Tämän vuoden eduskuntavaaleihin lähdetään mielenkiintoisessa tilanteessa, jossa kansankapitalismin nousu ja valtion heikentyvä talous vaikuttavat omistajan verotukseen. Suomalainen sijoittaja on verotuksellisesti epätasa-arvoisessa asemassa ja uhkana on jälleen maksajaksi joutuminen. Näillä keinoilla voitaisiin parantaa valtion taloutta sekä tavallisen sijoittajan kannustimia.
Danske Bank ja Suomen Osakesäästäjät järjestävät sijoittajan verotukseen liittyvän webinaarin 18.1.2023. Alustuksena tähän tapahtumaan, pohditaan hetki, millaisia asioita voisi olla pöydällä tämän vuoden aikana.
Ensinnäkin on todettava, että tällä hetkellä ei ole oikeastaan mitään merkittäviä seikkoja verotuksen suhteen, jotka olisivat sijoittajan näkökulmasta toisin kuin vuonna 2022. Jos joku näkee oman asuntonsa sijoituksena, siihen liittyvät korkovähennykset jäävät kokonaan historiaan tänä vuonna. Toki vähennyksen määrä on ollut jo viime vuosina varsin mitätön, varsinkin negatiivinen korkotaso huomioiden.
Sijoittajan onkin nostettava katseensa jo kohti kevään eduskuntavaaleja. Näyttää erittäin todennäköiseltä, että hallituspohja tulee muuttumaan ja moni näkee mahdollisen tulevan hallituspohjan pitkäaikaissäästämistä edistävänä. On kuitenkin katsottava todellisuutta silmiin ja todettava, että valtiontalouden tasapainottaminen lienee jokaisen hallituspohjan ensisijainen tavoite ja merkittäviä verohelpotuksia säästämisen ja sijoittamisen osalta on hyvin vaikea toteuttaa.
Olisiko sitten joitakin tapoja kannustaa säästämistä ilman, että sillä olisi suoria ja välittömiä fiskaalisia vaikutuksia valtion kassaan? Voimme lähes varmuudella matemaattisin ja tilastollisin keinoin todentaa, että säästämisen kannustaminen esimerkiksi verohelpotuksin, lisää pitkällä tähtäimellä valtion verokertymää. Ongelma on se, että pitkä tähtäin ei nyt riitä, koska valtiontalouden tasapainottamisella on kova kiire. Näin ollen ratkaisujen pitäisi olla sellaisia, että niillä ei ole myöskään lyhyellä tähtäimellä negatiivista vaikutusta valtion verotuloihin.
Kaksi merkittävintä tapaa kannustaa suomalaisia säästämään ja sijoittamaan olisi osinkoverotuksen kohtuullistaminen, eli kaksinkertaisen voittoveron poisto, ja osakesäästötilin ehtojen parantaminen. Kummankin osalta olemme nähneet historian saatossa merkittäviä muutoksia kansalaisten halussa säästää ja sijoittaa. 2000-luvun alussa avoir fiscalista (yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä) luopuminen tiputti radikaalisti suomalaisten arvo-osuustilien määrää. Toisaalta vuonna 2020 lanseerattu osakesäästötili nosti arvo-osuustilien määrän yli miljoonaan. Olisiko mahdollista näitä elementtejä kehittää siten, että ne kannustaisivat säästämään ja sijoittamaan, mutta valtion verotulot eivät edes väliaikaisesti laskisi?
Osinkoverotuksen osalta tämä on varsin yksinkertaista. Nythän osinkoveroja maksavat ainoastaan suomalaiset piensijoittajat ja osakesäästäjät. Veropohjaa laajentamalla, osinkoverotuksen voisi pudottaa pörssiyhtiöiden osalta samalle tasolle, mitä se on listaamattomissa osakkeissa ja valtion verotulot samalla moninkertaistuisivat. Samalla kiinnostus omistaa suomalaisia pörssiyhtiöitä kasvaisi ja kerrannaisvaikutukset olisivat huimat. On hyvin epäoikeudenmukaista, että nyt suomalaiset kotitaloudet maksavat yhteisövero huomioiden lähes 50 % kokonaisveroa
omistamansa pörssiyhtiön voitonjaosta. Se ei kannusta säästämään ja tuhoaa kansankapitalismin aatetta.
Myös osakesäästötilin osalta pöydällä voisi olla ratkaisu, joka fiskaalisesti tukisi valtiontalouden tasapainottamista. Ruotsin malli osakesäästötilistä olisi tällainen. Siinä osakesäästötilillä ei ole rajoitusta sijoitusmääristä eikä myöskään juuri omaisuusluokista. Osakesäästötiliä verotettaisiin vuotuisesti maltillisella prosentilla ja arvonnoususta ei verotettaisi erikseen. Tämä malli kannustaisi uusia säästäjiä mukaan ja valtion kassaan kertyisi tasaista ja ennustettavaa tulovirtaa heti sijoituksen alkutaipaleelta.
Meillä on siis keinoja vaikuttaa säästämisen kannustamiseen myös vaikeina aikoina. Se on selvää, että vaikutukset tuleviin verokertymiin ja kansalaisten hyvinvointiin ovat tähtitieteellisiä, jos säästämistä ja sijoittamista kannustetaan myös lainsäädännön osalta. Mutta mielikuvitusta käyttämällä näitä vaikutuksia pystytään saamaan myös siten, että verokertymä ei heikkene lyhyelläkään aikataululla.
Tule mukaan kuuntelemaan lisää sijoittajan verotuksesta 18.1.2023 kello 17:30 alkaen. Ilmoittaudu webinaariin tästä.
Karri Salmi
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.