COT-raportit voivat auttaa omien markkinatulkintojen tarkastelussa. Niitä kannattaa kuitenkin käyttää varmistustyökaluna ennemmin kuin ajoitustyökaluna.
Tein juuri vähän aikaa sitten mielenkiintoisen havainnon. Alla olevassa kuvassa olen liittänyt Commodity Futures Trading Comission julkaiseman viikottaisen COT-raportin hopeafutuurien graafille. Raportissa ilmoitetaan kohde-etuuden ”open interest” sekä markkinatoimijoiden positioituminen markkinoilla. CTFC itse kommentoi tämän ”auttavan yleisön ymmärrystä markkinoiden dynamiikasta”. Tutkitaan näitä COT-raportteja ja niiden hyödyntämistä hieman tarkemmin.
Hopeafutuurien graafilla olen punaisella osoittanut ”swap dealereiden” positioitumisen. Jalometallimarkkinoilla Swap Dealers on yleensä se niin sanottu ”Smart money” -ryhmä. Tässä raportissa (6.9.2022) Swap dealerit olivat positioituneet hopeafutuureissa selvästi long-puolelle. Päinvastoin Managed Money oli positioitunut short-puolelle. Managed Money on yleensä näiden raporttien pohjalta väärällä
puolella markkinaa. Syyskuussa 2022 nähtiin ensimmäistä kertaa vuosiin Smart moneylla hopeafutuurien positiot longipainossa. Tuosta hetkestä hopean hinta on noussut tähän mennessä yli 30 prosenttia.
Toinen täydellinen esimerkki on vuoden 2021 kesäkuulta.
Vuoden 2021 maaliskuun viimeisenä päivänä hopean hinta löysi pohjan. Noustuaan sieltä hieman yli 20 prosenttia se alkoi liikkumaan sivuttain eli konsolidoimaan. Se alkoi muodostamaan pientä ”flägiä”, ja yleensä nousun jälkeen tällainen flag-muodostelma indikoi, että nousutrendi jatkuu. COT-raportti kertoi tuolloin Smart moneyn uskovan enemmän laskuun. Samoin Managed money oli vahvasti longina, mikä onkin tyypillistä silloin, kun markkina trendaa vahvasti. Hyvin nopeasti tämän jälkeen hopean hinta laskikin voimakkaasti loppuvuotta kohden.
COT-raporteissa ilmoitetut positiot eivät ole koskaan mikään varmuus. Smart money on joskus väärässä, ja voi kestää todella pitkäänkin ennen kuin trendi kääntyy. Tämä on vain yksi mahdollinen työkalu, jota käyttää mahdollisissa käännöksissä. COT-raporteissa ilmoitetaan positiot mm. muistakin raaka-aineista, valuutoista ja indekseistä. COT-raporttia voisi kuvailla enemmän varmistustyökaluksi kuin ajoitustyökaluksi.
Miten näitä raportteja sitten luetaan tarkemmin?
Otetaan mukaan vielä yksi esimerkki platinamarkkinoilta. Kuvassa on platinafutuurien hinnankehitys. Olen liittänyt graafille kaksi eri COT-raporttia. Ylempänä näkyy 8.3.2022 raportti ja alempana 6.9.2022 raportti. Vihreällä olen alleviivannut Smart moneyn positiot ja punaisella Managed moneyn (yleensä väärässä olevat) positiot. Näitä raportteja tutkiessa suurin paino kannattaakin pitää näiden kahden ryhmän välillä.
Ensimmäinen ryhmä ”Producer/Merchant/Processor/User” on yleensä kyseisen raaka-aineen tuottamiseen, prosessoimiseen jne. erikoistunut yritys tai entiteetti, joka pyrkii suojautumaan markkinaheilahtelulta eli ”hedgeämään”. Näiden tuottajien positioitumista kannattaa tarkastella sen verran, että isot short-puolen positiot pienenisivät samalla kuin smart moneyn long positiot kasvavat. Luonnollisesti tuottajat haluavat sulkea suojaukset mahdollisimman alhaisella markkinahinnalla. Graafin yläosassa olevasta raportista nähdään kuitenkin Smart moneyn olevan hyvin neutraalilla näkemyksellä (longit ja shortit ovat 1:1). Toisin kuin Managed money, jotka ovat markkinoilla todella härkämäisellä näkemyksellä (long-puoli ~31000 ja short-puoli ~9700). Tästä raportista pohjiin olikin noin 30 prosenttia matkaa.
Graafin alapuolella oleva raportti on aivan päin vastainen. Tuottajien shorttien määrä on tippunut ~34000 à ~20000. Managed money on kääntynyt todella karhuksi shorttien ollessa ~37000 ja longeja vain ~18000. Smart money puolestaan on platinamarkkinoilla todella härkämäisellä näkemyksellä. Long puoli on ~24000 ja shortteja ennätysvähän ~5200. Platinamarkkinoilla onkin noustu tästä hetkestä 35 prosenttia.
Nämä ovat vain esimerkkejä, mutta aiheeseen kannattaa ehdottomasti tutustua. COT-raportit on helppo löytää Googlesta ja CFTC:n kotisivuilta. Painotan vielä, että COT-raportit ovat enemmän varmistus kuin -ajoitustyökalu. Näillä voi tarkistella omaa tulkintaa markkinoista ja hyödyntää niitä treidaamisessa sitä kautta. Tämä voi olla yksi työkalu muiden joukossa. Sekä platina että hopea olivat hyviä esimerkkejä siitä, että vaikka markkinat laskivat pitkään, käänteen todennäköisyydet ovat korkeat. Sama toimii myös toisin päin, ja muidenkin markkinoiden COT-raportteja kannattaa tutkia.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.