Monet ihmiset ovat lähivuosina alkaneet kiinnostua sijoittamisesta vaurastumisen muotona ja työkaluna oman eläkkeen turvaamiseksi.
Tästä saamme kiittää monia valtamediassa sijoittamisesta puhuneita sosiaalisen median vaikuttajia, kuten Merja Mähkää, Nuoret Osakesäästäjät aktiiveja ja Mimmit sijoittaa -kaksikkoa. Itse en koe lukeutuvani niin sanotun sosiaalisen median vaikuttajiin, mutta olen kuitenkin ollut monelle sukulaiselleni ja kaverilleni portti sijoittamisen ja säästämisen maailmaan. Olen ohjeistanut noin 20 henkilöä sijoittamisen mielenkiintoiseen ja tuottoisaan maailmaan, ja olen huomannut törmääväni toinen toisensa jälkeen samoihin kysymyksiin. Yleisin kysymys on ylivoimaisesti ollut: Miten aloittaa sijoittaminen ja mitä se vaatii yksityishenkilöltä? Tähän kysymykseen pureudun tässä kirjoituksessa.
Arvo-osuustilin avaaminen
Tarvitset sijoittamista varten arvo-osuustilin, minkä avaaminen onnistuu helposti pankkien verkkopalvelussa tai varaamalla aika pankin konttoriin. Arvo-osuustili on tili, jossa säilytetään arvopapereitasi. Arvo-osuustiliin pitää yhdistää normaali pankkitili (vastatili nimelläkin saattaa kulkea), josta rahat siirretään kyseiselle tilille. Arvo-osuustilin avaaminen on yleensä ilmaista, mutta joillakin palveluilla arvo-osuustilin ylläpidosta otetaan maksua. Muista huomioida kulut sijoittamisessa!
Määrittele oma sijoitusportfolio
Arvo-osuustilin avaamisen jälkeen on aika valita sijoituskohde ja sen koostumus, eli ns. sijoitusportfolio. Tyypillisiä sijoituskohteita on rahastot, osakkeet ja korkoinstrumentit. Yleisesti ottaen helpoin ja turvallisin tapa aloittaa sijoittaminen alhaisella osaamisella on indeksirahastot, jotka sijoittavat osakkeisiin jonkin ennalta valitun kriteerin perusteella. Esimerkiksi Nordnet Superrahasto Suomi sijoittaa 25 eniten vaihdettuun suomalaiseen osakkeeseen, jossa suurimmat omistukset ovat UPM-Kymmene, Sampo, KONE, Nordea ja Nokia. Indeksirahastosijoittamisessa on kuitenkin muistettava se, että arvonvaihtelut kuuluvat osakesijoittamiseen.
Sijoitusportfolion riskisyyden pienentämiseksi on suositeltaa hajoittaa sijoituksiaan niin maantieteellisesti, toimialoittain kuin ajallisesti. Hyvän hajautuksen saa jo aikaiseksi 1-3 indeksirahastolla, mitkä sijoittavat eri maihin. Ajallisen hajauttamisen saa toteutettua hyvin kuukausisäästämällä kyseisiin rahastoihin joka kuukausi saman summan riippumatta markkinasta.
Määrittele sijoitushorisonttisi
Sijoitushorisontin pituus on yksi tärkeimpiä tekijöitä onnistuneen sijoituskokemuksen saamiseksi. Liian lyhyt sijoitushorisontti altistaa yksilön erittäin suurelle riskille ja positiivisen tuoton lupaaminen on mahdotonta. Lyhyellä sijoitushorisontilla viitataan tässä alle 5 vuoden ajanjaksoa. Sijoittaminen on pitkäaikaisen säästämisen kulmakivi, minkä vuoksi sijoitushorisontti olisi hyvä olla vähintään 10 vuotta ja 20 vuotta olisi vieläkin parempi. Sijoittaminen ei ole mielestäni hyvä työkalu lyhytaikaiseen säästämiseen sen korkean riskin vuoksi. Sijoitushorisontin pitkittämisellä poistat merkittävästi sijoittamiseen kohdistuvaa riskiä.
Sijoitusten arvonvaihtelu ja tuotto-odotus
Sijoitustesi arvo määräytyy päivittäin markkinoiden hinnoittelemana, joka laskusuhdanteessa tarkoittaa sijoitustesi arvon laskua ja noususuhdanteessa nousua. Varovaiselle ihmiselle on suositeltavaa aloittaa sijoitusura pienillä kuukausittaisilla siirroilla, jotta arvonvaihteluun kerkiää tottua henkisesti.
Osakkeiden keskimääräinen tuotto on ollut historiallisesti noin 7 prosenttia vuodessa. Tämä 7 prosentin tuotto ei välttämättä toteudu tulevaisuudessa, mutta ei ole myöskään syytä olettaa miksi niin ei tapahtuisi. Osakkeista koostuva indeksirahasto ei tuota tätä 7 prosenttia joka ikinen vuosi (kuten korkopaperit), mutta kuitenkin pitkällä aikavälillä tuotto keskiarvottuu. Alla on edellä mainitun Nordnet Superrahasto Suomen tuottokäyrä edelliseltä viideltä vuodelta, jossa on nähtävissä sekä nousuja ja laskuja. Olemme tällä hetkellä historiallisen pitkässä noususuhdanteessa, joten välttämättä näin korkeisiin tuottoihin ei päästä lähivuosina. Sijoittamisen aloittaminen on silti järkevää vaikka seuraavat 5 vuotta olisikin tuotoltaan heikkoja tai jopa negatiivisia. Negatiivinen tuotto pitkiäkin aikoja ei tarkoita sijoituksen epäonnistumista tai toimimattomuutta. Pitkällä aikavälillä nämä arvonvaihtelut kuitenkin tasoittuvat, kunhan ostoja tehdään markkinatilanteessa riippumatta esim. kuukausittain.
Kulut ja verot sijoittamisessa
Sijoituksille voi kohdistuja kuluja esimerkiksi ostamisesta, myymisestä ja säilyttämisestä. Kulujen seuraaminen on äärimmäisen tärkeää heti alkumetreistä lähtien ja yleisenä ohjenuorana voi todeta sen, että kaikki yli 1.5 prosentin kulut ovat korkeita. Esimerkiksi 2 prosentin sijoituksen hallinnointikulut eivät ehkä kuulosta korkealta, mutta 40 vuodessa tämä syö tuotoistasi 50 prosenttia. Mitä enemmän ulkoistat sijoituspäätöksiä muille tahoille (aktiiviset rahastot tai varainhoito), niin sitä enemmän on kuluja. Mitä enemmän kuluja, niin sitä vähemmän tuottoa sinulle keskimäärin.
Verot eivät ole ihan ensimmäinen asia, joka pitää sijoittamisessa olla hallussa, mutta sen vaikutus kuitenkin hyvä tunnistaa. Osakkeiden/rahaston myymisestä johtuu maksamaan veroa, jos se on voitolla ja veroa maksetaan vain voitoista eikä koko pääomasta. Pääomaverotus on Suomessa 30 %.
Sijoittamisessa tiedonhaku kasvaa eksponentiaalisesti, minkä taltuttamiseksi suosittelen kirjallisuuden ja sijoitusblogien lukemista.
Lähde: Nordnet
Jesse Viljanen
Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.