuntaan. Kryptomarkkinan oppimiskäyrä voi olla aluksi haastava, mutta osakemarkkinoilta tutut opit, kuten oma sijoitussuunnitelma sekä sijoituskohteeseen ja markkinoihin perehtyminen parantaa pidemmällä aikavälillä positiivisten onnistumisten todennäköisyyttä.
Tällä viikolla kryptosijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea ethereumiin. Ethereum-verkossa tapahtuu Merge-päivitys, arviolta 14.-15.9. Tarkoitus on siirtyä työntodistepohjaisesta louhinnasta (PoW) varannon todistemalliin (PoS). Käytännössä muun muassa verkon energiankulutuksen on tarkoitus vähentyä merkittävästi ja ethereumin tarjontakäyrän odotetaan kehittyvän alaspäin deflatoriseen suuntaan. Onkin mielenkiintoista seurata, toteutuuko päivitys suunnitellusti, haarautuuko ethereumista kenties uusi työntodistepohjainen verkko ja mitä ethereumin arvolle loppuvuoden aikana tapahtuu.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.