Kryptomarkkinoiden uutisseurantaa varten löytyy monenlaisia palveluita. Sosiaalisen median kryptouutisointiin kannattaa suhtautua kriittisin silmin. Kansainvälinen bitcoinkonferenssi on tulossa Suomeen elokuussa.
Kryptovaluutat ovat viimeisten vuosien aikana nousseet yhä tärkeämmäksi osaksi nykypäivän sijoitusmaailmaa, ja monet yksityissijoittajat sekä rahoitusalan ammattilaiset seuraavat tiiviisti myös kryptomarkkinoita. Niiden luonne eroaa monella tavalla muista omaisuusluokista ja siksi on tärkeää, että sijoittaja pysyy ajan tasalla markkinoiden tapahtumista ja uutisista.
Perinteiset talousalan julkaisut, kuten Bloomberg, Wall Street Journal tai kotimaiset Kauppalehti ja Viisas Raha, ovat viimeisten vuosien aikana lisänneet yhä enemmän kryptomarkkinoiden uutisseurantaa. Rahoitusalan ammattilaisten suosima Bloomberg oli jo vuonna 2013 yksi ensimmäisistä merkittävistä finanssidatapalvelun tarjoajista, joka rupesi tarjoamaan bitcoin-markkinadatapalvelua. Myös kansainväliset investointipankit, ”big four”-tilintarkastusyhteisöt sekä varainhoitojätit, kuten BlackRock tai Fidelity, julkaisevat hyvin perinpohjaisia pitkälle pureskeltuja raportteja ja analyyseja, joiden kohderyhmänä ovat pääosin instituutiot tai ammattimaiset sijoittajat.
Perinteisten talousmedioiden kryptouutistarjonta saattaa kuitenkin olla melko yleisellä tasolla. Mikäli kryptosijoittaja haluaa tietää, mitä alalla tapahtuu syvemmällä pinnan alla, on hyvä ottaa seurantaan myös varsinaisia alan sivustoja. Kryptosektorin kasvaessa natiivit pelkästään kryptomarkkinoihin keskittyvät julkaisut, uutissivustot ja kryptodatapalvelut ovatkin lisääntyneet merkittävästi. Tunnetuimpia ja vanhimpia uutispalveluita ovat mm. CoinDesk, Bitcoin Magazine tai The Block. Erilaista markkina-, hinta- ja lohkoketjudataa tarjoavat esim. Glassnode, CoinGecko tai kotimaiset juuret omaavat Token Terminal ja 21metrics.
Kryptosomepalveluihin on hyvä suhtautua kriittisesti
Luonnollisestikaan ei pidä unohtaa sosiaalista mediaa reaaliaikaisessa markkinaseurannassa. Erityisesti somepalvelu X:ssä (entinen Twitter) on pysynyt hyvin ajan tasalla seuraamalla lukuisia alan vaikuttajia. Toinen perinteinen kryptoilijoiden suosima somepalvelu on Reddit ja sen kryptoalakategoriat. Luonnollisesti myös Telegramin kryptokanavista, YouTubesta sekä Facebookin kryptoryhmistä löytyy runsaasti kryptoaiheista materiaalia tai aiheeseen liittyviä keskusteluita.
Somepalveluita seuratessa informaatiovirta voi olla valtava ja riski infoähkylle sekä erityisesti disinformaatiolle on suuri, ja onkin tärkeää muistaa lähdekritiikki. Valitettavan usein varsinkin somepalveluissa julkaisijalla saattaa olla ns. oma lehmä ojassa, ja tarkoituksena voi olla vain pumpata omaa kryptopolettia.
Lisäarvoa tapahtumista ja konferensseista
Nettilähteiden lisäksi erinomainen tapa avartaa omaa ajattelua ja saada tuoretta alan tietoa ovat erilaiset fyysiset bitcoin- ja kryptokonferenssit sekä tapahtumat. Konferensseissa pääsee verkostoitumaan ja keskustelemaan alalla toimivien asiantuntijoiden, yrittäjien ja harrastajien kanssa. Usein konferensseissa alan yritykset esittelevät uusia tuotteita ja palveluita. Paneelikeskustelut, workshopit ja asiantuntijoiden puheenvuorot ovat konferenssien peruspihviä. Harvoin normisijoittaja muuten pääsee kuulemaan ja näkemään vaikkapa bitcoinohjelmiston ydinkehityksen parissa työskenteleviä ohjelmistokehittäjiä. Onkin hyvin mielenkiintoista kuulla, millä tavalla kädet savessa työskentelevät bitcoinkoodarit kokevat ja näkevät alan teknisen kehityksen.
Osa konferensseista keskittyy puhtaasti bitcoinin ympärille. On myös konferensseja, joissa teemana on bitcoinin lisäksi laajempi kryptouniversumi, kuten lohkoketjut, Web3, hajautettu rahoitus tai älysopimusalustat. Kun ensimmäisissä bitcoinkonferensseissa viime vuosikymmenen alussa osallistujia oli alle 100 henkilöä, tätä nykyä konferenssien osallistujamäärä lasketaan tyypillisesti tuhansissa, suurimmissa jopa kymmenissä tuhansissa. Konferensseja järjestetään tätä nykyä ympäri maailmaa, Euroopassa, Aasiassa, Lähi-Idässä sekä Amerikan mantereella.
Elokuussa suuri bitcoinkonferenssi Helsingissä
Osallistuakseen bitcoinkonferenssiin ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Tänä vuonna elokuun puolivälissä järjestetään Helsingissä kulttuuritehdas Korjaamolla Pohjoismaiden ensimmäinen bitcoinkonferenssi BTCHEL. Tapahtuma on jo etukäteen herättänyt runsaasti kiinnostusta, ja onkin hienoa huomata, että kotimaahan saadaan vihdoin kansainvälisen mittaluokan bitcoinkonferenssi.
Suomesta löytyy toki myös hieman pienimuotoisempia bitcoin- ja kryptotapahtumia. Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry järjestää useamman kerran vuodessa jäsenilleen ja kryptoista kiinnostuneille maksuttomia tapahtumia. Tyypillisesti ohjelmassa on ollut mm. paneelikeskusteluja, asiantuntijaesityksiä sekä vapaamuotoista verkostoitumista virvokkeiden parissa.
Lisäksi Helsingissä on jo vuodesta 2013 asti pyörinyt joka kuun ensimmäinen perjantai kokoontuva kaikille avoin vapaamuotoinen Bitcoin Meetup. Meetupeissa käy tyypillisesti alan harrastajia, yrittäjiä, sijoittajia, koodareita tai muuten vaan bitcoinista kiinnostuneita. Viime aikoina paikaksi on valikoitunut usein ravintola Faro, joka myös hyväksyy bitcoinit maksuvälineenä.
Anton Räsänen
Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
