Pitkä vastaus liittyy agraariyhteiskuntaan, myöhäiseen teollistumiseen sekä korkeaan ja epäneutraaliin verotukseen. Meillä vauraus on valtiolla ja eläkejärjestelmässä – kotitalouksilla seinissä ja pankkitilillä.
On verotehokkaampaa kuolla tyhjätaskuna kuin jättää perintöä. Perinnön saamisestakin saattaa joutua talousvaikeuksiin.
Hallitusneuvotteluissa Osakesäästäjiä pyydettiin ensimmäistä kertaa järjestön yli 40-vuotisen historian aikana tuottamaan materiaalia päätöksenteon tueksi.
Lähetimme 15-sivuisen teoksen, jossa oli ehdotuksemme kirjauksiksi hallitusohjelmaan, taustoitusta teemasta laajemmin sekä vino pino kuvaajia tilastoista ja tutkimuksista.
Hallitusohjelmaa lukiessa ilon asia on, että sijoittajan verotus ei kiristy missään omaisuusluokassa. Sijoituskoulutusta ja talousosaamista koetetaan saada vahvemmin osaksi koulujärjestelmän opetusohjelmaa. Vauvojen osakesäästötiliä selvitellään.
Harmillisesti omistajien ja omaisuuslajien verotus ei jatkossakaan tule olemaan neutraali. OST:n valuvikojen korjaus jäi torsoksi: ainoa muutos olisi talletusrajan nosto. Kuin sattumalta Finanssiala (FA) kannatti talletusrajan nostoa sataan tuhanteen, mutta ei muita aloitteitamme.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n ehdotukset olivat käytännössä samat kuin meillä.
Puhetta FA:ssa johtaa LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen, varapuheenjohtajina OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio ja Nordean Personal Bankingin johtaja Sara Mellas. Heidän yhtiöillensä merkittävä tulonlähde ovat erinäiset verokuoret ja rahastot, joiden tuotoille Osakesäästötili 2.0 lienee ollut uhka.
Vai olisiko sittenkin syynä hallituspuolueet?
Tiettävästi RKP ja KD ovat ajaneet lähinnä talletuskaton nostoa (Viisas Raha 4/2022). PS:n aloitteesta nykyinen raja alun perin asetettiin 50 tonniin.
Herää kysymys, ajaako kokoomus sittenkään markkinataloutta, kilpailua ja kansalaisten vaurastumista? Vai korporatismia?
Onneksi hyviä asioita on tapahtunut ennenkin hallitusohjelmasta huolimatta; Juha Sipilän (kesk.) hallituksen osalta se oli osakesäästötili – juuri ennen kuin hallitus erosi.
Ajaako kokoomus sittenkään markkinataloutta?
Petteri Orpon (kok.) hallituksella onkin vielä mainiosti aikaa korjata osakesäästötilin valuviat – kunhan pysyy pystyssä. Löytyipä hallitusohjelmasta myös pieniä näpäytyksiä.
Palkitsemisessa valtio edellyttää kohtuullisuutta ja edistää hyvää hallintotapaa. Tarkistetaan valtion edustajien osallistumisen periaatteet yhtiöiden hallituksiin sekä omistajaohjauksen käytänteet. Edistetään piensijoittajien mahdollisuuksia osallistua valtionyhtiöiden mahdollisiin osakeanteihin.
Kiitos, että huomioitte esiin nostamamme seikat jatkossakin!
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.