Vuonna 2022 pörssiyritysten tulokset vielä kasvoivat, mutta miten käy vuonna 2023? Historiassa pörssikurssit ovat kehittyneet tuloslamassa kehnosti. Milloin kurssien voidaan olettaa palautuvan takaisin uusiin huippuihin?
Maailmalla pörssiyritysten tuloskasvu ja tuloskasvuennusteet ovat olleet laskussa. S&P 500 -yritysten Q3-tuloskasvu oli reilussa kahdessa prosentissa, ja vuoden viimeiselle neljännekselle analyytikot odottavat tulosten laskevan 2,8 prosenttia. Vielä kesäkuussa analyytikot odottivat yhdeksän prosentin tuloskasvua Q4:lle, joten markkina on muuttunut nopeasti heikompaan.
Euroopassa tulosennusteet ovat kääntyneet myös laskuun, mutta pudotus on maltillisempi kuin USA:ssa. Tämä johtunee indeksien erilaisesta sisällöstä. USA on teknologiapainotteisempi, ja teknologiasektori on ollut yksi sektoreista, joissa tulosennusteet ovat laskeneet eniten.
Koko vuoden tuloskasvu näyttäisi olevan USA:ssa (S&P 500 -indeksi) 5,1 prosenttia tämänhetkisillä analyytikkoennusteilla. Tämä alittaa kymmenen vuotta jatkuneen historiallisen tuloskasvun. Vuonna 2022 tuloskasvu painottui alkuvuoteen, joten pörssiyritysten kasvu maailmalla on hidastunut verrattuna edellisvuosiin, ja hidastuminen on kiihtynyt vuoden 2022 edetessä.
Todellisuudessa tilanne on heikompi, sillä kasvusta on vastannut enimmäkseen energiasektori hurjalla 150 prosentin tuloskasvulla. Ilman energiasektoria USA:laiset pörssiyritykset olisivat olleet tuloslamassa jo vuonna 2022.
Näyttää siltä, että ainakin vuoden 2023 alkupuoliskolla tuloslama jatkuu.
Q3 oli viimeinen vahva tuloskausi Helsingin pörssissä
Q3-tuloskausi jäänee Helsingin pörssissä viimeiseksi vahvaksi kvartaaliksi koronan jälkeisellä nousukaudella. Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ja liiketulos kasvoivat selvästi vertailukauteen nähden. Liikevaihdon kasvua tuki kohonneiden kustannusten siirtäminen lopputuotteiden hintoihin, mutta kasvaneet energiakustannukset olivat osaltaan samalla vaimentamassa yritysten tuloskasvua.
Mediaanipörssiyritys kasvatti liikevaihtoa lähes 14 prosenttia, mutta liiketulos kasvoi vain vajaat kuusi prosenttia.
Tuloskauden parhaat suoriutujat
Tuloskauden parhaat suoriutujat Suomessa olivat enimmäkseen perusteollisuuden syklisiä yrityksiä. Sama trendi on näkynyt myös maailmalla. Teknologiayhtiöt jäivät odotuksista, mutta perinteisempi teollisuus onnistui hyvin.
TOP 5 LIIKEVAIHDON YLITTÄJÄT
Telesten liikevaihto kehittyi analyytikoiden ennusteisiin nähden parhaiten. Yhtiön kysyntä jatkui vahvana, mutta tulos laski muun muassa kohonneiden kustannusten vuoksi. Nokian Renkaiden liikevaihdon kehitys yllätti sekä analyytikot että yrityksen itsensä. Myös Outokummun liikevaihto oli selvästi ennusteita parempi.
TOP 5 TULOSYLITTÄJÄT
Absoluuttisesti eniten tuloksen suhteessa analyytikoiden ennusteisiin ylitti UPM-Kymmene. Kyseessä oli UPM:n kaikkien aikojen osavuosikatsaus. Listan toisella sijalla olevan Nesteen Uusiutuvat tuotteet -segmentin kehitys oli hieman pettymys, mutta Öljytuotteet-segmentin tulos oli erinomainen. Molemmat yhtiöt ovat syklisiä, mutta vielä harvinaisen hyvässä vedossa. Outokumpu ja toinen metalliyritys SSAB löytyvät myös tältä listalta. Fortumin tulos oli ennusteita parempi, kun osavuosikatsauksesta oli siivottu Uniper pois.
Miten osakekurssit kehittyvät tuloslamassa?
Maailmalla, Suomi mukaan lukien, yhtiöiden johtajien puheissa on alkanut enenevissä määrin kuulua huolia epävarmasta markkinaympäristöstä ja energiakriisin vaikutuksista yhtiöiden tuloksiin. Suurin osa yrityksistä näkee lähitulevaisuuden epävakaalla markkinaympäristöllä olevan jonkinasteisia vaikutuksia toimintaansa.
On selvää, että korkea inflaatio, hidastuva talous ja keskuspankkien koronnostot vaikuttavat pörssiyritysten tuloksiin negatiivisesti kaikkialla maailmalla. Tulokset laskevat ainakin vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuoliskon.
Jos koronakriisi jätetään pois laskuista, pörssiyritykset olivat tuloslamassa edellisen kerran vuosien 2015–2016 aikana (ks. ylemmät kuvat). Tällöin osakkeet laskivat toukokuusta 2015 helmikuuhun 2016 noin 25 prosenttia Euroopassa ja 13 prosenttia USA:ssa.
Pörssiyritysten tulokset kääntyivät nousuun vuonna 2017. Euroopassa osakekurssit saavuttivat vuoden 2015 huiput vasta vuonna 2020. USA:ssa kurssit palautuivat nopeammin. Toki myös lasku oli maltillisempi. Kurssit nousivat 2015 toukokuun tasoille jo kesäkuussa 2016.
Osakekurssien pysyvämpää nousua voisi tällä tulosennusteskenaariolla odottaa vuoden 2023 Q2:n tai Q3:n aikana. Kurssinousu vaatii kuitenkin tuekseen tuloskasvun, joka vastaavasti riippuu pitkälti inflaatiosta ja keskuspankkien kireän rahapolitiikan kestosta.
Jos tilannetta peilataan jälleen historiaan, vuoden 2022 tammikuun kurssihuiput ylitetään ensin USA:ssa ja sitten Euroopassa. Toivottavasti tällä kertaa Euroopassa ei uusia kurssihuippuja tarvitse odottaa viittä vuotta. Vastaavasti USA:han sijoittavienkaan ei kannata odottaa, että tammikuun 2022 huiput ylitettäisiin reilussa vuodessa. Pitempi palautumisjakso on tässä markkinassa todennäköisempi vaihtoehto.
Olisi poikkeuksellista, jos energia- ja teollisuusosakkeet olisivat nousun vetureina. Aiemmin vetureita ovat olleet teknologiaosakkeet. Nyt markkinoiden luottamus teknologiaosakkeiden johtoasemaan on rapissut. Sijoittajan ei kuitenkaan kannata unohtaa teknologiajättejä salkuista, sillä nämä ovat nopeita luomaan nahkansa uudelleen.
Seuraa markkinaa Sijoittaja.fi:ssä
Sijoittaja.fi:stä löydät markkinamaailman tärkeimmät käänteet sekä parhaat sijoitusideat esimerkiksi Osaketyökalusta. Osakesäästäjien jäsenet saavat 25% alennuksen vuosijäsenyydestä, jäsenyys sisältäälukuoikeiden koko sisältöön sekä sijoittajan työkalut. Lunasta etu!
Timo Heikkilä
Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)