Talouden ja kuluttajien resilienssi on yllättänyt kaikki ekonomistit. Huolimatta historiallisen nopeasta koronnostosyklistä, korkeasta inflaatiosta, geopoliittisesta epävarmuudesta ja muutamasta minikriisistä osakemarkkinat ovat kehittyneet nousujohteisesti.
Vuosi 2023 on kaikkien vaihtelevien vaiheiden jälkeen jäämässä historiankirjoihin hyvänä osakevuotena – ainakin jos tulosliuskoille kirjataan pääindeksien tuottoprosentteja. Osakeindeksit Euroopassa ja globaalisti tarkasteltuna ovat päätymässä 15–20 prosentin tuottoihin siinä missä jenkki-indeksit S&P 500 ja Nasdaq ovat hurjastelleet 20 ja 47 prosentin tuotot. Saksan pääindeksi DAX taas nousi tällä viikolla uuteen kaikkien aikojen huippuun.
Osakemarkkinoilla menneitä tuottoja listaamalla ei kuitenkaan tehdä rahaa, joten käännetään kalenterin sivua ja mietitään, miten markkinat voisivat käyttäytyä tulevan vuoden aikana.
Työllisyys, työllisyys, työllisyys
Historian odotetuinta taantumaa on odotettu USA:ssa kohta jo kaksi vuotta. Viime syksynä talouskanava Bloombergilla pyöri New York Fedin malli, joka osoitti taantumatodennäköisyyden olevan 100 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana. Edes tuo 100 prosenttia ei riittänyt syöksemään taloutta taantumaan.
Talouden ja kuluttajien resilienssi on yllättänyt kaikki ekonomistit. Huolimatta historiallisen nopeasta koronnostosyklistä, korkeasta inflaatiosta, geopoliittisesta epävarmuudesta ja muutamasta minikriisistä (esim. maaliskuun pankkikriisi) osakemarkkinat ovat kehittyneet nousujohteisesti. Jos mietitään syytä siihen, kuinka talous on pysynyt niin vahvana, kaikki johtopäätökset johtavat lopulta työmarkkinaan. Ilman työmarkkinan heikkoutta ei tule taantumaa.
Varmistaakseni edellisen väitteen paikkansa pitävyyden, kävin läpi 1950-luvulta jokaisen taantumaan ja työllisyyskehityksen niiden aikana. Jokaisessa taantumassa uusien työpaikkojen määrä tippuu selvästi negatiivisen puolelle ja työpaikkoja häviää taloudesta. Tänä vuonna ollaan oltu hyvin kaukana tuosta tilanteesta. Työmarkkina on ollut erittäin vahva ja uusia työpaikkoja on luotu nyt syksylläkin keskimäärin 200 000 kuukaudessa, vaikka numerot ovat hieman laskeneet ja normalisoituneet alkuvuoden tulikuumasta kehityksestä.
Jos historiallisia tilastoja tutkii vielä tarkemmin, talouteen luotujen uusien työpaikkojen määrä laskee alle 50 000 rajan aina useita kuukausia ennen taantuman alkua. Työmarkkina siis näyttää heikkouden merkkejä jo hyvissä ajoin etukäteen. Tällä hetkellä on vaikea nähdä työmarkkinan heikkenevän niin, että se antaisi taantumasignaalin. Itse asiassa työmarkkina on edelleenkin melko kuuma: avoimia työpaikkoja on lähes 9 miljoonaa. Vaikka niiden määrä on laskenut viimeisen 12 kuukauden aikana, absoluuttinen määrä on kuitenkin edelleen merkittävästi koronaa edeltävää aikaa korkeammalla tasolla. USA siis kärsii ennemminkin työvoimapulasta.
Vahva talous – vahva osakemarkkina
Voi kuulostaa ronskilta yksinkertaistukselta, mutta jos työmarkkina ei merkittävästi heikkene, niin taantumaa ei tule. Ja jos ei tule taantumaa ja talous jatkaa kasvuaan, niin yritysten tuloksetkin jatkavat kasvuaan. Kun S&P 500:n Q3-tulokset hipoivat jo ennätystasoja, tarkoittaisi niiden kasvu ensi vuonna kaikkien aikojen ennätystuloksia. Ennätystulokset yhdistettynä rahapolitiikan keventämiseen vuonna 2024 johtavat yhtälöön, jonka seurauksena olisi vaikeaa ennustaa muuta kuin kurssien jatkavan nousussa myös ensi vuonna.
Olen toki treidaajana valmis vaihtamaan näkemystä nopeasti, jos data muuttuu ja työmarkkina alkaa merkittävästi heikkenemään. Mutta se ei ole missään nimessä näyttänyt mitään merkkejä sellaisesta – ainakaan vielä.
Tämä on viimeinen blogini tänä vuonna, joten toivotan jo nyt hyvää joulua ja sijoitusonnea vuoteen 2024!
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Jukka Lepikkö
Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders’ Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.