Nykyinen markkinaympäristö jatkaa koettelemistaan sijoittajien keskuudessa. Kesäkuun pohjien jälkeen nähtiin päämarkkinalla eli SP500-indeksissä lähes 20 prosentin nousu. Syyskuussa nähtiin tämän liikkeen huippu ja viime viikon inflaatiodatan jälkeen markkinat jatkoivat laskemistaan.
Kesäkuun pohjaan verrattuna markkinat ovat vain noin 7 prosenttia korkeammalla. Trendikäs energiasektorin markkinakin on vain laskenut laskemistaan. Sijoittajille tällaiset laskut ovat vain osa peliä ja pitkienkin laskujen yli täytyy selvitä. Treidaajilla salkkuihin ei oikeastaan kuulu isot laskut, koska treidejä ottaessa määritellään stoploss tasot. Artikkelissa käsittelenkin syvemmin stoplossin käyttöä. Nykyinen markkina on todella epäsäännöllinen ja voisin käyttää jopa termiä sotkuinen.
Yllä olevassa kuvassa on SP500-indeksifutuurien kehitys noin yhdeksän kuukauden ajalta. Kuvaan olen hahmotellut nuolilla ”ansoja”, jotka treidaajien keskuudessa tunnetaan nimellä: ”bull -ja bear trap”. Jälkeenpäin graafilta katsottuna tilanteet näyttävät selkeiltä. Livetilanteessa tällaisia on kumminkin lähes mahdoton tunnistaa, ja treidaajat usein jäävätkin näihin ansoihin. Näitä markkinoiden ansoja siis esiintyy molemmin puolin; shorttaajille ja longaajille. Seuraavassa kuvassa voisin näyttää tyypillisiä treidiesimerkkejä, joita opetetaan aloitteleville treidaajille.
Kuvitellaan että kuvan tilanteessa olet ottanut long treidin SP500-futuureilla hinnasta 3830. Treidin Risk-Reward on 1:2 eli haluamasi tuotto on kaksinkertainen tappioon nähden. Asetat stoplossin pohjakynttilän alle koska oletat, että siinä on pohja. Voitot haluat ottaa noin 4000 pisteen kohdalla. Kuvassa SP500-futuurien graafi, jossa yksi kynttilä vastaa neljän tunnin ajanjaksoa.
Muutaman päivän päästä treidisi on hienosta tuotolla ja jatkat position pitämistä, koska tuottotavoitteeseen on vielä matkaa.
Vaihdoin graafin yhden tunnin mittaisiin kynttilöihin. Tässä vaiheessa stoploss-toimeksiantosi laukeaa ja olet ottanut tappion treidistä. Jos mennään taas vuorokausi eteenpäin niin tilanne näyttääkin jo tältä.
Stoploss-tason alapuolella vietettiin hyvin lyhyt ajanjakso ja trendi on kääntynyt takaisin ylös. Osaatkin jo varmaan arvata miten lopulta treidissä olisi käynyt? Alla kuva.
Treidi olisi ollut täysin onnistunut ja osunut lopulta tuottotavoitteeseen. Reaaliajassa kumminkin tilanne näytti siltä, että teesi oli väärä ja markkina lähteekin alas. Tässä on juuri esimerkki tällaisesta ansasta mitä markkinoilla on. Siitä päästäänkin stoploss-aiheeseen hyvin sisälle. Tällaisten tilanteiden takia pidän stoploss-tavasta, jossa odotetaan, kunnes kynttilä on sulkenut. Tässä esimerkissä, jos olisi odottanut iltaan asti, että päivän kynttilä sulkee niin treidi ei olisi sulkeutunut. Treidit ovat toki tilannekohtaisia mutta tämä on vain esimerkki, jota itse saatan käyttää. Toinen mahdollisesti parempi vaihtoehto on ns ”wiggle roomin” jättäminen stoploss-toimeksiantoon. Tämä tarkoittaa sitä, ettei laiteta stoplossia suoraa pohjakynttilän alle vaan esimerkiksi tietyn prosenttiyksikön verran alle. Esimerkkitreidissä 0,75 % etäisyydelle pohjasta asetettu stoploss olisi toiminut hienosti.
