Treidaaja voi hyödyntää sekä swing- että päivätreidaajien tyylejä. Miten se tapahtuu käytännössä? Entämillaisen potentiaalin yhdistäminen tarjoaa?
Treidaajat on yleisesti jaettu swingtreidaajiin ja päivätreidaajiin. Vuosien aikana olen tutustunut moniin eri treidausta tekeviin henkilöihin ja oppinut paljon heitä kuuntelemalla. Yksi näistä opeista onkin tämän päivän aihe.
Olen itse käsittänyt swing- ja päivätreidauksen aina erillisinä. Yhdistämällä nämä kaksi treidaustyyliä saadaan kuitenkin aikaan keino maksimoida treidiltä koko potentiaali. Ammattitreidaajat ovat kärsivällisiä.
He jaksavat odottaa parhaita treidipaikkoja ja pysyä sen jälkeen treidin kyydissä pitkään. Tämä on ilmiselvää kaikille, mutta miten näistä palikoista rakennetaan käytännössä se parhaan potentiaalin treidi?
Ensiksi tarkastellaan isoa aikaikkunaa (päivä- tai viikkograafia), jossa haluamme nähdä trendin. Yllä olevassa graafissa (vasen graafi) QQQ ETF on selkeästi nousutrendissä. Nousutrendissä korjausliikkeet ovat niitä paikkoja, joista haluamme lähteä etsimään treidejä. Jokaisella on omat työkalut siihen, miten tunnistaa korjausliikkeen pohjan lähestyvän. Olen ympyröinyt vihreällä poikkeuksellisen korkean volyymin. Todella korkea volyymi on yleensä yksi indikaattori pohjien lähestymisestä.
Samoin vasemmanpuoleisessa graafissa ollaan päivägraafilla bollinger bandsien alalaidalla (valkoiset viivat). Tämä on yksi työkalu, jota voi myös hyödyntää pohjien todennäköisyyksiä tulkitessa. Kun on tunnistettu, että pohjat ovat lähestymässä tai takana, on aika siirtyä itse asiaan. Tuntikynttilät ovat graafissa oikealla, ja treidipaikka on tarkoitus etsiä sieltä.
Lisäsin tuntikynttilägraafille myös bollinger bands -työkalun. Olemme jo tunnistaneet, että volyymi on erittäin korkeaa, ja pohjien todennäköisyys alkaa olemaan korkea. Samalla pohjien tuntumasta on noustu jo melko paljon, mikä vahvistaa todennäköisyyksiä. Enää on treidi ottamatta, ja tässä esimerkissä käytetään asettamaani bollinger bands -työkalua. Olen ympyröinyt vihreällä hetken, kun hinta on nauhojen alareunalla. Tästä kohtaa haluamme ottaa long treidin, ja stoploss asetetaan 2 prosentin päähän (sininen viiva graafilla). Jos treidin riski/tuottosuhde olisi yksi, niin tämä treidi olisi suljettu jo seuraavana kaupankäyntipäivänä.Alussa puhuin päivätreidaamisen sekä swingtreidaamisen yhdistämisestä. Tässä treidissä on käytetty hyödyksi päivätreidausta, ja seuraavaksi hyödynnetään swingtreidausta.
Markkina on vahvassa nousutrendissä, eli hinta tekee korkeampia pohjia sekä huippuja. Ylempi punainen viiva merkitsee korkeampaa pohjaa, ja se on myös korjausliike, josta aikaisemmin otimme treidin. Voimme siis olettaa, että markkina tekee myös korkeampia huippuja. Vihreät viivat merkitsevät näitä. Ensimmäinen vihreä viiva on +10 % päässä meidän treidimme ostohinnasta. Seuraava korkeampi huippu on jopa +20 % päässä. Jos siis päivätreidaajan graafilta ottamamme treidi viedään swingtreidaajaan graafille, tuotto/riskisuhde pystytään maksimoimaan. Tämä esimerkki oli melko karkea, mutta käydään vielä toinen läpi.
QQQ ETF on ollut selkeässä nousutrendissä tänä keväänä. Olen osoittanut nuolella vasemmalta graafilta korjausliikkeen pohjan päiväkynttilän. Oikeanpuoleisessa graafissa on tuon pohjapäivän graafi viiden minuutin kynttilöillä kuvattuna. Viiden minuutin graafilta treidiä ottaessa saadaan stoploss asetettua paljon pienemmäksi. Jos ottaisimme swingtreidin vasemmanpuoleiselta graafilta pohjakynttilän sulkuhinnasta ja asettaisimme stoploss-tason päivän pohjan alle, stoploss olisi noin 2 prosenttia. Oikeanpuoleisessa graafissa olen ympyröinyt konsolidaation, josta voidaan esimerkiksi ottaa long-treidi (vihreä viiva kuvaa tätä treidin hintaa). Koska yksi viiden minuutin kynttilä on suuruudeltaan paljon pienempi, ja stoploss (punainen viiva) laitetaan taas kynttilän alle, stoploss on enää 0,5 prosenttia.
Koska olemme nousutrendissä, voimme olettaa markkinan tekevän korkeampia pohjia sekä huippuja. QQQ ETF teki trendin mukaisesti uudet huiput (ympyröity sinisellä). Esimerkkitreidi olisi tässä kohtaa tuottanut noin 9 prosenttia. Päivägraafilta otetun treidin riskituottosuhde olisi 1:4,5 (9 % tuotto jaettuna 2 % maksimitappio). Viiden minuutin graafilta otetun treidin riskituottosuhde olisi hurjat 1:18! Yleisesti ottaen swingtreidauksella on mahdollista tehdä enemmän tuottoa, koska trendit voivat kestää todella pitkään, ja voittoja voi juoksuttaa. Swingtreidauksessa stoploss on yleensä suurempi eli positiokoko olisi suotavaa olla myös pienempi. Jos päivätreidaajan pieneltä aikaikkunalta onnistuu viemään treidejä swingtreidaajan isoihin trendeihin, nousee tuottopotentiaali äärimmäisen suureksi.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.