Pidemmissä treideissä missä otan sykleihin perustuvaa treidiä saatan jopa ottaa treidin ilman stoplossia. Tämä on tietysti todella riskialtista ja täytyy tietää varmasti mitä on tekemässä. Tästä voisin antaa esimerkin alla.
Kuvassa on hopeafutuurit ja olen graafille merkinnyt keskipitkän aikavälin syklin pohjat (Olen todella varma, että 1.9.2022 tehty pohja on tällaisen syklin pohja.) Lähdin itse ottamaan long positiota hopeaan jo heinäkuussa. Treidi näytti lähtevän hyvin käyntiin ja muutamassa viikossa hopean hinta nousikin melkein 16 %. Kurssi lähti kumminkin pian laskuun. Tässä vaiheessa olin kumminkin hyvin varma, että jos tehdään uusi pohja niin se on juuri aikaisemmin mainitsemani markkinan ansa. Perusteena tälle oli, että viimeisestä keskipitkän aikavälin syklin pohjasta on kulunut niin pitkä aika, että laskutrendin jatkuminen tässä vaiheessa olisi hyvin epätodennäköistä. Toinen perustelu oli, että CTFT (Commondity futures trading comission) julkaiseman datan mukaan isommat toimijat ovat positioituneet long puolelle (COT report). Lisämainintana vielä se, että sentimentti arvometallimarkkinalla on äärimmäisen pessimistinen. Markkina ei viettänytkään kuin muutaman päivän heinäkuun pohjien alla ja on tällä hetkellä lähes 7 % korkeammalla. Yleensä kun otetaan treidiä sillä näkemyksellä, että trendi kääntyy päivä- tai viikkotasolla, pohjan muodostuminen voi kestää todella pitkäänkin.
Isolla markkinalla stoplossin pois jättämistä on mahdollista käyttää. Suorissa osakkeissa tosin on paljon isommat riskit, joten vältän osaketreidejä ilman stoplossia. Myöskään esille tuomaani syklianalyysiä ei voi oikein soveltaa yksittäisiin osakkeisiin.
Yllä kuvassa on Under Armour yhtiön osake. Kuvitellaan long treidi tähän osakkeeseen 15$ hinnasta. Osake on laskenut jo pidempään ja päätät olla laittamatta stoplossia markkinan ansojen -ja heilunnan takia. Treidi näyttää tässä vaiheessa hyvältä.
Pari pörssipäivää myöhemmin osake avaakin lähes 20% laskuun. Kyseessä ei ollut edes tulosjulkistus vaan joku muu uutinen, joka sai aikaan noin ison kurssireaktion. Tässä esimerkissä tosin stoploss ei olisi myöskään välttämättä pelastanut. Useammin kyllä kuulen salkulle tapahtuneiden tuhojen johtuvan stoplossin laiminlyömisestä tai muokkaamisesta väärään suuntaan kesken treidin.
Olen sitä mieltä, että lähtökohtaisesti varsinkin aloittelijoiden kohdalla stoploss asetetaan aina treidiin. Oikeastaan jo ennen position ottamista pitäisi olla selvillä missä otetaan tappio vastaan, jos treidi osoittautuukin vääräksi. Kokemuksen ja oman treidikohteen tuntemuksen karttuessa ei kumminkaan ole väärää poiketa stoplossin käytöstä. Voisin antaa hyvin karkean esimerkin; 2020 pörssiromahduksessa Nvidian osaketta 50 $ hintaan ostanut kokenut treidaaja joutui yhden pörssipäivän olemaan positio 10% tappiolla. Kuusi kuukautta myöhemmin treidi olisi plussalla lähes 200 %. Painotan silti, että aina pitäisi itse pystyä määrittelemään joku exit suunnitelma. Yksi keino riskien hallitsemiseksi on tällaisissa ilman stoplossia otetuissa treideissä käyttää optioita. Näin positiokoko on itsessään maksimitappio.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.